Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 2. huhtikuuta 2015

Kotietikkaa omenoista

Luonnollista terveyttä pullossa!

Tämä on helppoa mutta vaatii hieman kärsivällisyyttä ja alussa jokapäiväisen hoidon. Mutta tuloksena on maukas etikka ihan itsetehtynä ja etikka jossa oikeasti on kaikki elävää, toisin kuin kauppojen pastöroiduissa tuotteissa.
Osa etikoista jopa tislataan, joten niissä ei enää terveysvaikutuksia ole.

Kun tutustuin etikanvalmistukseen, olen ollut pettynyt moneen etikkahypetykseen, niissä kun ei aina neuvota ostamaan luomuetikkaa. Olen olettanut että kunhan pullossa lukee omenaviivietikka, se on terveellistä.

Vähän sama kuin kanelihypetys, 90% kanelin terveysvaikutusinfoissa on väärän kanelin kuva ja se antaa mielikuvan, että kassiankaneli on terveellistä, vaikka oikeasti ne kuuluisat terveysvaikutukset ovatkin Ceylon kanelissa jota ei edes tavallisista kaupoista saa.

Olen mitannut etikkani PHta indikaattoriliuskalla ja se näyttää että etikkani on hapanta, en kuitenkaan uskalla täysin säilöä etikkasäilykkeitä tähän. Olen laittanut puolet kotietikkaa ja puolet kaupan.
Etikka säilykkeissä tulee olla vähintään 4,5% etikkaa.
Kotietikkaa pystyy mittaamaan jos hankkii siihen tarkoitukseen sopivat välineet vaikkapa ebaysta. Ihan mielenkiinnosta olen ne joskus ajatellut tilata.





Omppuetikka

Säästä omenankuoret ja kodat, et siis tarvitse tähän kokonaisia omenia vaan aina kun teet omenilla jotain muuta, voit tehdä jätteistä etikkaa.

Jos kuitenkin käytät oikeita omenoita, pese ja pilko ne.

Omenat tai perkkeet saavat jäädä pöydälle ruskettumaan, jos ovat vähän hapettuneet, niin etikkaan tulee tummempi ja syvempi väri.
Tämän tumman värin saavuttaa myös jos on kärsivällinen ja antaa omenoiden käydä rauhassa loppuun.

Ota sitten iso lasitölkki taikka pieni ämpäri, itse teen nykyään 5l ämpärissä. Kaikista mukavinta ja helpointa ja etikkaa saa sitten valmiina muutaman pullollisen.

Laita perkkeet/omenalohkot siis puhtaaseen astiaan ja kaada puhdasta vettä päälle kunnes peittyvät. (mittaa vesi mitä laitat)

Seuraavaksi kaada tämä vesi mitta-astian kautta kattilaan.
Eli sinun tulee tietää paljonko sinulla on vettä omenoittesi kanssa.

Kun tiedät vesimäärän, lämmitä se kädenlämpöiseksi kattilassa ja lisää sokeria.
Sekoita kunnes sokeri on sulanut.

Sokeria lisätään seuraavasti

2,5dl vettä ja 2rkl sokeria

Myös valmista omenaviinietikkaa on hyvä lisätä juureksi sekaan

2,5dl vettä ja 2tl omenaviinietikkaa

En tiedä onko kaupan etikasta tässä hyötyä jos se on pastöroitua. Eli jos löytyy luomuetikkaa, se olisi tässä hyvä. Esim. Bragg merkki on luonnollinen sakkainen etikka.
Minä laitan nykyään juuren aina omasta etikasta.



Kaada sitten lämmin vesi omenoitten päälle ja laita se lämpimään paikkaan.
Paras tulos minulla on tullut jääkaapin päällä kaapissa.

Astiassa ei saa olla kansi kiinni, vaan se tulee peittää joko liinalla tai pitää kansi vain löyhästi paikallaan.

SEKOITA kunnolla joka päivä. Tai yritä ainakin muistaa joka toinen päivä.

Ihan alussa on tärkeää sekoitella vaikka useammankin kerran, ettei omenat homehdu. Myöhemmin kun liemi kuplii kunnolla, saa sekoittaminen unohtua silloin tällöin.

Tätä vaihetta jatkuu viikkoja, kolmantena päivänä pitäisi jo alkaa kuplimaan ja erottaa, liemen selvästi käyvän.
Jos sinulla on hyvää etikkaa juureksi, liemi kuplii jo seuraavana päivänä.

Jenkki ohjeissa on annettu aikoja , esim. viikkoja ohjeeksi kuinka kauan antaa omenoitten käydä.
Minun mielestä tässä ei tule kiirehtiä!! Annat omenoiden käydä loppuun asti, eli niin kauan kunnes painuvat pohjaan.
Ne kelluvat viikkoja ja kun käyminen on ohi vajoavat hiljalleen alas.

Kun käyminen on ohi, siivilöi liemi ja laita takaisin lämpimään jälkikäymään.
Nyt riittää sekoittelu silloin tällöin, vaikka kerta viikkoon.
Annat olla lämpimässä niin kauan, että huomaat liemen kirkastuvan viikossa, kun sitä ei sekoiteta.
Kun huomaat tämän, sekoita vielä kerran ja anna rauhassa laskeutua muutaman viikon.

Tämän jälkeen lappoa etikka varovaisesti pulloihin ja säilö pimeään kaappiin.
Etikka säilyy näin periaatteessa loputtomasti :)

Etikka kirkastuu pullossa yhä lisää ja pohjalle tulee sakkaa, tämä sakka ei siis ole vaarallista vaan senkin voi käyttää jos haluaa.
Moni ei edes kirkastuta etikkaansa vaan käyttää sen sakkoineen, ravistelee sen vain sekaisin ennen käyttöä.

Jos etikka saa rauhassa käydä, sen pinnalle voi muodostua ns. emoeliö :D
Sitäkään ei pidä säikähtää. Se on sellainen kalvo joka muodostuu pinnalle, se on elävää . Se vain sekoitetaan sekaan kun astiaa ravistellaan.
se ei siis ole hometta tai pilaantunutta etikkaa.

Jos et käytä etikkaa muuten ruokavaliossasi, tätä terveysnestettä olisi hyvä ottaa joka aamu se ruokalusikallinen vähintään.

Siivilöitynä menossa etikoitumaan


























3 kommenttia:

  1. Todella kiinnostavaa! Olen muutenkin saanut blogistasi paljon hyviä ideoita.

    Ps. Maitosieni on edelleen hengissä ja voi hyvin. Olen sitä jakanut muutamille kavereille.

    VastaaPoista
  2. Hei! Voiko tuota etikkaa valmistaa myös villiomenoista? Pihassa sattuu olemaan yksi villiomenapuu..

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...