Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 28. lokakuuta 2010

Kaura-hunajamaitosaippuan resepti


Tässäkin tuoksahti mieto hapan maito kun haisteli kuivumasta otettua saippuaa.
Mutta kun sillä pesi, hapan tuoksuhäipyi ja tilalletuli sellainen makeahko kauran tuoksu.
Saippua on kova ja vaahtoaa ihan kivasti.
Tämä on ollut meillä käsisaippuana ja miedosti kuorivana suihkusaippuana.



Heti ekaksi kerron, että kannattaa tutustua muihinkin keinoihin lisätä hunaja.
Minä teen sen tässä heti alussa lipeän kanssa.
Perustelen näin,
jenkkisivuilla olen usean lukenut käyttävän tätä tapaa.
Ja jos alku menee pilalle, niin rasvat säästyy.
Ja jos selviää alusta, niin kiisselivaihe menee helpommin. Massa ei kuumu ja tönkkiinny niin helposti.

Käytin Maitosaippuan periaatetta. Kannattaa lukea kuvat läpi, miten lipeäneste pidetään jäähtyneenä.
Tämän lisäksi kannattaa nestekulhoa käyttää pakastimessa, kun noin puolet lipeästä on lisätty.
Noin 10min kerrallaan.
Minulla nimittäin vähän puolenvälin jälkeen alkoi väri nesteen pohjalla muuttua ja neste alkoi rajusti kuumumaan.
Pakastin kuitenkin pelasti tilanteen.

Öljyt taas tulee olla suht lämpimiä, koska mehiläisvaha hyytyy muuten kulhon reunoihin tai rakeistuu.
Minulla oli rasva sen verran lämmintä, että vaha ei alkanut hyytymään, mutta lipeä hyvin kylmää.
Silti sekoittaessa sauvasekoittimella massa lämpeni sen verran, että kiisselöity normaalisti ja muotissa oli jo kovin lämmintä. Joten vein heti pakastimeen.



Kaura-hunajamaitosaippua

Oliiviöljy 200g
Rypsiöljy 200g
Munkinpaistorasva 200g
Cocos, kookosrasva 100g
Mehiläisvaha 40g
Kaurahiutale 40g Hyvin jauhettuna

Maito 290g
Lipeä 97g
Hunaja 40g


Aloitin lämmittämällä hunajan mikrossa. Mittasin kuppiin reilummin ja kaadoin lämmitetyn hunajan maidonsekaan punniten silloin sen 40g. (osa hunajasta olisi jäänyt kuitenkin kupin reunoihin)
Sitten pakastin maitohunajan.


Laitoin kaikki öljyt kattilaan, koska nyt ei voi käyttää huoneenlämpöisiä.
Mehiläisvaha jähmettyy muuten.
Keltaiset rakeet ovat mehiläisvahaa.


Jauhoin kaurahiutaleet ihan jauhoksi.
Isommat hiutaleet keräävät saippuaan nestettä ja voivat homehduttaa sen. Ja halusin lempeää kuorintaa.
Lisäsin kaurajauhon jo heti öljyihin. Ettei ole liikaa hässäkkää kiisseliä tehdessä.


Tein muotit valmiiksi. Kaksi maitopurkkia teipattu yhteen.
Tein avonaisen muotin, koska halusin koristella pinnan kokonaisilla kaurahiutaleilla.


Kokeilin myös pyöreän muotin tekoa.


Leikkasin pohjan ja pään irti.
Nyt olisi vain keksittävä hyvä irtopohja!?

Teippasin elmukelmua ja pahvin pohjaan.
Mutta saippuaa laittaessani muottiin, unohdin hepposen pohjan ja teippaus petti ....
Joten ensi kerralla vaikka ilmastointi teippi ympäri.


Kun muotit oli valmiina, rasvat olikin sulaneet ja hunajamaito jäätynyt sopivan kohmeaksi.

Eli jääveteen neste ja LUSIKALLA RIPOTELLEN lipeää.

laita hitaasti noin puolet lipeästä ja nosta kulho pakastimeen kymmeneksi minuutiksi.
Tämän jälkeen jatka varovasti.
Jos pohjalta alkaa väri rajusti muuttua nosta taas pakastimeen 10 minuutiksi.

Tässä pitää olla kärsivällinen, mutta sitten kaikki onkin helppoa.


Minulla rupesi neste kuumumaan kun olin lisännyt hieman yli puolet lipeästä.
Pakastin kuitenkin pelasti, ettei neste palanut.
Jonkin verran vaihtoi kuitenkin väriä.

Kiisselistä en hoksannut ottaa kuvaa, kun niin pelkäsin massan kuumumista.
Se meni kuitenkin hyvin. Kiisselöity mukavan hitaasti. Lopetin sekoituksen heti kun se muuttui vanukasmaiseksi. Eli pintaan jäi vähän koholle kuviota.

Laitoin muottiin ja koristelin kaurahiutaleilla ja nostin heti pakastimeen.
Massa näyttää olevan tumman keltaista oranssiin vivahtavaa.

Tähän mennessä onnistunein hunaja saippua kuumui sen verran, että pinnalle tursui sellaisia paukkuja. Saippua oli silti ihan ok. Nyt ei edes tursuile :D
Joten odotan innolla saippuan leikkausta!!!


Muotit pakkasessa. Pyöreän muotin pohjasta tursuilee, kun unohdin huonon teippauksen...


Tässä saippuat vasta leikattuna.
leikkasin noin 24 tunnin päästä. Haisivat pahalle, mutta jo seuraavana päivänä oli haju häipynyt ja alkaa jopa hieman tuoksua.

7 kommenttia:

  1. Miksi se pohja piti leikata pois?

    VastaaPoista
  2. Mietin sitä kovasti, että leikkaanko. Mutta en uskaltanut jättää.
    Siksi, että saippuat on vaikea saada muoteista vaikka ne olisi pieniäkin!
    Monasti joudun pakastimen kautta käyttämään, ennenkuin saan irti muoteista.
    Siksi ajattelin, että kun olis näppärä irtopohja, niin voisin vain työntää saippuan putkestaan :)
    Pitää vielä miettiä tuota.
    Mutta pyöreä saippua olisi kiva :)

    VastaaPoista
  3. Heippa :-)

    Mä en siirrä irtopohjallista muottia. Käytän alustaa - kuvassa näkyvä tarjotin on hyvä - ja eteen lappu "älä nosta muottia!" :-D
    Jos on ihan pakko siirtää, kallistan muottia sen verran että saan ujutettua sormet alle. Tai hinaan pöydän pintaa pitkin.
    Onhan niitä konsteja :-D

    -iso A

    VastaaPoista
  4. No niinhän se onnistuukin!! Saippua ei tursunnu, enneku menin muka koputtaa ilmakuplia :D :D
    Eli alustalle vaan!!
    Kiitos! :)

    VastaaPoista
  5. Eipä mitään, ole hyvä vaan :-)

    Mä en ikinä muista koputtaa kuplia 0_0

    Kauniita saippuoita sulla taas <3

    -iso A

    VastaaPoista
  6. Kiitos, ei kovin taiteellisia. Mutta olen tullut siihen tulokseen, että ihan peruspalikat on mun juttu!! :D

    VastaaPoista
  7. Kiitos näistä mahtavista resepteistä ja selkeistä ohjeista. Näillä sain minäkin (aloittelija) onnistumaan!

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...