Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 21. lokakuuta 2010

Possusaippua


Tässä kuvassa saippua on noin n. 4 viikkoa vanhaa.
Tuoksuu puhtaalle ihanalle saippualle. Oikein raikas tuoksu. Sellainen perinteinen mitä käsitetään saippuan tuoksulla. Tulee mieleen lapsuuden junamatkat yövaunussa ja ihanat pikkusaippuat joita kätkettiin laukkuun :)
Tuoksu ei ole kuitenkaan ihan niin voimakas, mutta sen tutun erottaa kyllä.

Näyttää kivalle. Väri on sellainen kermanvalkoinen.
Tuntuu käteen mukavalta, märkänä hyvin liukas, luiskahtaa helposti kädestä.

Vaahto on isokuplaista ja runsasta. Enemmän hieroessa muuttuu silkkimäisen kermaiseksi.
Olen todella tyytyväinen :)

Minusta hieno perussaippua :)






Käytössä puhdistettua sianihraa tai uunissa puhdistettua

Tehdessäni tätä huomasin, että mainio Makon lipeälaskuri ei toimi!!??
Joten käytin tätä lipeälaskuria

Valitsin ainekset
Lard, pig tallow
Olive oil
Coconut 76degree

Ylhäältä muutin veden prosentiksi 34 ja superfatiing 6.
Ihan aloittelia voi pitää vesiprosentin 38%. Silloin kiisseli syntyy hieman hitaammin.

Resepti lasketaan klikkaamalla Calculate recept ja vesimäärät saa klikkaamalla view or print recipe.

Minun resepti on siis seuraava

Possusaippua
Possun talia 300g
oliiviöljyä 150g
kookosrasvaa 100g

vettä 187g
lipeä 76,2g

Ylirasvoitus siis 6%
Tässä ohjeen arvot *********** suositeltava asteikko ***toteutunut
Hardness 29 - 54 42
Cleansing 12 - 22 13
Conditioning 44 - 69 53
Bubbly 14 - 46 13
Creamy 16 - 48 29
Iodine 41 - 70 56
INS 136 - 165 151

´
Siivosin pöydän ja tiskialtaan. Peitin sanomalehdillä työskentelyalueen.
Sulatin rasvat kattilassa rauhallisesti levy kakkosella.
Mittasin veden ja lipeän.

Lipeän kaadoin pihalla veteen ja sekoittelun jälkeen annoin rauhassa vähän jäähtyä.


Laittelin muotit valmiiksi ja kaadoin lipeävesiliuoksen rasvoihin.
Aloitin sauvasekoittimella kiisselin teon.


Kiisseli alkaa olla valmista kun sauvasekoitinta nostaessa jää kuvio hieman koholle pintaan.


Saippuat muotissa. Nyt ne saavat kuivua seuraavaan päivään.

Työvälineet myös saavat kuivahtaa, minkä jälkeen pesen ne.

Resepti kiisselöity hitaasti. Joten ainakaan ilman tuoksuja ei ole mitään kiirettä. Veden määrää olisi voinut vaikka vähentää.

Tuoksuja mietin, koska pelkäsin "lihahyytelö" hajua.
Mutta haluan tietää mille tuoksuton talisaippua haisee, joten en lisännyt mitään.

Saippua kuivui hitaasti muotissaan. Odotin kaksi päivää ja laitoin sitten pakastimeen 4 tunniksi ja irroitin muoteista.
Saippua tuoksuu ihan tavalliselle ja vaikuttaa mukavalta. Kolmen viikon päästä kokeilen ensimmäisen kerran.

Tässä saippuat pakastimesta otettuna


8 kommenttia:

  1. Näyttää kyllä tosiaan ihanilta! Ihanan valkoisia saippuoita! Oletko jo kokeillut, onko millaista? :)

    VastaaPoista
  2. Menin heti kokeilemaan :)
    Päivitin tohon alkuun.

    VastaaPoista
  3. hei, oletko kokeillut laittaa väriä possusaippuaan? Itse olen suunnitellut tekeväni jouluaskarteluksi omia saippuoita possunihrasta ja haluaisn ehkä hieman jouluista sävyä mukaan. En ole koksaan tehnyt saippuaa, joten kokeiluksihan tuo saattaa mennä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihrasaippua on voimakkaan valkoinen, että väriä pitää olla enemmän kuin yleensä

      Poista
  4. Oletko kokeillut saippuantekoa lampaanrasvasta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tehnyt monasti! Ja onnistuu hienosti.
      Vasta tein maitopurkkiin ja annoin geelityä. Tuli ehkä paras ikinä!!

      Poista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...