Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 3. lokakuuta 2011

Syksyinen kukkojen teurastus

Päivitän tätä juttua vuodelle 2011.
Nyt olen teurastanut kahdeksan. Osa vielä jäljellä.

2009 syksynä oli muutama kukko teurastettavana
Tänä syksynä 2010 12kpl!!
Aloitin kevään ja kesän kukkopojista.
Menin illalla myöhään taskulampun kanssa kanalaan ja poimin kukot taskulampun valossa orrelta kuin kypsät omenat :)
Häkkiin ja aamulla heti kun alkoi pimeys väistyä, teurastus hommiin.
Lopussa meinasi tulla jo äitiä ikävä.. Varpaita paleli ja oli kylmä!! Mutta tein urakalla loppuun asti.


Tästä se alkaa, emo hautoo aikaisin keväällä.


Poikaset jo pihalla


Ja lisää pukkaa. Kukoillani on lyhyt mutta onnellinen elämä. Emon hoivista pihalle vapaana kirmaamaan.



Kaksi eri ikäluokkaa levolla


Kunnes kukosta kasvaa komea kiekuja ja valmis pataan.



Teurastettavat kannattaa hakea pimeässä ja varoa sohimasta kanoja silmiin taskulampun valolla.
Näin onnistuu kukkojen kerääminen ilman mitään paniikkia.
Teurastaa joko heti tai kerää ne erikseen, ettei tarvitse jahdata päivänvalossa.
Häkki oli ahdas kymmenelle nuorikolle, mutta pimeän ajan ne kyyhöttivät hiljaa ja minä ilmestyin heti aamun sarastaessa kirveen kanssa.
Teurastin kaikki nuoret kukot talven tieltä tilaa viemästä. Joten joukossa oli pieniä, mutta muutama ihan kunnon kokoinen.


Tässäkin on monta eri tapaa. Tämä on minun.

Varaa,
Kertakäyttö hanskat (muuten haisee kädet raadolla koko päivän)
Kirves tai vesuri. Vesurilla on ehkä helpompi aloittaa. Nykyään pidän enemmän kirveestä, kun en enää pelkää lyöväni harhaan.
Pölkky
Tuoli missä istua ja nyppiä
Puukko, terävä
Iso kattila (10l) missä kaltata. Kiehauta vesi (minä sain äitiltäni 16l kattilan ja se on vieläkin parempi tässä!!)
Iso laatikko höyhenille ja sisäelimille
Pöytä missä suolistaa
Kippo kylmän veden kanssa, säästettäville elimille.
Käsien huuhteluun vesiämpäri
Ja perattuja varten astia


Ota kukko tiukasti vasempaan kainaloon nokka eteenpäin.
Jos kukko hermoilee, peitä silmät hetkeksi kädellä.
Pidä yhä kainalossa ja siirrä vasen käsi tiukasti molempien jalkojen ympärille.
Päästä kukko roikkumaan pää alaspäin. ( ei pyöräytetä, tai kierrätetä selän kautta. Vaan suoraan siitä nokkaa alaspäin)
Jos teet oikein ja kukko on rauhallinen, se jää rentona roikkumaan, räpistelemättä, siivet hiukan levällään ja pää alaspäin.

Aseta kukko pölkylle rauhallisesti pää pölkyn reunan yli, kylki pölkkyyn päin ja lyö kirveellä pää poikki.
Pidä lujasti jaloista kiinni koska kukko räpistelee ja potkii kunnes enin veri on poistunut.


Nyt kasta kukot kuumassa vedessä. Dippaa kolme tai neljä kertaa hyvin huljutellen.
Nykyään dippaan ensin toisinpäin ja sitten toisinpäin. Näin ei kypsy nahka hartioista. Eli ensin jaloista ja sitten kaulasta pidellen.


Tässä kaikki kymmenen kaltattuna.
Aluksi voi tuntua, että eihän höyhenet edes kastu! Mutta se dippailu riittää. Höyhenyksen ei tarvitse kastua läpimäräksi.


Sitten nyppimään.
Höyhenet lähtevät kevyesti nykimällä, kun kalttaus on onnistunut.
Sulkasatoiset on hankalia. Kannattaisi aina teurastaa, kun eivät ole sulkasadossa. Muuten jää helposti rumia tuppeja.
Ja mustat linnut ovat epäsiistin näköisiä vaikka kuin nyppisi...


Aloita tekemällä poikki viilto pyllyn yläpuolelle


Se onnistuu helpoiten, kun vedät vasemmalla kädellä mahaa taaksepäin ja leikkaat sitten viillon.


Sitten vain rohkeasi sormet sisään ja vedetään sisältö ulos.
Ensiksi tuntuu kova ja iso kivipiira. Siitäkö nappaa ja vetää, niin tulee kaikki muukin ulos.
Älä kuitenkaan katkaise suolta.
Kuvassa näkyy maksassa kiinni oleva sappirakko. Sitä ei saa rikkoa.
Irroita se jos säästät maksan.


Kun olet vetänyt sisällön ulos, venytä peräsuoli suoraksi pois tieltä ja leikkaa vähän auki sen vierestä. Alas kohti häntää.
Molemmin puolin.


Venytä sitten pyllyreikää ja suolta alaspäin ja leikkaa ne hännän mukana pois!
Näin ei tule kakkasotkua ollenkaan.

Nyt voit puhdistaa kanan tarkemmin sisältä. Keuhkot on inhottava raapia irti ja joskus ruokatorvi on lujassa.
Jos lyhentää kaulan vielä kertaalleen, niin se lähtee helpommin.


Leikkaa jalan ympäriltä nahka rikki


Ja väännä vasten niveltä ja irroita jalka puukolla.


Minä irroitan myös viimeisestä nivelestä siiven kärjen. Se on lähinnä vain nahkaa ja siipisulkien reikiä....
Nykyään jätän viimeisenkin siiven pätkän. Paistan kanat yleensä uunissa kokonaisena rapeaksi ja lapset ovat oppineet tykkäämään myös nahasta. joten siivet tulee syötyä kokonaan :D


Kippasin kaikki isoon astiaan ja täytin kylmällä vedellä ja lähdin kahvitauolle!!

Seuraavaksi on sitten lopullinen siistiminen.... Ihan työstä käy :D





Syksy 2010 elmukelmussa
 
Tässä kevään 2011 satoa syksyllä :)

vakuumiin pakattuna pakastimeen

Kaksi syötiin heti

Tänä syksynä olen jo osan kanoista teurastanut. Osa on vielä jäljellä. Huomasin, että teurastus on nykyään sujuvaa ja paljon nopeampaa. Kyniminenkin meni nopsaan ja sain pakastus kuntoon helposti.
Olin ostanut vakuumikoneen ihan tätä varten. Olen muuten tyytyväinen, MUTTA
Kun vakuumikone imee ilmat pussista, lähtee lihasta verta ja nestettä liikkeelle ja sitten pussin sulkeminen on lähes mahdotonta. Kone polttaa muovipussin kiinni, mutta jos suu on täynne nestettä, polttaminen ei onnistu.
Sain kiroilla moneen kertaan, että sain kanat vakuumiin!
Vakumoitava on oltava mahdollisimman kuivaa.

Kuvan paisti"narut" ovat biltemasta. Silikonisia, pestäviä.
Paketin naruista osa oli liian löysiä, mutta osa hyviä!

33 kommenttia:

  1. Voi, mitä herkkua!! Mahtaa maistua erilaiselta, kuin pakastebroileri?

    VastaaPoista
  2. Kiitos Pinja kommenteista! :)
    Kyllä se on eri makuista :)
    Mutta pitää tottua. Koska liha on kiinteää ja enmmän riistamaista.

    VastaaPoista
  3. Ihan mahtava löytö tämä sinun blogisi. Tsiljoonan valovuoden päässä on haave omasta pienestä kanaparvesta ja itsekin karppaan. Jee, lisää tekstejä klikkailemaan.

    VastaaPoista
  4. :D Kiitos kovasti kommentista!!
    Toivon,että saat kanasi!!

    VastaaPoista
  5. Hieno juttu ja käytännöllisen tuntuisia neuvoja. Kohta olisi itsellä sama homma edessa, mutta vain yhdelle kukolle.

    VastaaPoista
  6. Kiitos :)
    Onnea ja zemppiä teurastukseen!!

    VastaaPoista
  7. Ihana kuvasarja! Ja niin samanlaista kuin riistalintujen käsittely, kirves vaan jää pois, ja kalttauskin usein.

    Minulla on auttanut vakuumikoneen kanssa se, että pidän pussia pöydän reunan ulkopuolella ihan alhaalla, silloin kone ei jaksa nostaa nestettä niin helposti ylös. Mutta joo, kuivaa pitää olla.

    ps. se on kivipiira :) Se on muuten ainakin riistalinnuilla todella hyvä, mutta kanasta en tiedä...

    VastaaPoista
  8. Kiitos kommentista!!
    Just teurastin ankan ja laitoin kivipiiraan kissoille... Pitäisi varmaan kokeilla valmistaa se. Uskon, että on hyvää. joku muistikuva on lapsuudesta, että isä tirrasi niitä pannulla ja söimme kilpaa :D
    Minulla on lähinnä ennakkoluuloja miksi en syö sitä. Hävettää :)
    Käyn korjaa mun kirjotusvirheen :D Olen kyllä oikeesti luullu sitä piirakaksi :D :D

    VastaaPoista
  9. Meillä lapset kanssa puuhuu piirakasta :) Se on minusta ihan sydämen veroinen lihas, yhtä maukas, ja aika samanmakuinen. Siitä vaan leikkaa kalvon auki, että saa kaikki kivet pois, ja valmistaa vaikka padassa muun lihan kanssa, tai tosiaan pannulla paistaen. Näin siis teen riistalinnuille, kanaa en ole päässyt kokeilemaan.

    VastaaPoista
  10. No itseasiassa en ole edes sydäntä maistanut... *nolona*
    Mutta lupaan kokeilla ja kirjoittaa postauksen siitä!
    Minulla odottaa kaksi kaunista kukkoa pataa. Musta ja valkoinen. Jos minulla olisi tiloja en laittaisi kumpaakaan pois. Mutta pakko valita ja ennemmin jätän tilaa Alhoille kuin sekarotuisilla :(

    VastaaPoista
  11. Moi! Kiitos mahtavasta blogistasi! Mistä olet ostanut kuvan vakuumilaitteen?

    VastaaPoista
  12. Kiitos kehuista!! Anteeksi, että vastaus tulee myöhässä. mies oli lukenut sähköpostit ja kommentti hukkui luettujen joukkoon!!
    Ostin nettikauppa Eränetistä.
    Hyvin toiminut. Mutta en ole varma saako siihen putki pussia. Se kannattaa varmistaa ennen ostoa :)

    VastaaPoista
  13. hyvä että täältä saa ottaa oppia. ensi vuonna olis tarkoitus saada kukko tai kaksi pakkaseen.
    mikä on kivipiiras??

    VastaaPoista
  14. :D Mukava kuulla. Se ensimmäinen kerta on jännittävin. Juuri se teurastus kohta. Mutta sen kun selviää, kaikki meneekin sitten hyvin :).
    Kivipiiras on lihasmaha. Kanat kerää siihen nokkimansa kivet ja hiekat ja se jauhaa ruuan kivien avulla hienoksi.

    VastaaPoista
  15. ahaa :) hyvä. sitten tiedän. nyt tuo kukko on ruvennut päälle käymään, saanee kyytiä ennen talven tuloa. pitäisi printata nämä, että ei tietokoneen edessä tarvitse teurastaa :)

    VastaaPoista
  16. Kiitos hyvästä blogista ja kuvasarjasta! Näillä ohjeilla saimme viiriäiskukot pataan ja niin herkkua olivat, että jatkossa ei ihan niin paljon harmita jos haudonnassa kuoriutuu enemmän kukkoja kuin kanoja. ;) Seuraavaksi meillä kanakukkojen vuoro siirtyä pihalta ruokapöytään...

    VastaaPoista
  17. ...ja Kiitokset taas oli niin napakat ohjeet että kyllä näillä kuvilla ja vinkeillä sain minäkin kesällä hoidettua ylimääräiset kukot pataan. Aikaisemminkin olin kanoja "kyninyt" mutta nyt sain huomattavasti siistimpää jälkeä kun otin näistä opikseni.

    VastaaPoista
  18. Kiitos kovasti kun jaksoit kommentoida!! Oli päivän piristys :D

    VastaaPoista
  19. Onnistuuko kukon nylkeminen samalla tavalla kuin esim. metsäkanalinnun? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo onnistuu. Mä oon laiskana nylkeny kukot nahkoneen. Se nahka irtoaa todella helposti verrattaen vaikka sorsaan. Vaatii vaan paistaessa padan tai paistospussin ettei kuivu. Sit mulla kukon tappo eroaa siitäkin tästä aikasemmasta ohjeesta, että kun oon pimeästä kukkolasta hakenut kukon, niin kääräsen siipien ympäri pyyhkeen suht tiukalle ja pidän sen avulla kukon paikallaan jälki refleksejen ajan, niin ei veri lennä kun räpköis ilman pyyhettä..
      Nämä ohjeet kun luin niin tuli vähän semmonen olo, että pitäskö kuitenkin seuraavat kukot oikeesti kyniä. Ei meinaan ollenkaan hullumman näkönen nahkoineen.. hmm! Kiitos vaan vinkistä! =D

      Poista
  20. Onpas hyvä, että löysin tämän. Itelläkin kohta kukkojen teurastus edessä, ensimmäistä kertaa ja vähän jännittää :D tähän asti perkanut vain kalaa. Ittellä vaa sellanen tilanne, että tiput on vasta 2kk ikäisiä ja mökissä ei ole oikein tilaa niille. Kaipa ne on nuorena teurastettava

    VastaaPoista
  21. Kiitos hienoista ohjeista! Näillä homma sujuu hyvin!

    VastaaPoista
  22. Kiitos hyvistä kuvallisista ohjeista! Muutenkin tosi kiva blogi, on laajasti samoja kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia kuin itselläni, niin on mukava lukea toisen kokemuksia samoista asioista :) Mulle kanat vasta tulossa, mutta etsin kaikkea mahdollista tietoa, että osaa sitten ruokkia kunnolla. Mun blogissa on ainakin kesemmällä juttua ruuan kasvatuksesta ihmisille ja kanoille.

    VastaaPoista
  23. Jes olipa niin selevät ohjeet, että kyllä näillä moni pärjää=) Jospa minäkin joskus saan ruoan omalta pihalta=) Mutta haaveissa vain vielä.

    VastaaPoista
  24. mulla 2 kukkoa, joista toinen liikaa, meinasin lomalla vielä laittaa 'pataan'. . otin kesäkanoja, mutta rakensinkin jo talvilämpimän ettei tarvitse luopua kaikista.

    VastaaPoista
  25. Vakuumikoneesta vielä vinkki (jonka olet varmaan jo jostain kuullut) Laita kukot pussiin ja pakkaseen yöksi ja sulje vasta aamulla. Ei nesteet ujua koneeseen. Suikku

    VastaaPoista
  26. Suikku!!!
    :D siis itseasiassa en ole kuullut , eikä ole tullut pieneen mieleenkään?? Kiitos vinkistä, todella hyvä sellainen!!!

    VastaaPoista
  27. Kylläpä on täydelliset ohjeet. Toimii tietty metsäkanalintujenkin kanssa.

    VastaaPoista
  28. Kiitos hyvistä ohjeista! Nyt käyn viiriäiskukon kimppuun.

    VastaaPoista
  29. mahtavat ohjeet!!!!helpottavat omaa ekaa teurastus kertaa huomattavasti!

    VastaaPoista
  30. Minullakin oli ihka ensimmäinen kukon teurastus käsillä nyt viikonloppuna. Viime kesäiset kukonpoikani alkoivat tapella ja toisesta oli päästävä tilan puutteen vuoksi. Toinen sai jäädä vielä lihomaan.. Kovasti jännitti etukäteen, mutta luin tämän tekstin moneen kertaan ensin läpi ja itse teurastus meni siististi ja nopeasti kirveellä. Kukko oli koko ajan rauhallinen ja sitten naps vaan ja päätön. Suolistus sen sijaan oli työlästä/vaikeaa ja yritin etsiä tarkempia ohjeita ja vinkkejä siihen netistä. Enpä tullut hullua hurskaammaksi ja päättelinkin, että tämäkin vain vaatii harjoitusta. Nyt odotan innolla kesää ja annan kanojen hautoa enemmän tipuja.. enkä enää harmittele, jos sieltä tulee kukkoja. ;) Aloitin kanaharrastuksen vasta viime kesänä, joten noviiseja tässä vielä ollaan. Mutta hiljaa hyvä tulee..
    Olen myös täysin pärähtänyt tähän ihanaan blogiin ja suunnittelen jo saippuan valmistusta ja jauhomatojen kasvatusta...
    Kiitos monista mielenkiintoisista kirjoituksista! Imen niistä tietoa kuin sieni ja odotan innolla lisää.. :)

    VastaaPoista
  31. Vitun sairasta opetelkaa arvostamaan kaikkea elämää, älkää antako toisten kärsiä makutottumustesi vuoksi!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa lukea Vegetarian myth kirja, se aukaisee silmät sille, mikä oikeasti on maapallolle parasta ja se ei todellakaan ole maanviljely ja tuontisoija :D

      Poista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...