Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Punajuuririeska, paleotyylinen

Näköjään pöydällä likatahra, joka olis kyllä
pitänyt editoia pois...Tai pestä?

Paleotyylinen karppaus on uusi innostus viljojen karttamisen seurauksena.

Myös mantelijauho on nyt poistunut ruokakaapista.
Tässä on hyvä juttu aiheesta ja muutenkin ko. blogi on mainio!
Empovered Sustenance

Jos enkku ei taivu, niin tässä lyhyt suomennos

1. Mantelijauho hämää määrällään,
esim. suositussa mantelijauhopannukakussa on yhdessä annoksessa noin 33 mantelia! Kuvittele syöväsi 33 mantelia kerralla.

2. Mantelijauhossa on paljon tulehdusta aiheuttavia PUFA rasvahappoja. 20% mantelin rasvahaposta on omega 6. Ja nyky elintavoilla saamme sitä aivan liikaa. Nimenomaan liikakäytöllä on paljon haittapuolia.

3. Mantelijauhon rasvat eivät kestä kuumuutta.

4. Mantelijauhossa on paljon entsyymien estäjiä.
Eli se on huonosti sulavaa.
Jos syöt mitään pähkinöitä tai siemeniä, ne tulee ensin LIOTTAA. Tämä neutralisoi entyymien estäjiä.

5. Kookosjauho on terveellisempi vaihtoehto!!
     
Eli mantelit kokonaisina ja mieluiten liotettuna, varsinkin jos syöt ruskean kuoren kera.

                                   *************************************


Innostuin rieskaleivontaan facebookin keliakia ryhmässä. Olen liittynyt siihen koska vanhin tyttö reagoi gluteeniin ihollaan erittäin voimakkaasti.
Kutisee ja saa taipeisiin punaista arkaa ihottumaa ja raapii molemmat kyynerpäät verille. Myös suupielet aukeaa ja saa kipeitä aftoja suuhunsa.
Olimme viikon täysin gluteenittomalla ja kaikki vaivat alkoivat parantua kuin silmissä.
Eilen oli verikoe keliakian vasta-aineista ja nyt tuloksia odotellaan.
Oli koevastaus mikä tahansa, jatkamme gluteenittomalla.
En kyllä näe diagnoosin saamisessa mitään järkeäkään, koska siinä pitää Kelan takia altistaa itseään vehnälle, jotta saadaan keho oikein huonoon kuntoon korvauksia varten.

Ainut minun mielestä järkevä syy tällaisen tekemiseen diagnoosia varten olisi motivaatio oikeasti vältää viljoja. Moni tarvitsee sen diagnoosin pystyäkseen elämän muutokseen.
Meillä on viljoja kartettu jo vuosia, joten se on helppoa ja koulun terveydenhoitaja lupasi luvan kouluruokailun muuttamiseen gluteenittomaksi.
Tytöllä on myös korkea motivaatio itsellä, koska kun altisimme hänet uudelleen viljoille verikoetta varten, oireet tuntuivat entistä pehemmalle kerittyään olla hetken lähes terve.

No eniveis, vesiperhonen blogissa oli potturieskaohje.

Tein blogin ohjeella mukulasellerimuusista rieskoja ja ne olivat todella hyviä.
Käytin tattarijauhoa.
mukulaselleririeska


Tänään surffailin Pinterest paleo reseptejä ja törmäsin bataattirieskaan.

Tein sitten oman version punajuuresta.





Punajuuririeska 6kpl

1,5dl keitetyn punajuuren sosetta
1 kpl muna
1,5rkl kookosöljyä tai voita
(hippu suolaa)

3rkl kookosjauhoa
1rkl psylliumjauhetta

Sekoita sose ja muna ja sitten keskenään sekoitettu jauho ja psyllium.

Anna taikinan asettua 10-30min ja taputtele 6 rieskaa öljytyin käsin pellille ja paista 
200 asteessa 10-13 minuuttia

voitele voisulalla

Teen seuraavalla kerralla ainakin kaksinkertaisen taikinan. 



punajuurisosetta on myös menossa kuivatukseen jauhetta varten.


Muuten täällä on touhuiltu ja tehty ruokaa kuin ennenkin.



Tässä tyttöjen tän viikon ruokia, ovat kovasti innostuneet leivonnasta ja ruuanlaitosta



Teimme myös itse tattaripastaa.
Se oli ensinnäkin todella hyvää ja yllättävän helppoa

Tässä taikina ohje jos haluaa kokeilla
Teen joskus isomman jutun pastan teosta

Tattaripasta

3dl tattarij
0,5dl psyllium
2 munaa
1 keltuainen
1rkl kookosöljy


viimeistelyjauhona gluteenitonta ja sitten kun jauhotettiin ite nuudelit ennen leikkuuta, niin paljon tattarijauhoa
1min kiehuvassa veessä


Tämä kauhea sotku on tattaripastasta tehtyä avokadopastaa :D





Paavon räpsäys pikkusiskosta



munavelliä 

50g voita
(1rkl tattarijauhoa)
3 ceylon kaneli lastua
2dl munaa
2dl maitoa
hyppysellinen suolaa!

sulatin voin ja paistelin jauhoa siinä' ceylonin kanssa ja sitten munamaito sekaan.
Kauheeta sekoittelua ja valmis!!
Ja eikä menny kauaa, tää oli kyllä pieni maistelu annos, mutta Paavo ainaki tykkäs kauheesti ja minä :)


Punajuuresta tehtiin myös lindstömmin pihvejä





Kasviksia ja lihaa ja päälle voipottumuusia jossa keltuaisia 4kpl




Olishan tuolla arkistoissa vielä kuvia vaikka kuinka, mutta aika tavallisista karppiruuista
tämän vielä laitan koska se oli niin halapaa :)

Eli possunlapaa -50% tarjouksesta, eli kilohinta oli 2 euroa!!


Tuo liha meni kamaroineen ja läskineen kaikki.
Kamara näyttää palaneelta, mutta kuva on huono ja sitä tummentaa jauhettu neilikka, joka minusta niin kuuluu kamararuudun päälle


sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Kaksoset

Vastasyntyneenä
Kuvien laatu on heikkoa, koska kamerani on rikki :(

Kun minä sain kuulla odottavani kaksosia en ollutkaan onnesta ymmyrkäisenä, vaan hyvin järkyttynyt.
Olen monessa asiassa realisti ja jopa inhorealisti ja sekunneissa vilisi silmissäni kaikki kauhuskenariot vaikeasta raskaudesta ja mahdollisista keskosista ja hoitamisen raskaus, imetyksen vaikeudet ja kuinka joutuisin ostamaan toiset sitterit, turvakaukalot ja kaksosvaununkin...

Ultraaja oli ymmärtäväinen ja tarkisti mahdollisimman hyvin ja vakuutti kaiken olevan hienosti. Kyseessä on erimunaiset kaksoset omilla istukoilla.

Minun valmistautuminen kaksosiin alkoi etsimällä kirppareilta ja tori.fi palvelusta kaikki tarpeellinen valmiiksi.
Tämän jälkeen teurastin lampaat pakastimeen, ylimääräiset kanat ja ankat.

Valmistauduin varalle jos joudun osastolle.


Hyvä olikin, sillä vaikka mieheni mielestä olenkin kone synnyttämään, niin kaksosraskaus on oikeasti todella riski. Ja nimenomaan vauvoille.

Minun vointini oli mainio ja raskaus aika tavallinen, paitsi että maha kasvoi hurjaa vauhtia.
MUTTA toinen vauvoista ei saanut VIP paikkaa istukalle. Se on yleensä varattu yhdelle.
Joten huonomman istukkapaikan saanut istukka joutui tekemään enemmän töitä ja siten myös väsyi nopeammin ja istukan virtauksissa alkoi olla ongelmia.
Jouduin tarkkaan syyniin ja lopuksi viikolla 34 osastolle.


Osastolla tarkkailtiin sydänkäyriä ja ultrassa kaksi kertaa viikossa istukan virtauksia. Pelko käynnistämisestä oli kokoajan läsnä.
Lopuksi viikolla 37 alkoi tyttövauva, jonka istukka siis toimi huonosti, tekemään kompensoivia toimia, eli istukasta tuli jo sen verran huonosti, että sikiö ohjasi verta tärkeisiin elimiin ja muu jäi siis varjoon.

Tällöin päätettiin käynnistää.


A-vauva eli tyttö syntyi normaalisti alakautta ja painoi 2400g, oli todella laiha ja pikkuinen verrattuna edellisiin lapsiini.
Kun A-vauva oli synnytetty alkoi sitten toimenpiteet mitä kaksossynnytyksissä tehdään!

Minulle oli kerrottu, että joku tulee pitämään B-vauvaa paikoillaan, ettei se vain käänny perätilaan.
Mutta eihän sitä tajunnut mitä se oli käytännössä :D

Olin romanttisesti ajatellut imettäväni ensimmäistä vauvaa, kun toista odotellaan syntyväksi..
Kuvittelin kohtuni supistuvan ja kuin itsestään B-vauvan solahtavan kanavaan.

Kuinka väärässä olinkaan :D


Synnytyssalihan oli täynnä porukkaa, lääkäreitä ja kätilöitä jokaiselle, vauvoilla ja minulle.
Nyt ryntäsi yksi lääkäri siis pitämään vauvaa mahassani oikein päin.
Hän piti käsillään erittäin hankalassa asennossa vauvaa paikoillaan ja aika kului...
Lääkäri välillä ähkii ja koittaa vaihtaa asentoa ja lisää oksitosiinia :D
Minä siinä katselen toisen vaikeaa asentoa ja hikikarpaloita otsalla ja alan potea erittäin huonoa omaa tuntoa, kun näin vaivaan mukavaa tätiä ja häpeän kun synnytys ei edisty :D

Sain pitää hetken tyttöä sylissäni ja sitten se minulta vietiinkin, koska minun piti alkaa Töihin!!

Mitä?? Pitääkö minun ponnistaa??
Kyllä, minun piti PONNISTAA poika synnytys kanavaan.
Ja se ei ollut helppoa :D

B- vauva tulee ponnistaa alas kanavaan kalvot ehjänä. Jos kalvot puhkeavat liian aikaisin, napanuora voi luiskahtaa ulos ja silloin olisin joutunut leikkaukseen.

Ponnistaminen vauva alas oli ihan yhtä rankaa kuin synnyttäminen, oikeastaan rankenpaa, koska mitään ponnistus tarvetta ei ollut.
Kun poika vihdoin ja viimein suostui alas, kalvot puhkesivat roiskahtaen, kastellen kolme valkotakkista auttajaani totaalisesti :D
Heille ilmeisesti tuttua, koska laskivat vain leikkiä kuika saappaat unohtuivat taas kotiin :D


Ja sitten aloitettiin taas synnyttäminen.
Tulihan se poikakin sieltä :D
Poika painoi 3400g

Ensimmäiset tunnit menivät ihan hyvin.
Vauvat tekivät kuitenkin sellaista niin sanottua naristelua.
Ne voihkivat hengittäessään.
Se oli todella inhottavaa kuunneltavaa, kuulosti siltä kuin vauvalla olisi kovat kivut. Se siis johtuu keuhkojen kypsymättömyydestä tai ns. märistä keuhkoista. 

Sain kuitenkin osastolle molemmat mukaan.

Mutta sitten alkoivat pienellä rääpäle tytöllä sokerit heitellä, ne laskivat hyvin alas ja tyttö kiidätettiin teholle sokeritippaan.
Jäin kahdestaan yhä narisevan pojan kanssa osastolle.


Sokereiden laskuun vaikuttaa äidin raskausdiabetes, aikaiset viikot, sekä pienipaino.
Pienellä vauvalla ei ole tarpeeksi glukoosia varastossa. Se on joutunut käyttämään kaiken varaston synnytyksessä ja sitten sitä ei riitä enempää ja sokerit pääsevät liian alas.


Vaikka kyse ei sairaala oloissa ole kovin vakavasta, niin vauvan joutuminen tippaan on kamalaa!!
Joten jos vain sinulla diagnosoidaan RD kannattaa noudattaa ruokavaliota ja hoitaa itseään, ettei vain käy näin.

Tyttö vietti vuorokauden teholla ja sitten 7 päivää tarkkailussa, sokeritipassa oli muistaakseni 4 päivää ja sitten joutuikin bilirubiinin takia valohoitoon ja kun verikokeet oli ok, pääsi kotiin.
Minä ajelin siis kotoa päivittäin vauvaa hoitamaan koska poika pääsi kotiin 3vrk iässä.

Kaikenkaikkiaan sairaala aika meni kuitenkin hyvin!!


Harjoittelija sai pestä tyttöni



UV-valossa
OYSissa oli tällaiset mahtavat uudet valohoitovälineet. Vauva asetetaan matolle joka hohtaa valoa.
Vauvan voi siis peitellä, ja maton voi nostaa syliin ja vaikka imettää samalla.
Tärkeintä on kuitenkin se peittely. Koska jos valo tulee ylhäältä vauva makaa alastomana valossa ja on silloin huomattavasti turvattomampi ja tekee helposti morottaja refleksiä, hätkähtelee ja heräilee.
Tämän ihmeellisen keksinnön keksijälle tulisi antaa palkinto :)



Tyttö oli todella laiha ja pieni
VIHDOIN molemmat kotona
Paapan sylissä



Kun vihdoin oli molemmat kotona saattoi normali arki alkaa.
Siihen asti tuntui jatkuvasti, että olin unohtanut jotain. Kuin jotain puuttuisi.
Hoito OYSIN osastolla 54 oli MAHTAVAA, siellä oli hiirenhiljaista ja vauvat eivät koskaan itkeneet.
Jos joku vauva yrittikin itkeä, hoitajat tekivät kaikkensa että vauva olisi tyytyväinen.
Vaikka kävelivät ja hyssyttelivät läpi yön.

Minua ei siis huolettanut tytön puolesta kun olin kotona, mutta se tyhjä tunne oli kalvava.


Liinassa ja kengurussa


Mutta ei se ihan normaali arkea ollutkaan.
Sitten olikin kotona todellakin KAKSI vauvaa.
Se oli kamalaa :D


Minä siis imetin molempia vauvoja, vuorotellen, yhtäaikaa, jatkuvasti ja aina ja kokoajan ja sitten vielä lisää..
Tältä se ainakin tuntui. Imetystä ja vaipanvaihtoa ja taas imetystä ja sitten vielä kanniskelua ja kanniskelua.

Tyttövauva oli siis pienipainoinen. Jos sinulla on pienipainoinen vauva kannattaa lukea esim. tämä opas 

Se auttaa ymmärtämään monia asioita ja vahvistaa sen, että ÄIDINMAITO on tässäkin tapauksessa paras ja sitä suositellaan täysimetyksenä 6kk asti.

Eli pienipainoisuus tekee vauvasta esimerkiksi aistiherkemmän ja vaativamman.
Meidän tyttö ei ollut ilmeisesti valmis syntymään niin aikaisin, koska ensimmäiset viikot hän ei viihtynyt yksin sekunttiakaan. Ei kapalot ei kiikutukset, mikään ei auttanut.

Ainostaan SYLI.

Se oli välillä raskasta, mutta luetuani oppaan ja tiedostettuani lapsen vaativuuden ja sen kuinka se voi äidillekkin olla todella raskasta ja lisää äitin riskiä sairastua masennukseen ja kuinka pienipainoisia lapsia ravistellaan useammin kuin normaaleja, osasin paremmin suhtautua asiaan.
Me siis sylitimme tyttöä vuorotellen jatkuvasti.

Pahin aika oli 4 viikkoa, sen jälkeen alkoi helpottaa ja 6 viikon kohdalla pystyin jo alkaa nauttia vauvoista.
6 ensimmäistä viikkoa vain ruokin ja hoidin ja nukuin ja väliaikoina koitin hoitaa taloa, mutta lähinnä siis vaan nukuin istualtani molemmat lapset rinnalla :D


vauvat jo 3kk






Arki on aika erilaista :D, niitä kun on aina se kaksi.
Yksi kun on tyytyväinen, niin vielä on se toinenkin hoidettavana.
Saunakin on aika täynnä vauvaa nykyään.
Ainut lohdutukseni on, että huh huh niitä ei ole kolme!!
Nostan hattua kaikille kaksosäideille, mutta komos ja nelos??? Superäitejä!!!!!!


Onneksi nämä eivät myöskään olleet ensimmäisiä! Minulla on kuitenkin helppoa, koska vanhemmista sisaruksista on oikeasti apua. Varsinkin esikoispoikani hoitaa kuin luonnonlahjakkuus vauvoja.











No mitenkäs tähän liittyy karppaus :D
Siten, että sain raskauskiloja 14!! Nyyyyyyhhhhhh
Eli entisten päälle taas 14 lisää.
Eka kuukausi olin niin väsynyt, että söin mitä suuhuni sain ja imetys muutenkin saa minut himoitsemaan lähinnä sokeria.
Kun pahimmat viikot olivat ohi sain ruokavalion taas kuntoon ja painoa on pudonnut noin 5,5kg

Minä en ole karppauksen ihmelapsi, joten minulle on joka kilo vaikea laihduttaa, mutta karppaamalla sentään laihdun maha täynnä.
Muuten ei onnistuisi mitenkään. Kun imetän syön paaaaljon :D



Täällä Oulun korkeudella on lumet kohta poissa, päivät jo pidentyneet ja odotamme kevättä niin, että kipeää käy.
Kaksi kesäpossuakin jo varattu, joten ehkä tässä tulevaisuudessa riittää taas jotain päivitystä blogiin myös.
Mukavaa ja ihanaa kesän odotusta lukijoille!!!

lauantai 2. marraskuuta 2013

Porkkana-Puolukkasörsseli, jälkkäri tai salaatti

Ihanaa :)



Sain tämän reseptin vinkkinä ystävältä, joka on syönyt tätä lapsuudesta asti.
Helppoa ja hyvää ja monipuolinen.
Me ollaan syöty tätä jälkiruokana
ja ihan salaattina liharuuan vierellä.



Tämä on sellainen muturesepti, ainekset sen mukaan mitä löytyy :)

Vaahdotettua kermaa
ohutta porkkanaraastetta
puolukkasurvosta
kaikki sekaisin

Sokeria tämä ei kaipaa, porkkanaraaste makeuttaa ja jos haluaa makeampaa, voi porkkanaraasteen käyttää pakastimessa.









keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Sokeriton hillo Chia siemenillä

Huomaa koostumus!!

Kaveri vinkkas tällaisen mainion ohjeen Pilkettä-blogista, kannattaa tutustua muutenkin, mukava blogi!

Minun hillossa ei ole ollenkaan makeutusta, koska makeutin sen päärynällä.
Hillo on siis mainiota, ihanaa ja niin sakeaa ja oikeaa. Kertakaikkisen mahtava idea tämä!!

Olen tilannut iherbistä vitamiinit ja magnesiumit jo pitemmän aikaa ja Chia siemeniä aina välillä mukaan.
Esim. tässä on edullinen Nutiva CHIA
Suomessakin on hinnat jo tullut alas, mutta postikulut nostaa hintaa. Täältä ei vielä kaupasta chia löydy.

Tein ohjeen mukaan, käytin 500g mustaherukoita ja 500g päärynää.
Keittelin ihan hiljaisella vähän aikaa ja lisäsin siemenet. Laitoin 5,5rkl siemeniä. Laitoin vähän reilummin, koska joskus määrän noustessa ei sakeutus vain riitä.

Hillosta tuli kiinteää ja ihanaa!!! Koko perhe tykkää ja poika sekoittaa jugurttiinsa tätä ja raakaa kaakaojauhetta. Ne kieltämättä sopivat mainiosti yhteen :)

Voin ilmeisesti nakata kompostiin viimeisenkin hillosokeripussin joka on kivettynyt kaapin nurkkaan...



                                                  *****************************



perjantai 13. syyskuuta 2013

Jauhomato, kasvatus ja ruokinta

aloitetaan askartelulla
Jauhomatoja kasvatetaan monella lailla, netistä löytyy mainioita sivuja! Ja englanniksi you tube videoita ja ohjeita. -Mealworm breeding- on hyvä hakusana.

Teen nyt jutun miten tämä on minulla lähtenyt käyntiin. Olen siis surffaillut netissä ja kaikki ideani ovat sieltä, ei omiani :D


Jauhopukkien toukkia Kanoille


Kasvatan jauhomatoja kanoilleni, varsinkin tipuille. Toukat ovat nimittäin suurta herkkua.

Kanoille syöttäessä tulee huolehtia, että kanoille on kalkkia vapaasti saatavilla, koska toukat kuluttavat kalkkivarastoa sulaessaan kanan mahassa. Mutta jos kalkkia on saatavilla, ei tästä pidä olla huolissaan.

Myös viikon vanhemmille tipuille pitää toukkia antaa rajoitetusti, koska ne ovat hyvin korkeaproteiinisia ja saattavat aiheuttaa siten kasvuhäiriöitä.

Kun kasvukausi on ohi, kanoja on hyvä hemmotella välillä runsaillakin toukka määrillä. Varsinkin sulkasadon aikaan.
Toukkalisä lyhentää sulkasatoa ja autaa kanaa saamaan hienon kiiltävän puvun!
Myös munimattomalle kanalle hyvä apu. Yleensä boostaa munintaan ja sellainen jännä huomio, että käy hyvin ripuliruokana! Eli kana toipuu ripulista paljon nopeammin toukkia saatuaan, koskee myös tipuja.

Yleinen sääntö on kuitenkin, että jauhomatojen osuus ruokinnasta on noin 10% ja koska jauhomato on lähes puoleksi proteiinia, niin tällä voit korvata siis ruokinnan proteiinilähteitä.
Osa ihmisistä on huolissaan, siitä, että jauhomato on myös puoleksi rasvaa. Mutta rasva on niille luonnollisempaa kuitenkin kuin helppo hiilihydraatti mitä nykyään saa jalostetuissa viljoissa.


Jauhopukki, koppiainen,on aikuismuoto jauhomadoista. Se on musta pieni koppakuoriainen, joka ei lennä ja on hidas ja kömpelö, eikä kiipeä sileää muovia pitkin. Pukki kuoriutuu kotelosta valkoisena ja tummuu ruskeaksi, ja noin viikon ikäisenä , se on musta ja sukukypsä. Pukki elää noin 3kk.


Muna, pukit parittelevat ja naaras munii jauhoihin/ryyneihin pikkiriikkisiä munia, ne eivät ole pistettä isompia.
Munasta kuoriutuu noin viikon päästä yhtä pieniä toukkia. Nämä ovat oikeasti siis toukkia, eivätkä matoja. Nimi johtaa harhaan :)

Toukka, jauhomato, toukka elää jauhossa ja kasvaa yllättävän nopeasti niin isoksi, että jauhoissa erottaa liikettä ja kuhinaa. Optimilämmössä voi toukka kasvaa jopa 2-3 viikossa niin isoksi, että on valmis koteloitumaan.
Minulla toukat elävät noin 26 asteessa, joka on hyvä ja silti kierrossa menee kauemmin. Arvioisin, että 4-6 viikkoa on sellainen tavallinen aika.
Toukat eivät kiipeile liukasta pintaa. Muovilaatikoissa tulee olla sen verran reunaa, etteivät yllä kurkistelemaan reunan yli.
 Kasvatus lämpötila pitää olla mielellään 26-30 astetta. 27 astetta olisi optimaalinen. Huoneenlämössä 21-22 kasvu on jotodella hidasta.
Jos et löydä lämmintä paikkaa, niin kasvata toukkia ahtaammin ja paljon kerralla. Näin ne tuottavat itse lämpöä.
Mutta vinkkinä, jääkaapin päällä on lämmintä!

Kotelo, alien,  toukka koteloituu kun se on tarpeeksi iso. Se kasvaessaan luo ulkokuorensa, ns nahkansa, useaan kertaan. Niitä löytyy jauhoseoksen pinnalta. Vasta kuorensa vaihtanut on valkoinen ja pehmeä.
Kun toukka on tarpeeksi iso, se hidastuu ja laiskistuu, niitä kertyy laatikon nurkkiin jauhojen pinnalle ja lopuksi ne koteloituvat.
Kotelo kuoriutuu muutamassa viikossa. Tuossa 26 asteen lämmössä kotelo kuoriutuu viikossa. Siksipä pidän sitä aika optimina lämpönä.
Eli jos koppiaiset imestyvät noin viikon kuluttua koteloitumisesta, on sinun farmisi hyvässä lämmössä :)
Kotelo on ensin pehmeä ja pitkä, kun aikaa menee, se kutistuu ja kovettuu, mutta on yhä vaalea väriltään. Kotelo myös heiluttaa villisti häntäänsä jos siihen koskee.
Kuollut kotelo, ei liiku ja tummuu tummanruskeaksi ja mustaksi.

Kotelosta kuoriutuu sitten se jauhopukki ja kaikki alkaa alusta :)





Koska jauhomato kasvaa nopeasti ja sen kierto on lyhyt, se on helppo, mutta työläämpi. Eli toukat kasvavat äkkiä koteloiksi ja siitä koppakuoriaisiksi.
Jos kaikki ovat samassa, on hoito ja varsinkin sadonkorjuu vaikeampaa.
Siksipä kannattaa heti alussa nähdä enemmän vaivaa ja askarrella itselleen kunnon kasvatuslaatikko systeemi!!

Minun mielestä on helpoin pitää kaikki erikseen.

Aloitetaan jauhopukeista!



Yksinkertainen matofarmi


Yläpuolella on kuva ideasta.
Eli alimpana on jauholaatikko, jonka päällä on koppisboksi. Koppisboksin pohja on verkkoa, ihan tavallista hyttysverkkoa. Koppikset elävät kaurahiutaleissa verkon päällä. Munivat hiutaleiden sekaan ja munat tippuvat viimeistään kuoriuduttuaan verkon läpi jauholaatikkoon.
Näin sinun ei tarvitse koskaan siirrellä ja nostella koppiaisia pois edestä kun haluat kerätä toukkia!!
Ei myöskään tarvitse pelätä, että koppiaiset söisivät munia ja pikkutoukkia.

Koppisboksia ei tarvitse siivota kuin ehkä kerran puolessa vuodessa. Jos siellä on kovasti koppiaisia sinne tulee sellainen epämiellyttävä tuoksu, joka ei kuitenkaan ole voimakas. Itse pidän reijitettyä kanttaa boksin päällä, se pitää hajun poissa.


Koppiaiset tarvitsee piiloja ja tuoreruokaa
Munakennot ja vessapaperirullat ovat mainioita piilopaikkoja. Koppikset viihtyvät paremmin jos on piiloja.
Jos katsoo kuvaa tarkkaan, sieltä voi bongata ainakin yhden toukan. Aina välillä muutama toukka selviää reunoilla tai se on munittu munakennoon, eikä ole tippunut verkosta läpi. Olen antanut niitten kasvaa ja koteloitua koppiaisten seassa.

Matobokseja
 Koppisboksin alla olevan jauholaatikon voi tyhjennellä noin kolmen viikon välein uuteen laatikkoon.
Näitä laatikoita alkaa kertyä kaappeihin ärsyttävän paljon.
Ja vaikka kierto olisi nopeakin, niin silti jauholaatikko sisältää eri ikäisiä ja kokoisia toukkia aina. Ja sadonkorjuu siivilöimällä on turhauttavaa.

Siksipä kerään nykyään kaikki yhteen isompaan laatikkoon.
Annan kaiken ikäisten toukkien kasvaa samassa laatikossa ja kerään satoa päivittäin tai ruokkiessa.

Tämän yhden laatikon etuja on myös se, että ei tarvitse ruokkia ja hoitaa montaa laatikkoa vaan yhtä tai kahta. Myös tuoreruoka katoaa suihin, eikä homehdu ja kuivu pilalle.
Aina välillä vaihdan kuitenkin uuteen laatikkoon ja annan alkupeäisen kasvaa loppuun että voin heittää kakkaiset jauhot pois. Ne ovat todella hyvää lannoitetta kukille tai pensaille.

Jos katsot kuvaa ylhäällä näet vasemmanpuoleisessa boksissa nurkissa paljon toukkia köllimässä.
Ne ovat jo isoja ja valmistautuvat koteloitumaan.
Toukilla on tapana kerääntyä nurkkiin ja pinnalle.
Ne voisi poimia suoraan jauhoista, mutta sekin on ärsyttävää :)

Sadonkorjuuta


Hoksasin sitten, että isot toukat kerääntyvät vielä mieluummin munakotelon päälle köllimään!

Pidän siis munakoteloa jauhojen päällä ja joka kerta kun ruokin toukat, koputtelen isot toukat munakotelosta pakasterasiaan. Ja pakastan ne.
Eli kuvassa näkyy munakotelon päälle kertyneitä toukkia (niitä on tässä vähän, koska tämä jauholaatikko ei ole kuin 4 viikkoa vanha. Suurin osa toukista on yhä pieniä)
Vieressä on pakasterasia jossa on aiemmilta päiviltä keräämiäni, jäätyneitä toukkia, pudotan toukat sekaan ja laitan kannen kiinni ja heti takaisin pakastimeen.

Jäätyneet toukat voi kuivata leivinuunin jälkilämmössä tai sulattaa ja ruokkia kanat sulaneilla toukilla.
Kuivatut toukat säilyvät kauan ilmatiiviissä rasiassa.

Sitten kerään kuoriutuneet koppiaiset koteloiden seasta.



Pieni pala tuoreruokaa koteloiden sekaan, vastakuoriutuneilla on jano

Ruskeita, vähän aikaa sitten kuoriutuneita



Säilytän kotelot pikku rasiassa ja poimin ruokinnan yhteydessä kuoriutuneet koppakuoriaiset lusikalla kuppiin ja kaadan sitten koppisboksiin.
Koppiaisia voi käsitellä käsin, ne eivät pure, eivätkä toukat pure. Mutta lusikalla kerääminen on paljon helpompaa.


Alieneita, eli koteloita, eli PUPA enkuksi


Seuraavaksi kerään ne toukat jotka ovat kerinneet muuttua koteloiksi.
Niitä riittää aina noin 10-20kpl. Eli koppisboksin kiertokulku säilyy myös ja uusia koppiksia syntyy kuolleiden tilalle.
Samalla kun kerään koteloita, seoitan jauhoa sormillani sekaisin. Näin alusta ei homehdu ja paakkuunnu ja jos joku ruokakimpale on unohtunut homehtumaan, se löytyy.

Kerään toukat pieneen rasiaan, jonka nostan vain jauhomatolaatikon päälle. Toukat tuottavat lämpöä ja muutenkin on helpompaa, että kevyt rasia on tallessa ötökkäkaapissa, eikä pyöri missään kaadettavana.



Sitten kun sadonkorjuu on tehty ja koppikset ja kotelot kerätty, ruoki toukat tuoreruualla.


Siivottu matoboksi
Laitan tuoreruuan pienelle leivinpaperin palalle, ettei se kastele jauhoja ja homehduta niitä.


100g jauhomatoja
Siivilöimällä toukat jauhoista tulee mukaan aina paljon myös luotuja nahkoja.
Mutta kun kerää toukat munakennon päältä, saa saaliiksi pelkkiä toukkia :)



Jauhoseos 

Netistä löytyy hienoja reseptejä jauhoseoksiin. Minun kokemuksen mukaan sillä ei ole paljoa väliä missä nämä kasvaa. En tuhlaisi rahaa ostamalla uusia jauhoja.
Kyselkää suku ja tutut läpi ja kerätkää kaapeista kaikki vanhat pussit ja nyssykät!!
Niitä löytyy yllättävän paljon! Kaikki käy sämpyläjauhosta ruisjauhoon ja vehnäjauhosta pikapottumuusiin!
Ylipäiväys maitojauho on todella aarre matofarmarille! Siinä on hyvä proteiinilähde toukilla ja koppiaisille.

Myös nirsoille kissoille ja koirille kelpaamattomat nappulat tulee ottaa talteen, niitä voi jauhaa sekaan proteiinin lähteeksi.
Jos sinulla kanat syö kaupan kananrehua, niin ehdottomasti kannattaa jauhaa kananruokaa sekaan!!
Soijajauho on myös yksi herkku.
Tähän asti olen käyttänyt vain jauhoja, koska harrastin siivilöintiä. Nyt voin laittaa toukillekkin vähän ryynejä sekaan. Se ilmastaa jauhoseosta hyvin. Yksi erittäin suosittu on myös leseet.

Sekoita niistä aineksista mitä kaapista löytyy hyvä seos toukille ja huolehdi tuoreruuasta. Näin ne kasvavat hyvin!

Kuivahiivan sanotaan nopeuttavan toukkien kasvua, joten sitäkin voi pussillisen heittää sekaan jos kaapista löytyy.
Leipää olen tarjonnut ja se on mieluisaa, mutta ikävästi kuivuu koppuraksi ja toukkia jää sisään. Jos jauhoista on pulaa, mutta leipää riittää, niin kannattaa ennemmin kuivattaa leivät ja jauhaa ne jauhoseokseen.

Jauhoseoksen vaihto tapahtuu sitten kun sen rakenne on muuttunut jauhomaisesta "hiekkamaiseksi"
se on silloin kakattu täyteen.
Jahot kannattaa siivilöidä ja silti se siivilöitykkin jauho jättää muutamaksi viikoksi jonnekkin nurkkaan pottupalan kanssa. Sieltä löytyy luultavasti vielä pikku toukkia.

SIIVILÖI PIHALLA kakkajauho aiheuttaa herkimille allergisia oireita. Parempi ottaa varman päälle.

Vesi

Toukkia ei juoteta vedellä, vaan ne saavat tarvittavan kosteuden tuoreruuasta. Se toimii myös ruokana, joten jos hoidat toukkiasi päivittäin, voit tarjota niille monipuolisesti kasvisten kantapaloja ja jämiä mitä itse syöt.
Koska toukkien ruokintahan vaikutta niiden ravintosisältöön.

Jos tarkistat boksisi harvemmin, käytä perunaa ja porkkanaa, ne eivät homehdu. Kuivahtavat vain koppuroiksi.




Farmin perustaminen



Tarvikkeita






Osta pinottavia laatikoita
 Nämä laatikot on muistaakseni marketista ostettuja. Tarkista, että ne pystyy pinoamaan päällekkäin.
Mukavaa olisi jos alempi laatikko olisi matalempi. Sellaista ei löytynyt, joten nyt farmi vie vähän turhan paljon tilaa.
Nämä laatikot ovat noin 22cm*35cm ja korkeus 20cm


Ilmanvaihto on tärkeää


 Poraa laatikoihin reikiä ilmanvaihdon parantamiseksi. Missään vaiheessa ei kosteutta saa kertyä seiniin.


Ylempään, eli koppisboksiin tehdään verkkopohja

Tällainen kova muovilaatikko on tosi vaikea leikata, koska se halkeilee helposti.
Melkein paras tapa on terävällä mattoveitsellä vedellä uraa niin kauan edes takaisin, että pohja irtoaa.
Tässä laatikossa oli vähän typerä tämä pohjan malli, niinpä jouduin jättämään turhan paljon reunoja.
Ideaali olisi, että koko pohja on verkkoa, ettei reunoja ole ollenkaan.

Saksilla parantelin ja silottelin leikkauspintaa. Hiomapaperilla voi hioa reunat sileäksi jos on tarvetta. Mutta yleensä puukolla tai mattoveitsellä silottelu riittää.



Liimaa tarkasti kuumaliimapyssyllä verkko pohjaan.


Verkkona toimii hyttysverkko, mitä myydään tuuletusikkunoihin yleensä metritavarana


Valmis boksi




Tällaisia kysymyksiä tullut,

Viekö hoito paljon aikaa?  Kun kaikki on valmiina niin päivittäinen hoito on nopeaa ja helppoa.
Noin 10 minuuttia päivässä saa tuhlattua jos oikeen aikailee :)
Sitten kun tekee suursiivousta, niin menee kauemmin. Mutta sitä tarvii tehdä harvoin.

Paljonko saan toukkia?  Minun on nyt hanakala vastata siihen, koska olen kauheasti kesän aikana tipuille syöttänyt toukkia ja pakastanut yhden jauholaatikon koko toukka sisällön talven varalle.

Tällä hetkellä saan pari ruokalusikallista päivässä. Päivitän myöhemmin, onko määrä muuttunut!

Vaikuttaako munien makuun? Tähänkään en osaa vielä omasta puolesta vastata, koska koko kesän Alhot ovat tehtailleet tipuja ja munia ei olla syöty ollenkaan ja toukat ovat menneet tipuille.
Mutta jenkeissä tämä on niin suosittua kanaharrastajien keskuudessa, että takuulla tekee hyvää :)




tiistai 10. syyskuuta 2013

Jättijauhomadot ja niiden kasvatus

Koppisboksi

Ei tartte pelätä!!



Jättijauhomadot ovat ruokaeläimiä, minä olen kasvatellut niitä nyt reilu puoli vuotta kanoille.
Tänään kokeilin ensimmäistä kertaa noin 4 senttistä toukkaa tarjota kanalle ja kana tarjoili sen nokalla keihästettynä kolmen päivän ikäiselle tipulle. Tipu nieli sen kokonaisena ja pyyhki nokkansa jälkeenpäin :D
Joten kyllä vaiva kannattaa!!

Jätiksiä on eri tapoja kasvattaa, jenkkilässä yleisin kasvupohja on leseet.
Olen vähän testaillut ja suomessa käytetty turve on paljon parempi alusta. Toukat valitsevat aina turpeen kaikista muista jauhoista välittämättä. Jauhomato on siksi harhaanjohtava nimi.

Jättisten kasvatus on paljon hitaampaa kuin tavallisten jauhomatojen.

Jättis kasvaa noin 4-5kk ennenkuin on valmis koteloitumaan.
Kotelovaihe kestää noin kaksi viikkoa.
Noin viikon päästä koppakuoriainen on valmis munimaan ja niin kierto alkaa alusta.
Kierto hidastuu viileämmässä lämpötilassa. Jos joudut kasvattamaan huoneenlämmössä, valitse lämpimin paikka ja pidä paljon toukkia ahtaammassa tilassa. Toukat kehittävät itsekkin lämpöä ja näin kasvu nopeutuu.
Mutta paras olisi noin 24-27 astetta. Mitä netissä luin niin osa kasvattajista oli sitä mieltä että kopa lähempänä kolmeakymmentä astetta olisi jättiksille mukava ja enämpi kosteutta kuin jauhomadoille.

Itse olen kasvatellut leivinuunin vieressä ja pitänyt etäisyyttä sen verran että boksissa on noin 25-27 astetta.

Jättikset on siitä kivoja, että koppakuoriaiset eivät ime ja syö koteloita, eli alieneita.
Alienit voi nostella kennon koloon odottamaan kuoriutumista koppisten sekaan.
Periaatteesa voit kasvattaa kaikkia eri vaiheita sekaisin.

Itse pidän koppiaiset omassa laatikossa.
Laatikossa on piiloja, kennoja ja tai vessapaperirullia. Koppiaiset viihtyvät silloin paremmin, eivätkä tappele.
Koppisboksin turve pitää pitää kosteana, sitä kannattaa suihkutella välillä, koppisten munat eivät kuoriudu liian kuivassa.

Tarjoa koppiksille myös kosteaa ruokaa.
Kuten kurkkua, perunaa tai omenaa tai mitä nyt keksii.
Peruna ja porkkana sopivat hyvin, jos et jaksa hoitaa joka päivä. Ne eivät homehdu.
Muuta ruokaa tarjoillessa kannattaa seurata ettei ruoka homehdu.
Kesäkurpitsa ja kurkku ovat herkkua, mutta homehtuvat helpommin.

Joka kolmen viiko jälkeen tyhjennän koppisten turvepohjan matoboksiin.



Matoboksi




Minulla toimii matoboksina vanha akvaario. Siellä on myös pohjalla turve.
Kaadan koppiboksin turpeet sekaan ja suihkutan kosteaksi varalta, että munat kuoriutuvat.
Sen jälkeen en enää suihkuttele matoboksia vaan ainoastaan ruokin.

Toukat syövät myös turvetta ja siivousväli on aika pitkä. Akvaarioni on täynnä toukkia ja se on ollut jo kuukausia ilman siivousta.

Munakennot ovat varsinkin isompien toukkien lempipaikkoja.
Jos munakennoja kasaa korkeamman pinon, niin toukat koteloituvat sinne itsekseen, ilman sen kummempia eristämisiä.

Minä ruokin omia toukkiani ylipäiväisillä jauhoilla, maitojauheella, lasten vellijauheilla, soijajauholla jne.
Toukt tarvitsevat proteiinia ja moni jauhaa kananruokaa, kissan tai koiranraksuja tai kalanruokaa toukille.
Mitä nyt talossa sattuu olemaan.

Minulla ei löydy nuita, mutta olen kerännyt tutuilta kaikki ylipäiväys maitojauheet ja muutkin jauhot ja hyvin on pärjätty.
Maitojauhe on suurta herkkua.

Kosteana ruokana lähes kaikki! Mutta esim. salaatti ja kesäkurpitsa ja kurkku ovat suurta herkkua.

Olen nyt kokeillut myös jääkaappiin jääneitä raejuustoa ja maitorahkaa. Toukat ovat villinä molempiin :D


Kasvata toukkia ja koppiksia hämärässä!!




Kuvaus on vaikeaa, koska toukat ovat hyvin vikkeliä ja katoavat heti kun raottaa verhoa, ne eivät pidä valosta.







Tässä kuvassa näkyyy salaatilla yksi isompi toukka.
Tässä minun toukkaboksissa on jo satoja ja satoja toukkia. Jos haroo käsillä turvetta niin turve kuhisee toukkia!!

Eli jos jaksaa olla eka vuoden kärsivällinen niin kohta alkaa satoa tulla säännöllisesti!!!


Pääpiirteet



  • Osta toukkasi luotettavalta myyjältä, mieluiten yksityiseltä. Näin varmistat farmisi hyvän alun ja toukat pysyvät hengissä koppiaisiksi asti. Minultakin voi kysellä jos on tarvetta farmin alulle. wlasata@gmail.com
  • Kasvulaustana käy parhaiten kuiviketurve, siis lannoittamaton turve.
  • Toukat eivät muutu koteloiksi jos niillä ei ole rauhallista paikkaa mihin käpertyä C-muotoon. Helpoin on kasata munakennoja korkeampi pino. Näin ei tarvitse alkaa eristelemään toukkia pikkupurkkeihin.
  • Ruoki toukkia jauhoseoksella jossa on maitojauhetta ja tarjoa kosteaa ruokaa, kuten perunan puolikas tai porkkana. Jos seuraat toukkiasi tiheästi voit tarjota myös helpommin homehtuvaa, kuten kurkku ja kesäkurpitsa. Mielikuvitus rajana!! Proteiinilisä saatava esim. raejuustosta, koiranraksuista tai kananruuasta tai soijajauhosta jne. (jauhettuna)
  • Helpointa jos pidät koppiaiset erikseen. Näin saat pidettyä turpeen kosteana ja toukkien kerääminen on helpompaa.
  • Koppiaisille samaa ruokaa kuin toukille. Mutta huolehdi kuivaruoka kuivaan paikkaan, ettei homehdu. Vaikka munakennon päälle.
  • Tarjoilessasi toukkia muista huolehtia syöjän kalkin vapaasta saannistä. Toukat sisältävät paljon proteiinia ja rasvaa, mutta kitiini kuluttaa kalkkivarastoa syöjän varastoista. Joten kalkkia tulee olla vapaasti, kuten kanoilla esim. normaalisti onkin.

Etuja jauhomatoihin, helpompaa kasvattaa, koska ei tarvitse päivittäin poimia koteloita erikseen matojen joukosta, eli hitaus on myös etu. Kasvavat suuremmiksi. Ovat vikkeliä ja mielenkiintoisempia otuksia. 






Yllä olevassa kuvassa on jättijauhomadon ja jauhomadon kuoriainen. Isompi on tieten jättis.



Jättiksen koteloita ja vasta kuoriutuneita koppiksia. Ne tummuvat ruskeiksi ja viikon sisällä pikimustiksi.







torstai 9. toukokuuta 2013

Tattarista nokkoslättyjä, suolaiseen käyttöön, gluteeniton

Hillon kanssa tattari maistui liikaa läpi, mutta ihanaa suolaisella täytteellä!





Lätyn paistaja!




Taikina

12dl maitoa, meillä tieten Olga vuohen ;)
9kpl M-koon maalaismunaa
6,5dl tattarijauhoa
1,5tl suolaa
ja jos haluaa
1tl psylliumia ja/tai xsantaamia

Anna taikinan turvota noin 30min ja paista voissa.


 

Kaiverretut peilin kehykset





Mamma on kaivertanut kahdet kehykset peiliin. Tyttöni saa valita kumman haluaa!!??
Minä ainakin haluan molemmat! :D Aika vaikea tilanne





Otin samalla kuvia muista kaiverruksista mitä Paappa on ripustanut mummolaan





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...