Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 26. lokakuuta 2010

Maitosaippuan resepti


Maitosaippua kokeilussa 4kk myöhemmin.
Kuivassa saippuassa on hento happaman maidon tuoksu.
Mutta kastellessa tuoksu häipyy ja tuoksuu miedolle saippualle.
Saippua tuntuu ihanan pehmeälle ja vaahtoaa ensin isokuplaista vaahtoa, mutta enemmän hinkatessa tulee kermaista.
Tämä otettiin suihkusaippuaksi,koska se on niin miellyttävän pehmeä ja hellävarainen.


Maitosaippuan niksi on kuumuminen. Siksi sitä ei pidä tehdä ennenkuin saippuan teko on tullut tutuksi.
Öljyinä ja rasvoina voi käyttää mitä haluaa, oman mieltymyksen mukaan.
Tässä minulla on sellainen sekoitus mihin olen ollut tyytyväinen. Hyvä perussaippua.
Mutta voit vaihtaa rasvat kunhan lasket lipeän laskurilla

Tekotapa on tässä tärkein ja kannattaa noudattaa tätä minun tapaa tai tutustua muiden nikseihin, että varmasti onnistuu!

Olen kuumentanut hunaja ja hedelmäsaippuoita, niin monesti, että tämä on nyt hioutunut onnistuneeksi tavaksi :)


Tein saippuani tinkimaidosta!!

ps. voit puolittaa määrät eka kerralla. Tämä on aika iso annos.

Lehmäsaippua

oliiviöljyä 240g
munkkir. 240g
kookosr. 200g
auringonkukkaö. 120g
risiiniö. 60g

326g maitoa
120g lipeää


JÄITÄ

Tee siis jäitä valmiiksi ja sulata rasvat miedolla lämmöllä kattilassa ajoissa. Anna jäähtyä huoneenlämpöön.

Mittaa maito ajoissa muovipussiin.


Laita litteänä pakastimeen. Ja anna jäätyä hileiseksi tai pakasta aiemmin ja sulata sitten hileiseksi.


Tee tiskialtaaseen jäävesi. Minä pakasti litranpusseissa vettä ja kaadoin ne veteen.


Kaada maito kulhoon ja kulho jääveteen.


Ripottele mitattu lipeä lusikalla maitoon.
Korkeintaan pari lusikkaa kerralla ja odota aina hetki ennen sekoitusta ja muutenkin sekoittelu tulee olla hyvin varovaista.

Älä hermostu edes lopussa ja kaada kupin pohjaa maidon sekaan!! Jos lipeää lisää ison kasan se rupeaa HETI kuumunemaan, vaikka olisi kuinka kylmää nestettä.

Eli kärsivällisesti loppuun asti, lusikalla ripotellen.

Jos maito vaihtaa väriä tummaan oranssiin, pidä heti taukoa.

Olen tehnyt tätä myös siten, että lisään ripotellen kaksi lusikallista lipeää ja sekoitus ja astia pakastimeen 10minuutiksi.
Onnistui vuohenmaidosta hyvin siten. Ei edes kokkaroitunut ja saippuasta puuttui hapan tuoksu.

Maito kokkaroituu ja vaihtaa väriä jonkin verran. Sitä ei tarvitse säikähtää.


Tässä on nyt kaikki lipeä lisätty. Maidon kokkaroitumisen takia on vaikea tietää, onko lipeä sulanut.
Siksi odotan kärsivällisesti 10-15min. välillä sekoitellen.


Seuraavaksi lisätään lipeämaitoneste rasvoihin.
Laita rasvakulho vuorostaan jääveteen.
Lisään siivilän läpi varmuudeksi jos seassa olisi lipeäkökköjä.
Autan vispilällä maitoseosta läpi.
Tässä ei ole mitään kiirettä.


Sitten aloitetaan sauvasekoittimella kiisselin teko.


Kiisseli alkaa muodostua! Ja huomaa väri, maitosokeri ei ole palanut koska kiisseli on näin vaaleaa.


Kuumuvat saippuat olisi hyvä laittaa yksittäisiin muotteihin. Silloin massa ei kuumu, niin helposti.
Halusin kuitenkin maitotölkkisaippuan, josta on kiva leikata paloja.
Kaadoin siis massan puhtaaseen maitotölkkiin. Koputtelin purkkia pöytää vasten ilmakuplien pois saamiseksi ja nostin tölkin samoin tein pakkaseen!


Ei kannata ottaa kuumumisriskiä! Pakastus ei tee haittaa joten kannattaa ehdottomasti laittaa muutamaksi tunniksi pakastimeen.


Muutamaan pikkumuottiin riitti massaa. ne vietiin heti ulos, nollakeliin.
Tyttö tekee pintaan kuvioita hammastikulla.



Tämän verran tuli sotkua. Ei paha!! :)


Jos mitään ihmeellistä ei tapahdu, niin kohta saan leikata onnistunutta maitosaippuaa!!


Tässä vasta leikattuna!


Minun kokemuksella paras on pakastaa muotteihin pariksi tunniksi ja sitten antaa kuivua huoneenlämmössä muotissaan.
Ja jos kuivuttuaan ei lähde pois muotista pakastaa uudestaan 4 tunita ja kopauttaa irti muotista.

Olen nimittäin laittanut tuoreen saippuan muoteissa pakastimeen ja seuraavana päivänä irroittanut muoteista. Tuoresaippua oli pehmeää ja sulaessaan kondensio vesi pehmensi entisestään.

Siksi ehkä parempi antaa kuivahtaa sen vuorokauden ainakin muotissaan.



Linkki Vuohenmaitosaippuaan

Lampaanmaitosaippua

6 kommenttia:

  1. Kiitos selkeästä ohjeesta. Mutta paljonko on ohjeessasi maitoa?
    Kyselee Tintti

    VastaaPoista
  2. Terve Tintti!
    Hitsi, olin kirjoittanut vettä, vanhasta tottumuksesta!! Eli se vesi olikin maitoa :) Korjasin, Hyvä kun huomasit!

    VastaaPoista
  3. Paljonko määrät olisi desilitroina? Itsellä kun ei ole keittiövaakaa...
    Vardenji

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Laitoin uuden viestin, kun kirjotin niin pahan kirjoitusvirheen :D

    Tiedätko en uskalla edes ehdottaa mitään mitattavaksi desimitalla. Rasvat ja neste ei ole niin nuukaa, mutta se lipeä!!

    Siihen on ehdottoman tärkeää saada se vaaka. Koska se on sellasta myrkkyä, että se on mitattava tarkasti.

    Sisko kertoi saippua kurssilla opettajan painottaneen tämän tärkeyttä. Esimerkiksi, jos teet omia ohjeita, niin lipeän desimaalit on aina pyöristettävä alas. Eli jos sinulla on 45.9 reseptissä, sinun on laitettava 45.
    Se on niin tarkkaa.

    VastaaPoista
  6. Kiitos hyvasta ja selvasta ohjeesta. Tein toissapaivana ensimmaisen kerran VALKOISTA maitosaippuaa, entiset oli aina enemman tai vahemman ruskeita. Ihan kivoja nekin, mutta mukavaa saada vahan haastetta harrastukseen ;) Kyllahan tuossa meni aikaa, kun niin hitaasti sekoitteli lipeaa maitoon, ja tyonsin kannun kolmeen otteeseen pakastimeenkin. Toistelin itsekseni, etta 'ei mitaan kiiretta' :D Lipeamaito oli kylla oranssihkoa, mutta tulihan siita kuitenkin loppujen lopuksi enemmankin valkoista saippuaa. Ei ainakaan yhtaan enempaa keltaista, kuin se purkkivuohenmaito, jota ostin kaupasta. Olen niin ylpea! Nyt vaan odottelemaan kypsymista.

    Muuten, en ole ennen siiviloinut lipeaa rasvohin lisatessa, mutta nyt sen tein. Eihan se tahtonut oikein menna lapi, ja siivilaan lopuksi jaikin semmonen mommo, jota en viittinyt ruveta painelemaan lapi. Tiedatko mita se on? Onko tuo tyypillista (vuohen)maitosaippuassa? Aiemmin oon vaan kipannut kaikki oljyihin ja surruutellut menemaan, etta en tieda onko tuollaista ennen tullut.

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...