Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 16. huhtikuuta 2013

Lampaan viulu pihveiksi

Marinadi oli onnistunut :)




Meillä ei lammaspaisti ole kovin suosittu.
Pihvinä lammas valmistuu nopeammin ja on minustakin maukkaampaa :)

Niinpä sahasin pienen pässin koko takajalan pihveiksi.
Pässi oli nuori oinas. 6kk
Liha on todella mureaa ja mehukasta ja yllättävän miedon makuista. Nuorta oinasta voi suositella niillekkin jotka vierastavat lampaan ominaista makua. (se EI ole villasukan maku ;) )
Rasvassa on voimakkaampi maku, joten se kannattaa aloittelijan poistaa paistamisen jälkeen :D. Rasva ei siis anna lihalle pahaa makua, vaan päinvastoin mehevöittää lihaa.
Mutta lampaan lihasta pitävälle rasvakin maistuu vain hyvälle.



Marinadia hierotaan pihveihin


Sahasin siis kinkun pihveiksi ja tein marinadin



merisuolaa
rosmariinia
mustapippuria
meiramia
korianterinsiemeniä
valkosipulia
oliiviöljyä
 
 
Laitoin mikseriin suolaa pari ruokalusikallista ja sitten ihan vain summalla yrttejä.
 Oman maun mukaan mistä pidän. Rosmariinia meni noin tl ja meiramia puolikas. Korianterinsiemeniä myös puolikas tl. Mustapippuria tais mennä tl, tykkään niin pippurista.
Valkosipulia lisäsin isoja kynsiä 6kpl. Mutta vähempikin riittäisi tai enemmänkin olisi voinut laittaa.
Jauhoin sitten kaikki tahnaksi ja lisäsin extraneitsyt oliiviöljyä kunnes tahna oli sellaista helposti levitettävää.
 
 
Tahna on siis hyvin suolaista , joten sitä hierotaan ohuelti lihan pintaan.
 







Lapset hoiti vakumoinnin

Hieroin jokaisen pihvin pintaan maustetahnaa ja sen jälkeen vakumoin pusseihin annoksiin.
Pakkasimme pihvit omiin pusseihin, koska kukaan muu ei aikonut syödä Oinasta kuin minä :D

Mutta ainakin äsken lautaseni ympärillä oli monta kerjuria!! Liha oli todella hyvää!


Tarkista, että vakuumi on pitävä


Vakumoidut lihat voi heti pakastaa tai jättää viikoksi maustumaan jääkaappiin. Käyttää heti tai pakastaa.


Tämän paistoin seuraavan päivänä

Paistoin pihviä molemmilta puolilta noin 7-10 minuuttia.
Viereen pilkoin parsakaalia, joka kypsyi voissa.
Koko annos oli todella maukas!





Meilläkin on kevät !!!














 

sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Bouvier ja Rotweiler mix pentuja





Vielä vapaana pentueesta sydämen ja sohvan valtaajia.
Vanhemmat ovat tervepäisiä kotikoiria
Pennut varttuvat lapsiperheessä,tutustuen myös muihin eläimiin.
Luovutus maaliskuun lopussa,ell tarkastamina ja madotettuina.
Tästä kaveri seuraksi,turvaksi ja harrastuksiin!



p.050-3592354, tai jonna.rantanen@gmail.com








Meillä on tästä samasta yhdistelmästä Remu koira.
Se on kasvanut upeaksi isoksi ja vahvaksi. Remu on erittäin älykäs ja oppivainen ja rauhallinen vahtikoira. Hermorakenne on mielestäni todella hyvä.

Jos haluat hyvän vahdin , joka on silti helppo kotikoira, niin ottakaa yhteyttä Jonnaan!!

Remu kesällä 2012

tiistai 19. maaliskuuta 2013

Porks rinds/cracklins, siannahkanaksu, Tee se itse



Paranneltu versio

Päivitän tätä naksuohjetta, koska nyt tiedän sen salaisuuden :)
Kaupasta saatavat naksut ovat hyvin kuohkeita ja sellaisia popcornimaisia. Olen koittanut surffailla niihin ohjetta, mutta jostain syystä en ole löytänyt.

Nyt sitten löysin ratkaisun ihan vahingossa. Salaisuus on tupla kypsennys!!
Nahka tulee ensin paistaa vaikka uunissa. 160 astetta ja noin 1,5-2h.
Hyvää tulee jos nahan suolaa ja maustaa, minä maustoin maustepippurilla. Hieroin siis suolaa ja maustepippuria nahkaan.

Sitten kun nahka on jäähtynyt, se laikataan vaikka keittiösaksilla paloiksi. Mukaviksi suupaloiksi.
Ja tämän jälkeen nahka uppopaistetaan :)
Ei tarvitse rasvaa mitenkään ihmeellisesti. Itse paistoin vain runsaammassa voissa.

Kun palat paistaa uudelleen, niin ne muuttuvat?? Alkavat poksua ja niihin tulee ilmakuplia ja sitkeä nahka muuttuu helposti syötäväksi ja pehmeän rapeaksi!?? Samanlaisiksi kuin kaupan pork rindit!!??

Kannattaa kokeilla!! Tämä versio nimittäin kelpasi kaikille.

Possun nahkaa taas saa esimerkiksi PÖNTIÖLTÄ. Tämä ei ole maksettu mainos :D
Mutta pakko kehua, koska me tilasimme Pöntiöltä viimeksi tuoreen joulukinkun ja se oli yhtä hyvää, kuin kotipossu oli??
Nyt sitten etsin läskiä, suolaläskiä varten ja Pöntiöltä se onnistui!
Eli etsi kauppa, jossa myydään pöntiön lihatuotteita ja pyydä lihatiskiltä tilaamaan läskiä nahkoineen.
Sain 5 kiloa ja läski maksoi 3 euroa kilo. Pöntiöltä voi hakea myös suoraan, niin ei tarvitse maksaa kaupan lisiä.

Tässä Pöntiön läskiä nahkoineen






Jätän tuohon alle ton edellisenkin kokeilun. Hyviä ne oli nekin :)





23.10.2011


Parempia kuin kaupan! Paljon parempia :)






Okei, surffailin paljon netissä näistä ja sain tällaista tietoa. Yleiseti puhutaan pork rindeistä, mutta oikein asiaan perehtynyt tietää, että rind on tehty pelkästä silavasta ja cracklinissa on nahkaa ja silavaa ja joskus jopa lihaakin mukana. Mutta Pork rind on yleistynyt nimi kaikille.

Suurin osa tekee uunissa paistaen.
Lämmitä uuni 160 asteeseen ja paista nahan paloja 1,5-3h. Voit ripotella päälle suolaa jos haluat.

Minusta ne vain näyttivät aina lähinnä karrelle palaneilta :)
Pitää sitä kuitenkin joskus kokeilla.

Minä siis uppopaistoin, nämä uppopaistetaan perinteisesti laardissa, sitä ei tietenkään ole kaikkien saatavilla, joten mikä tahansa uppopaistoon sopiva öljy passaa. Ja miksi ei Ghee myös!?
Minä en kuitenkaan pitänyt öljyä hirveän kuumana, koska en halunnut kivikovia ja ruskeita vaan rapsahtelevia ja kullanruskeita. Kuumensi öljyn ja pidin levyä 6 ja välillä 7.

Minulla oli siis käytössä laardia, koska olen tehnyt sitä itse.



Lämmitin 500g laardia. Sitä oli ihan liikaa. Vähempi olisi riittänyt.

Naksut paistumassa, aikaa meni noin 10-15min. Eli rasva ei ollut liian kuumaa.








Uppopaistaminen

Suolaa nahka kevyesti edellisenä iltana ja anna olla suolassa yön yli.
Leikkele nahka sopiviksi paloiksi ja jäähdytä vielä jääkaapissa.

Lämmitä rasva, ei liian kuumaksi. Sellainen pieni porina on hyvä.
Paistele naksut sopiviksi. Eli maistele välillä. Minä maistelin kahdesti ja vasta kolmannella kerralla olivat kivan rapsakoita.




TÄSSÄ ON KARVOJA!!??

Eli, minullahan oli taas oman possun nahkaa :D ja siinä ei kaikkia karvoja ole hirveen tarkasti poistettu. Eli sellanen pikku harjas sänki on paikka paikoin...
Mutta olkaa huoletta, sitä ei ole kaupan nahoissa joten rohkeasti kokeilemaan!
Minä en niin pikku sänkeä hätkähä vaan söin hyvällä ruokahalulla :)






Loppujen lopuksi kaikkien mielestä oli ihan hyvää. Tytöt tykkäsivät pehmeämmistä ja minä kaikista rapsakoimmista. Eli ehkä eri kokoiset palat vois olla hyvä? Isommat jäisi pehmeämmiksi.

Poika oli nirsoin ja maisteli vain. Häntä häiritsi karvat liikaa :D
Ehkä seuraava possu pitää kaltata tarkemmin...
 

maanantai 4. maaliskuuta 2013

Hätäteurastus, kuvia, EI HERKILLE



Meidän rakas Laku uuhemme on nyt sitten kuollut. Laku oli raskaana ja raskaus alkoi käydä hänelle hyvin raskaaksi. Viimeiset viikot Laku makoili paljon ja karitsat potkivat mahassa villisti. Käveleminen oli raskasta ja Laku söi vähän kerrallaan useasti päivässä. Mutta lopuksi nouseminen oli jo työlästä joten huomasin hänen jäävän mieluiten makoilemaan.
Kannoin ruokaa eteen ja vointi vaikutti muuten hyvältä.

Mutta viimeiset pari päivää alkoi Lakun kohtu työntyä ulos hänen makoillessa!
Ja eilen hän alkoi olla kipeä. Tein sisätutkimuksen ja Laku oli yhdelle sormelle auki.
Tänä aamuna kohtu oli työntynyt enemmän ulos ja Laku oli kipeä. Kipua ei huomaa ihan helposti.
Lammas ei valittanut ollenkaan. Mutta kun painostin Lakun ylös, hän käveli erittäin hankalasti. Takajaloilla töpötteli varovaisesti ja narskutti hampaita.
Koitin tehdä sisätutkimuksen mutta se ei onnistunut.
Kohtu oli mitä ilmeisemmin pyörähtänyt ympäri. Vastassa oli vain tiukkaan kierrettyä limakalvoa.
Kivut olivat jo sen verran kovat, että tein teurastus päätöksen.
Olin päättänyt jo aiemmin, etten soita eläinlääkäriä paikalle jos kohtu työntyy ulos tai on kierre.
Nopea lopetus on minusta paljon armeiliaampi.

Laku sairasti kesällä pahan utaretulehduksen, tässä on juttu siitä.
Tulehdus oli mielestäni paha ja hoidosta huolimatta toinen lohko, utare jäi kovaksi.
Jälkikäteen mietin olisiko minun pitänyt lopettaa Laku jo silloin. Koska tulehdus on kipeä ja voi vahingoittaa lohkoa ja voi myös uusia helposti.
Se voi myös kulkea suvussa, alttius voi periytyä.
Nyt olen varma, että olisi ollut parempi lopettaa!

Minä nimittäin avasin mielenkiinnosta Lakun utareet teurastuksen jälkeen.
Sen kova, tulehtunut lohko oli järkyttävä!!!

Lohkosta valui paskanruskeaa nestettä ja kökköjä.
Laku ei ole siis oireillut mitenkään joten ehkä se ei ole ollut kipeä. Mutta olin aika järkyttynyt.

Alla on kuvia. EI HERKILLE!!!!!




Tulehduksen vahingoittama lohko oli kiinteä ja kova. Ei muhkurainen, vain hyvin kiinteä.
Sen verran, että tökkäsin sitä puukolla, niin sisältä pursusi ruskeaa nestettä ja kökkäreitä. Ja sitä nestettä oli paljon!!




Toinen lohko oli terve ja sieltä valui kauniin keltaista ternimaitoa. Tässä kohdassa minulla oli vähän vaikeaa tunteiden kanssa.



Mutta , miten meille olisi käynyt!?? Lakun sisältä löytyi 5 kaunista karitsaa. Eihän imetys olisi mitenkään onnistunut yhdellä lohkolla.

Kohdussa oli myös mielestäni liikaa sikiövettä. Se painoi sisäelimiä takuulla ja vaikutti Lakun syömiseen. Hänen pötsinsä ei ollut niin täynnä ruokaa kuin lampailla yleensä.


Julkaisin nämä kuvat ja kertomuksen ihan siksi, että kotieläinten pito ei todellakaan ole aina mukavaa.
Joskus joutuu tekemään päätöksiä ja näkemään kauheuksia.

Minua surettaa kovasti Lakun äiti, he olivat keskenään hyvin läheisiä. Lakun äiti makoili joka päivä vieressä, eikä jättänyt Lakua yksin kuin pikaiseen ruokailuun. Ja nyt sitten Laku ei tulekkaan enää takaisin....

Laku oli sekarotuinen korkeintaan 75% suomenlammasta. Erittäin korkea ja isokokoinen, silti hänellä oli suomenlampaan sikiävyys!? Harmittaa. Minulle sopisi harrastelijana, ihan maksimissaan kaksi karitsaa.

maanantai 25. helmikuuta 2013

Marinoitu silava eli suolaläski






Foorumilla törmäsin tällaiseen Lardo reseptiin
Kunnon silavaa ei vaan ole enää oikein saatavilla.
Possu olisi varmaan itse kasvatettava. Paras olisi löytää joku ihan oikea rotupossu kasvatettavaksi. Nykyään risteytetaan aina kahta rotua, että saadaan oikein vähärasvaiseksi kasvava jälkeläinen.
Mutta minulle toi kuitenkin ystävä oikeaa marinoitua silavaa!
Alhaalta ylöspäin, korianteri, tilli, valkosipuli, pippuri.
Suolaläski säilytetään kylmässä suojattuna valolta. Jos pakastat, niin kääri folioon. Läski on syötävää niin kauan kun on raikkaan makuista ja valkoista. Säilyy siis kuukausia!

Tämä suolasilava on taivaallisen hyvää. Oikeasti! Uskomattoman hyvää!
Tätä silavaa voi ja kannattaa paistaa liharuokien sekaan, varsinkin käristysten, kuten poro tai naudankäristys. Jos lapset nirsoilee tai aikuiset ;) Jauha läski ihan pieneksi. Vaikka tahnamaiseksi.

Minä käytän tätä nyt ehkä eniten paistorasvana.
Paistan muutamia paloja valurautapannulla ja sitten irtoavassa rasvassa loput ruuat.
Valurautapannulla paisto muuten onnistuu ihan eritavalla kun paistaa silavarasvassa. Se kestää kuumuutta paremmin kuin voi ja maistuu paremmalle kuin öljy.

Aikomuksena on kokeilla tehdä itse heti kun saan kunnon silavapalan eteeni :)


Ohjeita löytyy myös sanalla
Salted salo, fatback




Tässä minun suolaläski kokeiluni

Tilasin lihatiskille Pöntiöltä läskiä.
Pöntiöllä on oma teurastamo ja possut saavat myös valion kaikki juustokannat joten ruokavaliokin on monipuolisempi. Mutta ehkä tärkein on se oma teurastamo ja GMO vapaa ruokinta!!

 Ohuttahan tuo läski on verrattuna venäläiseen, mutta kyllä tästäkin saa.


 Ensin läskiin hierotaan mieleistä maustetta, tässä on maustepippuria ja vähän neilikkaa jauhettuna


Tämän jälkeen läski tönkkösuolataan

suolaa alle ja päälle, että hyvin peittyy





Annetaan olla vähintään kolme päivää.

ennen käyttöä liotetaan vähintään yön yli kylmässä vedessä.

Säilyy suolassa kuukausia, niin kauan kun läski on valkoista eikä kellerry niin se on syötävää



Osan läskipalasta kiedoin rullalle lihojen kanssa ja paistoin uunissa


Todella hyvää











Kuvassa valmistumassa iltapala. Ja valurautapannulla on siis muna, jota en koskaan ennen ole osannut siinä paistaa??
Läskin palat tulee naposteltua viimeisenä. Ovat niin kertakaikkisen hyviä.
Pannulle jää rasvaa ja siinä paistan aamulla lasten kananmunat. Mitään ei mene hukkaan ja pannu pysyy hyvänä' :)






Alla ohje perinteiseen suolaläskiin Keittiömestari sivulta

SUOLALÄSKI

Suolaläski valmistettiin sianpinnasta eli läskistä. Laadultaan läskin piti olla puukonterän paksuista, eikä saanut olla "selluliitti" läskiä. Läski leikattiin nahkoneen nyrkin kokoisiksi paloiksi. Keitettiin erillinen suolavesi, jonka piti jäähtyä, noin 10 % suolaliuos. Leikattu läski keitettiin eri vedessä miedoilla lämmöillä, kuitenkin selvästi kiehuvana, "kuoha" poistettiin.
Läskin tarkka keittoaika oli 45 minuuttia, jonka jälkeen se jäähdytettiin ja upotettiin suolavesi astiaan. Läski oli eväsleipien tärkeä leikkele, se oli usein pöydässä tarjolla muiden ruokien kuten kiskun kanssa.

maanantai 17. joulukuuta 2012

Taco-laatikko

Tämä kelpasi kaikille!!


Karppaus "Low Carb" FB ryhmässä Lotta vinkkasi tän ohjeen! Niin helppoa ja HYVÄÄ!!! Kiitos Lotalle!!
 
Tomaatteja
jauhelihaa, tacomaustettua
cheddarkastiketta
juustoraastetta

Viipaloi tomaatteja runsaasti vuokan pohjalle.
Paista jauheliha ja mausta tacomausteella. Minulla oli tätä itse tehtyä mixiä hiidenuhman keittiöstä.
Tee samalla cheddarkastike. Ja raasta juustoa muutama desi tai maun mukaan.

Kaada sitten ruskistettu ja maustettu jauheliha tomaattien pääle ja kaada juustokastike päälle ja lopuksi juustoraaste.
Paista noin 175 asteessa kunnes juusto on kivasti sulanut.






Kuvassa kaupan muna ja nuorikon ensimmäinen :D

Kuvassa huono laatu mutta tällasta touhua talvella

Lucian päivänä syntyneet :)
 







torstai 13. joulukuuta 2012

Tortillaa karpisti

Todella hyvää


Kokeilin tällaista reseptiä mikä löytyi Ruoka-aikamatka bolgista! Kannattaa kyllä kokeilla.

Minä jouduin vähän muikkaamaan, koska juustoraaste loppui kesken, lisäsin raejuustoa ja koskä käytin pakastettua kukkista, laitoin myös vähän psylliumia.
Onnistui silti mainiosti.

Jopa kukkista inhoava poikani söi. Pikkusen kitisi kukkiksen mausta. Kokeilen seuraavalla kerralla laittaa vähemmän kukkista ja ehkä kypsentää sen.







Tuossa oli pienten välipalaa. Mansikat on kokonaisena pakastettuja :D kanta lähtee kivasti kohmeisesta marjasta ja ovat toimineet meillä jääkarkkeina.
Eli laiska marjan pakastaja voi tehdä näinkin ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...