Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 18. marraskuuta 2011

Meillä lapset karppaa



Mediassa on näkynyt monta ihmistä puhumassa karppauksesta positiivisesti tai suvaitsevasti, mutta tähän mennessä lähes jokainen on tuominnut lasten karppauksen!
Onkohan kyse vain uskalluksesta?

Ko. henkilöt tietävät, että suurin osa ihmisistä EI tiedä mitä karppaus on. Törmään itsekkin tähän tietämöttömyyteen viikottain. Eivätkä siksi halua myöntää ääneen, että karppaus on lapsillekkin vain hyväksi.
He pelkäävat kohua jos julkisesti myöntää karppauksen olevan lapsille hyvä, ellei paras ruokavalio.

Ihmiset kuvittelevat karppausta köyhäksi ruokavalioksi, koska suurin osa karppaajista ei käytä viljaa.
Osa käyttää viljaakin, mutta vaikka viljaa ei käytäkkään, ei ruokavalio siitä köyhdy. Löytyy muita vaihtoehtoja!
Ihmiset myös kuvittelevat karppaajien pilaavansa munuaiset syömällä liikaa proteiinia! Tähänkin julkisissa keskusteluissa vastataan hyvin vaisusti. Koska totuus on, että RASVAA lisätään ruokavalioon, kun karpataan!! RASVAA, VOITA, KOOKOSÖLJYÄ, LÄSKIÄ, LAARDIA. RASVAA, RASVAA.
Näin heikennän sanan voimaa :)
Siis RASVAA lisätään. Ei lihaa tai muita proteiineja.
Karppaaja saattaa lisätä proteiinin osuutta ruuassaan, tullessaan tietoiseksi oikeasta tarpeestaan. Mutta se tarve on ihan virallisten suositusten mukainen. Virallinen suositus on, että proteiinia tulisi saada 10-20% ruuasta. Tämä sama määrä proteiinia riittää myös karppaajalle. Itse syön 15-18% proteiinia.

Karppaaja siis vähentää HIILIHYDRAATTEJA ja lisää RASVAA.
Koska rasva toimii energianlähteenä, hiilihydraattien sijaan.
Virallinen suositus hiilareille on 50-60%.
Karppaaja syö hiilareita 10-20%.
 Tässä siis taas yksi korjaus harhaluuloihin. Karppaus EI ole hiilihydraatiTON!! Vaan käytämme noin. 10-20% hiilihydraatteja.
Rasvan virallinen suositus on 25-30%
Karppaaja käyttää 50-80% RASVAA!!
Sokerin virallinen suositus on ei yli 10%
Karppaaja käyttää sokeria 0-? Kuitenkin hyvin vähän.

Eli luvut menee näin
                        HH                        P                        RASVA             SOKERI
virallinen           50-60%                10-20%               25-30%             >10%

karppaaja          10-20%                10-20%              50-80%                   0-2%(arvio)

Suurin ero on siis hiilareissa, rasvassa ja sokerissa. Ei suinkaan proteiineissa.

Sokerin virallinen suositus on pöyristyttävä. 2000 kalorin ruokavaliolla saisi syödä 200 kaloria sokerista!??
Näin muutaman vuoden sokerittomana eläneenä pidän sitä isona määräna. Ja luulen, että moni ei pysy edes tuossa kymmenessä prosentissa.

Eli minun lapseni ovat luopuneet sokerista. Siinä ei varmasti ole mitään epäterveellistä!
Mutta lapseni ovat luopuneet myös ylimääräisistä hiilihydraateista. Kuten makaronista, riisistä ja viljasta.
Tilalla on energian lähteenä rasva.
Ja 20% hiilihydraateista tulevat lähinnä kasviksista. Myös maitotuotteista, sekä marjoista ja aina välillä hedelmistä. Mutta pääasiassa käytämme kotimaisia marjoja ja kotimaisia omenoita.

VILJA, niin olemme vähentäneet viljan minimiin. Mutta lapset syövät joka aterialla KASVIKSIA. Mahaa ei täytä makaroni vaan parsakaali, kukkakaali, vihreät pavut ja paprika.
Voiko se olla huonompi vaihtoehto?

Seuraava vastaväite on KUIDUT!! Vanhemmat ihmiset ovat hyvin huolissaan siitä, että lapseni eivät saa kuitua!!
Mutta emmehän me tarvitse kuitua!! :)
Jos syömme päivässä 100-200g välillä jopa 250g RASVAA päivässä!! Niin kuvitteleeko kukaan ihan rehellisesti, että kärsimme ummetuksesta :D :D
EI, kyllä se kakka kulkee oikein rasvaisesti :)

Itse asiassa kaikilla on vessa-asiat sujuneet mainiosti karppauksen aloituksen jälkeen. Kun taas ennen karppausta, varsinkin esikoiseni ja toinen tyttöni, kärsi vaikeistakin ummetuksista.


Ja vielä yksi neuvolassa JÄRKYTTÄVÄ tieto. EI me emme syö välipaloja!!??
Lapseni syövät kotona ollessaan kolme kertaa päivässä.
Miten se on mahdollista, kysyy terveydenhoitaja.
Sanoin: " RASVALLA!"
Niin, se on mahdollista vain ja ainoastaan yhden makron ansiosta RASVAn ansiosta.

Lapseni syövät joka aterialla rasvaa. Siksi meillä ei itketä ja kiukutella ennen ruoka-aikaa. 


Eli minusta ainoaksi huolenaiheeksi jää RASVA, ei hiilihydraatit, eikä proteiini. Niihin kohdistuvat väitteet olen kumonnut yllä.
Ainut kiistanalainen on siis rasva. Terveydenhoitaja oli sitä mieltä, että syömämme kananmunat kertyvät kolesteroliksi lapseni sydämeen ja kovat rasvat täytyisi jättää pois.

Niin, tässä rasva-asiassa en voi auttaa. Siitä on jokaisen itse tehtävä omat johtopäätökset. Minä olen lukenut tutkimuksia ja ruokavallankumouskirjan, ja ne kertovat karua kertomaa. Rasvan käyttö on terveellisempää kuin vähärasvainen ruokavalio.
Myös aidot rasvat kuten esimerkiksi voi, on terveellisempää kuin käsitellyt rasvat, mitä esim. margariineissa käytetään. Lapseni ottavat rasvaisen tilamaidon kanssa joka aamu D-vitamiinia. Olen ihan varma, että minun lapseni eivät saa nuorten uutta vaivaa osteoporoosia. Koska meidän lasten D-vitamiini imeytyy rasvan ansiosta.
Nämä asiat ja oman olon ja terveyden kohentuminen, sekä lasten tasapainoisuus ovat saaneet minut vakuuttumaan omasta linjastani!

Siksi meidän perhe karppaa LAPSIA myöten :)




Laskin vähän grammoja myös.
Tässä on esimerkki 2000kilokalorin syömisiin. Eli keskimäärin naisen kulutus on 2000 kilokaloria. kaikkihan eivät laihduta vaan karppaavat myös ylläpidolla taikka koko loppu elämän.


Makrot voisivat jakaantua esimerkiksi näin
Karppaaja Elli Esimerkki:


HH 50g =10%
Prot. 90g =18%
R     160g =72%
=2000kcal

Virallisterveelinen 
Malli Merkki:

HH 270g = 54%
Prot. 90g=18%
R      63g = 28%
=2007kcal
Tässä VT Malli Merkissä on lähes maksimi määrää rasvaa. Kuinkahan vähän syö laihduttava ihminen!! Järkyttävää ajatellakkin!



















35 kommenttia:

  1. Moikka!

    Vietämme Uudessa Mustassa tässä kuussa Paluu juureksiin -marraskuuta. Se tarkoittaa sitä, että kuukauden aikana pyrimme buustaamaan kotimaisia juureksia parhaamme mukaan. Juureksethan ovat toki pop, mutta kukaan ei enää jaksa vetää yhtään lanttumössöä tai punajuuripaistosta – nyt tarvitaan jotain uutta.

    Siihen liittyy myös blogihaasteemme, johon toivoisin sinun ehtivän osallistua. Haaste on jaettu neljään eri juurekseen, joista jokaista kokkaillaan vuoroviikoin. Ajatuksena on tuoda suomalaisiin raaka-aineisiin maailman maustetta. Ideat voi siis poimia ulkomailta: miten juures taipuu sushiin, mezeen, tortillaan, pastaan, you name it!

    Ensimmäinä estradille astui punajuuri, sitten lanttu ja tällä viikolla kokataan palsternakasta. Ensi viikolla lavan valtaa nauris, josta siis toivoisimme sinun loihtivan jotain uutta, houkuttelevaa ja ulkomailta lainattua. Tähän sinut on haastanut Hiidenuhma.

    Haasteeseen osallistuminen tapahtuu näin:

    – Ilmoita minulle hanne.valtari/at/tarinatalo.fi -osoitteeseen, että olet mukana.
    – Kehittele  marraskuun kolmannen viikon aikana (23.–29. marraskuuta) ulkomailta oppeja saanut naurisohje, toteuta se  ja tee repeptistä postaus. Ideoiden lainailu on tietenkin sallittua, joten ihan ikiomaa ohjetta ei nyt vaadita. Lähetä minulle sähköpostiin linkki, kun reseptipostaus on valmis.
    – Haasta myös muita blogeja kokkaamaan nauriksesta. Ilmoita haastamiesi blogien osoitteet minulle mahdollisimaan pian, niin osaan antaa heille lisätietoa ennen haasteen alkua.

    Jokaisen haasteviikon loputtua kerään resepteistä koosteen, joka julkaistaan Uuden Mustan sivuilla torstaisin. Punajuuri- ja lanttureseptikoosteet löytyvät jo sivuilta.

    Käytän mahdollisesti jutussa myös haasteeseen osallistuneiden reseptikuvia, mutta merkitsen tietenkin kuvaajaksi bloggaajan – onko tämä sinulle ok?

    Iloa ja aurinkoa!
    Hanne, Uusi Musta

    VastaaPoista
  2. Kiitos kutsusta!! :)
    Pitääpä miettiä keksisinkö mitään!!

    VastaaPoista
  3. En ymmärrä tuota th:n munakammoa, sehän on jo päästetty pannasta (ainakin osittain) ja myönnetty (melkein) terveysruuaksi.

    Ja kyllähän ne lapset kuituja saa kasviksista. En kyllä tiedä mihin niitä tarvitaan, mutta niitä nyt vaan tulee :)

    Meillä ei lapset karppaa (vaikka itse olen "hiilihydraattitietoisella ruokavaliolla") , mutta syövät nykyään rasvaisempaa ruokaa ja oikeita rasvoja.
    Menee vähemmän leipää ja ovat kylläisempiä pidempään. Höttöhiilareiden menekki on pudonnut ihan luonnostaan hieman.

    Olen kyllä miettinyt,, että laitanko murrosikäisen viljattomalle dieetille ja katson auttaako se akneen, joka silloin tällöin puhkeaa kukkaan.

    Reipasta talventuloa sinulle!

    VastaaPoista
  4. Kiitos, eipä ole tainnut muualla esiintyä vierekkäin nuo vähähiilihydraattisen ja virallisterveellisen ruokavalion prosenttijakaumat. Minä en pidä karppausta lapsille vaarallisena, enemmän pidän sitä nykyhöttömuonaa. Joskaan en tiedä onko sekään nyt ihan virallisterveellisen mukaista. Lisäaineet yms. on taatusti vaarallisempaa kuin puhdas rasva, kasvikset ja proteiini.
    Välillä luen kauhuissani kunnan viikon ruokalistaa. Välipalana piirakkaa, kakkua, pitsaa ja keksejä, jopa samalla viikolla!! Siinä kohtaa muuttuu meillä lista myös hoitolasten kohdalla :)

    Saanko udella vielä, onko teidän lapset täysin ilman viljaa? Syövätkö koulussa leipää tai kotona ns. karppileipiä?

    Taas lisää näitä mun tajuamisia, Suomen ruokateollisuus pyörii aika vahvasti viljan ympärillä. Ihan liiankin. Vastustaja on sitten auttamattomasti koko teollisuuden vihollinen, näin kärjistetysti sanottuna.

    Pitäisi jo lopettaa, mutta mullakin on kyselty paljon enkö syö enää välipaloja. No en syö enää, mitä niillä tekee??

    VastaaPoista
  5. Olipas mieltä lämmittävä juttu tämä. Mä kun olen itse karpannut kesästä lähtien ja vähän yrittänyt lapsillekin pitää karppilinjaa mutta on mietityttänyt tuo puuron ja perunan jättäminen pois (en tosin nykyään syötä puuroa joka päivä). Mulla on kaksoset, tyttö ja poika, jotka joulukuussa täyttää vuoden. Heidän takiaanhan aloinkin miettiä noita ruokavaliojuttuja. Olen itse ollut pienestä asti lihava ja ajatuksena on ettei lasteni tarvitsisi kärsiä omassa elämässään moisesta. Kysyisinkin että minkälaisia ruokia Esim. aamupaloja, annat lapsillesi? Meidän tyttö ei suostu ainakaan vielä syömään kananmunaa kun olen kokeillut paistettuna ja pehmeänä kokkelina. Poika kyllä syö paistettua. Mä olen muutenkin vielä vihreä tällä vähähiilarisen ruokavalion saralla eikä kaikki jutut oo viel auennu vaikka kovasti oon yrittäny lukea (Antti Heikkilän Hyvän Olon Keittokirjat, Ruokavallankumous, uusi Atkins, uusi sinä) ja netistä karppaus.infoa, Kolttaa, karppisiskoja ja tätä sun blogia mm. No hiljaa hyvä tulee:)

    VastaaPoista
  6. Niin sitä vielä että mä en ole uskaltanu mainita neuvolassa mitään tästä karppauksesta, nyökyttelen vaan hyväksyvästi kun neuvolan täti antaa ruokavalio-ohjeita lapsille. Muuten raakamaitoa oon heille juottanut nyt jo yli kuukauden.

    VastaaPoista
  7. On kyllä jännä miten juuri tämä RASVA-asia on niin kauhistuttavaa. Täytyy onnitella 30-vuotista rasvakammon levityskampanjaa onnistumisesta!

    Yhden asian pistin kuitenkin merkille seuratessani A-talkin Ruokailtaa: kukaan ei ylistänyt margariinia!

    Minäkään en ymmärrä miten luonnollinen rasva muka voi olla vaarallisempaa lapselle kuin käsitellyt "pehmeät" teolliset rasvat. Syömme kaikessa hiljaisuudessa voita, laardia, pekonia, kermaa, kookosöljyä ja oliiviöljyä niin kuin tekin ;-) JA parsakaalta, kukkakaalta, porkkanoita yllinkyllin. Niistä ne lapset 1- ja 3v tykkää!

    Merijossulle kananmunavinkki: meillä 1v on aivan hulluna keitettyyn kananmunaan (8-10 min, jotta keltuainen ei ole liian jauhoinen). Maistuisikohan teilläkin?

    VastaaPoista
  8. Laita vielä noihin prosenttivertailuihin grammamäärät. Sillä eihän kukaan prosentteja syö.

    Joskus kyselen tavallisilta ihmisiltä paljonko niille suositellaan virallisten taholta rasvaa, ensimmäinen vastaus on että, en tiedä ja sitten ne ehdottaa yleensä 5-20 g. Alan ammattilainenkaan ei osannut sanoa, kun kysyin, mutta osasi kyllä luetella nuo prosentit heti ulkoa. Tietenkin grammat vaihtelee kulutuksen mukaan, mutta voi vaikka laskea jollekin "normaalille" ihmiselle, esim. 1900 kcal/vrk.

    Kun pistää ne grammamäärät vierekkäin, ei ero olekaan enää niin hirveä.
    Ja ne jotka kuvittelee syövänsä virallisten suositusten mukaan, ei monestikaan saa rasvaa suositusten mukaan, vaan vähemmän, ja sekin rasva tulee yleensä jostain "höttövälipalasta" ja herkuista.

    VastaaPoista
  9. Kiitoksia kovasti kommenteista!! Olipa kiva tulla tänne, kun oli niin paljon kommentteja :)

    Totta grammat voisi hyvinkin laskea sellaisen peruskulutuksen mukaan.


    Aamiaisista, meillä on aamiaisena yleensä juurikin munaa. Mutta myös edellisen päivän jämiä. Eli periaatteessa ihan oikea ruoka. Meillä ei siis ole pienempiä ja isompia ruokia vaan jokainen ruoka on ihan täys ateria.
    Joten silloin voi aamiaiseksi minun mielestä tarjota ihan mitä vaan oikeaa ruokaa, mikä kelpaa lapselle.
    Lämmittää vaikka niitä eilisen jämiä :)

    VastaaPoista
  10. Kyllähän karppaus sopii lapsille jos muistaa monipuolisuuden ja rasvansaannin. Moni lapsi hyötyisi siitä paljon.
    Valitettavasti neuvolassa tädit joutuvat ohjaamaan perheitä "saman kaavan" mukaan (viralliset raitsemussuositukset), koska se kuuluu heidän työkuvaan. Ja ohjeistukset muuttuvat hyvin hitaasti. Kolmen vuoden kuluttua on varmaan aikaisintaan odottaa että on jonkunlaiset ohjeet karppaaville perheille.
    T:karppaava neuvolatäti

    VastaaPoista
  11. merijossu72: Kerro ihmeessä neuvolassa! Ruokavallankumous-kirjan hengessä kerroin terkkarille ja pääsinkin korjaamaan monta heidän harhaluuloaan. Jopa ravitsemusterapeutin harhaluuloja vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta. Maailma ei muutu ellemme ole rohkeita ja vie asiaa eteenpäin kertomalla OIKEAA ASIANLAITAA!

    Lisäksi päästäisin irti samalla lailla aamu- ja iltapala ajattelusta kuin on päästetty jo välipaloista. Anna lapsille oikeaa ruokaa! Meillä syödään vuosikkaan kanssa neljä lämmintäruokaa päivässä. Tosin kolme tuntuisi riittävän ja nyt on alkanut yksi ruokailu vähentyä juustopalaan tai kyytönmaitolasiin, vähän välipalatyyppiseksi, mutta ei kuitenkaan herkkuihin. Paista kylkisiivuja munan kaveriksi vaikka, jos toiselle lapselle maistuu muna ja toiselle kylkisiivut? Tai turkkilaista jugurttia kermalla ja marjoilla jos edellisen päivän ruokia ei just oo mistä antaa?

    Vielä Kotiäidin aiheeseen. Tuntuu että hiilihydraattitietoiset osaa luetella mistä he ovat saaneet mitäkin, hiilihydraattia rasvaa tai proteiinia. Mutta perusvhhvastustaja ei osaa sanoa syömisistään mitään, korkeintaan että ruuan on oltava rasvatonta. Ja rasva on sama asia kuin hampurilaisateria. T: Pilli_16

    VastaaPoista
  12. Neuvolantäti! Kuulostipa kivalta, että kuitenkin on mietinnässä ohjeita karppaaville äiteille!!

    Pilli_16, juuri tuo pala ajattelu! Olet niin oikeassa. Kunnon ruokaa on minunkin vastaus! :)

    Tuo on myös totta, että ei suurin osa tiedä ruuastaan oikein mitään. Siksi moni kasvissyöjäkin syö minusta terveellisemmin kuin tavallinen sekasyöjä. He ovat joutuneet rakentamaan syömisensä uudelleen ja ottamaan asioista selvää. Vielä jos sinne kasvispuolelle saisi rasvaa enemmän ja leipää vähemmän, niin olisi ihan ok :)

    VastaaPoista
  13. kiitos ihanasta ja inspiroivasta blogista :) me ollaan aloitteleva karppi-perhe , minä ja isäntä karpataan ja pikku hiljaa ollaan myös lapsilta ruvettu karsimaan hiilareita , jonkin verran menee vielä heille perunaa,ruisleipää,täysjyvämakaroonia.mutta ei enää päivittäin.raakamaitoa saadaan aina välillä maatilatorilta ja sitä käytetään mutta muuten sitten luomumaitoa ja kermaa.suurin onkkelma melkein lasten kohdalla on ollut totutteleminen vihanneksiin ja juureksiin ja marjoihin , neiti kyllä tykkää mutta poika on niin nirso ettei meinaa upota :( siksi minua kiinnostaakin että nirsoillaanko teilläkin vai uppooko kaikki vihannekset hyvin ? ja sitten , että käytätkö kermaa kuinka paljon ruoan laitossa , ite oon hurahtanut kaikenmaailman kermasörsseleihin ja kermaa kuluukin aika paljon,mutta välillä tulee mietittyä että lotraanko liikaa kerman kanssa ;D

    -tanjariitta-

    VastaaPoista
  14. Lapset oppivat pikku hiljaa uusiin makuihin. Ja eihän me aikuisetkaan tykätä kaikista ruuista, niin miksi lastenkaan pitäisi.
    Meillä lapset maistavat paremmin uusia makuja, kun saavat itse kokkailla mukana ja koemaistajana toimiminen on oikea kunniatehtävä (onko sopivasti suolaa, makeutta ja makua?).
    Itse teen vielä lapsille paljon perunaruokaa, kun niitä riittää omasta kellarista. Ja olen myös ajatellut, että parempi oppia syömään vähitellen uusia ruokia, kuin hammasta kiristäen ja itkua vääntäen.
    Ja vielä se käänteispsykologia, "ei saa syödä paljoa sitä parsakaalia , että varmasti kaikille riittää, saa ottaa vain pienenpienen palasen..."

    VastaaPoista
  15. Sinulla on ihana blogi ja on muuten ainoa, jota seuraan. Muut kun tuppaavat olemaan jatkuvaa itsensä korostamista tai shoppailua...mutta sinulla on elämänmakuisia juttuja, kiinnostavia aiheita (mm. eläimet, niiden hoito ja teurastus jne.) ja koska teet paljon itse, sanoillasi on painoarvoa. Nautin suuresti blogisi lukemisesta!

    Itse karpanneena, ja nykyään viljoja rajoittavana, sanon vaan että hyvin kirjoitit karppauksesta. On raivostuttavaa miten mediassa on oikein ajojahti päällä tätä ruokavaliota kohtaan eikä faktoja saada silti kuntoon; milloin väitetään karppaajan syövän liikaa protskua, milloin ammattilaisetkin sekoittavat keskenään ketoosin ja ketoasidoosin. Huhhuh! Minä en ole käynyt kuin peruskoulun, mutta kummasti vaan tuntuu että selviäisin ravintopuolella paremmin kuin nykyiset ekspertit ;).

    VastaaPoista
  16. Kiitoksia taas kommenteista!!

    Unohdin vastata tuohon vilja-kysymykseen.
    Meillä siedetään ihan ok. viljoja. Joten emme ole absolutisteja. Ja vaikka olen lukenut muuta, niin jos otamme viljaa, niin suosin täysjyvää ja ennemmin sellaista juureen tehtyä siemen ja rouheleipää.
    Mutta kokoajan viljaa menee vähemmän.
    Lapsetkin ovat alkaneet tottua leivättömään pöytä
    än :)
    Ja karppileiväkkeitähän me syömme myös!

    VastaaPoista
  17. treenin jälkeen keho tarvitsee kunnon hiilareita, tää on ihan paskaa mitä tällä palstalla puhutaan

    VastaaPoista
  18. Hyvä anonyymi,
    Varmasti saat reenin jälkeen nopeasti energiaa hiilareista tai ennen treenejä.
    Ja jos olet roppasi siihen totuttanut, niin takuulla sinulla tulee huono olo jos, et niitä saa. Ja tulkitset olosi tietenkin siten, että hiilarisi ovat välttämättömiä.

    Mutta totuus on, että kun roppa tottuu rasvapolttoiseksi se saa energiaa myös rasvasta. Totutteluun voi joillakin mennä jopa puoli vuotta, ennenkuin saa tuloksen samalle tasolle kuin hiilaripolttoisella.

    Sinä voisit kiinnostua esim. Tämän miehen harjoittelusta: Björn Ferry.
    Hän on valinnut erillaisen syömistavan.
    Ehkäpä kokeilet ja huomaat olosi muuttuvan entistä paremmaksi :)

    VastaaPoista
  19. Ei taideta tietää paljoakaan ihmisen biologiasta. Rasva ei korvaa hiilihydraateista saatavaa energiaa ja keho alkaa pilkkoa omia proteiineja (esim lihaksia) saadakseen energiaa. Tällöin lasten kohdalla kasvu luultavasti hidastuu. Syöttäisit nyt edes ruisleipää lapsillesi etteivät jää ihan ruipeloiksi.

    VastaaPoista
  20. Olen pahoillani puolestasi, kun olet ymmärtänyt asiat näin väärin ja siten kannat huolta lapsistani.
    Lupaan, että heillä ei ole mitään hätää. Poikani on luokkansa pisin ja vahva kuin härkä. ikäisekseen :)

    Katsos vaikka kuinka syö hiilareita, ne eivät korvaa proteiinia.
    Meillä on jokaisella aterialla proteiinia. Ateriat koostuvat rasvasta ja proteiinista ja lisukkeena pieni määrä hiilihydraatteja.

    Proteiini on se jota pilkotaan rakennusaineiksi käyttäen prosessiin polttoainetta, joko hiilaria tai rasvaa.
    Meillä se on rasva.
    Ja se pelittää oikein hyvin. paremmin kuin hiilari, koska rasva ei nosta verensokereita ja siten rasita kehoa. Rasva pitää verensokerin tasaisena ja ehkläisee siten monta sairausta, mitä ylimääräinen hiilihydraatti taas aiheuttaa.
    Ennemmin liikaa rasvaa kuin hiilihydraatteja.

    VastaaPoista
  21. Proteiini voi korvata hiilidydraatit jos niitä saa tarpeeksi, kuten ehkä lapsellasi, mutta rasva ei korvaa hiilihydraatteja. Esimerkiksi urheilusuorituksen jälkeen hiilidydraatit täyttävät lihaksien energiavarastot jolloin keho ei pilko omia proteiinejaan. Rasva sen sijaan ei toimi samoin, se ei toimi polttoaineena kun proteiinia pilkotaa rakeunnusaineenksi.

    Pitkäketjuiset hiilidydraatit, kuten ruisleipä eivät sitä paitsi aiheuta sairauksia. Ihmisen keho tarvitsee kolmea pää ainetta proteiinia, rasvaa ja hiilihydraatteja. Hiilareiden pois jättäminen voi olla hyvä laihdustuskeino, mutta normaalipainoiselle ihmiselle se ei ole terveellistä.

    Terveellisin ruokavalio mitä voit lapsillesi syöttää on: Kasvi- ja eläinkunnan proteiinit, tyydyttymättömät rasvat sekä pitkäketjuiset hiilihydraatit.

    En usko että muutat toimintaasi mitenkään pelkästään viestini perusteella, mutta kehotan sinua lukemaan terveellisestä ruokavaliosta muualtakin kuin karppaussivustoilta, jotka ovat täynnä hiilarivastaista propagandaa.

    VastaaPoista
  22. When taken after a workout, carbohydrates restore muscle glycogen. And if you don’t eat carbs in your post-workout recovery meal, your body may actually break down muscle for this very same purpose.

    After you finish exercising, your body needs carbs – and it needs them fast. Simple carbohydrates, like the ones you might usually avoid any other time in the day, are absorbed quickest by the body, and thus they’re the ideal candidate. 40 – 70 grams of carbohydrates usually do the trick, which is basically a bottle of Vitamin Water. Nothing too crazy, though some trainers might advise upwards of 120 grams.

    VastaaPoista
  23. Olet unohtanut KETO-aineet. Minä en osaa näitä selittää hyvin. joten lainaan karppilan Koltan viestistä pätkän.
    Minulla netti pätkii ihan mahdottomasti. Tämä olisi mielenkiintoinen aihe keskustella, mutta lähes mahdotonta just nyt, kun netti ei toimi. Harmittaa.

    Mutta laitan lainauksen tähän, jospa saan sen menemään läpi, kun tarpeeksi monta kertaa yritän :)


    Koltalta lainaus

    Ketonit pelastavat.

    Maksan tarvitsee energiaa muuntaakseen proteiinin glukoosiksi. Tämä energia tulee rasvasta. Koska maksa hajottaa rasvaa tuottaakseen energiaa glukoneogeneesia (maksassa ja munuaisen kuoriosassa tapahtuva prosessi, jossa glukoosia valmistetaan jostain muusta kuin hiilihydraatista) varten, muuttaessaan proteiinia sokeriksi, se tuottaa ketoneja sivutuotteena. Ja mitä nämä sivutuotteet ovat. Ketonit ovat pohjimmiltaan vesiliukoisia (eli ne liukenevat veressä) rasvoja, jotka ovat energialähde monille kudoksille kuten lihaksille, aivoille ja sydämelle. Itse asiassa, ketonit toimivat sokerin sijaisina aivoissa. Vaikka ketonit eivät voi täysin korvata kaikkea aivojen vaatimaa sokeria, ne voivat korvata melko suuren osan siitä. Vähentämällä elimistön sokerin tarvetta, tarvitaan vähemmän proteiinia, jolloin lihasmassa (proteiini säiliö) kestää paljon kauemmin, ennen kuin se on uhanalainen. Ja ketonit ovat mieluinen polttoaine sydämelle, joka toimii noin 28 prosenttia tehokkaammin.

    Rasva on täydellinen polttoaine. Osaksi se tarjoaa energiaa jotta maksa voi muuntaa proteiinin glukoosiksi. Käyttämätön osa rasvaa sitten muunnetaan ketoaineiksi, jotka vähentävät glukoosin tarvetta joka säästää lihaksia.

    Jos nääntymisen sijaan olet vähähiilihydraattisella ruokavaliolla, tilanne paranee. syötävä proteiini muunnetaan glukoosiksi lihasten sisältämän sijaan. Jos pidät hiilihydraatit niin matalana, että maksan täytyy tehdä glukoosia, pysyt rasvanpolttotilassa säilyttäen lihasmassan, paras tilanne kaikista. Kuinka pieni on riittävän alhainen? No, kun ketoosi prosessi on saatu käyntiin ja aivot ja muut kudokset ovat ryhtyneet käyttämään ketoneja polttoaineen, ulkoisen glukoosin tarve putoaa noin 120 - 130 grammaan / päivä. Jos pidät hiilihydraatteja esimerkiksi alle 60 grammassa päivässä, maksan on tuotettava vähintään 60 - 70 grammaa glukoosia täyttääkseen vaje. Näin ketoaineita tuotetaan koko ajan.

    Niin, matalahiilihydraattisella ruokavaliolla voi herkutella ja näännyttää samaan aikaan. Onko mikään ihme, että se on niin tehokas laihduttamiseen?

    VastaaPoista
  24. Olet unohtanut KETO-aineet. Minä en osaa näitä selittää hyvin. joten lainaan karppilan Koltan viestistä pätkän.
    Minulla netti pätkii ihan mahdottomasti. Tämä olisi mielenkiintoinen aihe keskustella, mutta lähes mahdotonta just nyt, kun netti ei toimi. Harmittaa.

    Mutta laitan lainauksen tähän, jospa saan sen menemään läpi, kun tarpeeksi monta kertaa yritän :)


    Koltalta lainaus

    Ketonit pelastavat.

    Maksan tarvitsee energiaa muuntaakseen proteiinin glukoosiksi. Tämä energia tulee rasvasta. Koska maksa hajottaa rasvaa tuottaakseen energiaa glukoneogeneesia (maksassa ja munuaisen kuoriosassa tapahtuva prosessi, jossa glukoosia valmistetaan jostain muusta kuin hiilihydraatista) varten, muuttaessaan proteiinia sokeriksi, se tuottaa ketoneja sivutuotteena. Ja mitä nämä sivutuotteet ovat. Ketonit ovat pohjimmiltaan vesiliukoisia (eli ne liukenevat veressä) rasvoja, jotka ovat energialähde monille kudoksille kuten lihaksille, aivoille ja sydämelle. Itse asiassa, ketonit toimivat sokerin sijaisina aivoissa. Vaikka ketonit eivät voi täysin korvata kaikkea aivojen vaatimaa sokeria, ne voivat korvata melko suuren osan siitä. Vähentämällä elimistön sokerin tarvetta, tarvitaan vähemmän proteiinia, jolloin lihasmassa (proteiini säiliö) kestää paljon kauemmin, ennen kuin se on uhanalainen. Ja ketonit ovat mieluinen polttoaine sydämelle, joka toimii noin 28 prosenttia tehokkaammin.

    Rasva on täydellinen polttoaine. Osaksi se tarjoaa energiaa jotta maksa voi muuntaa proteiinin glukoosiksi. Käyttämätön osa rasvaa sitten muunnetaan ketoaineiksi, jotka vähentävät glukoosin tarvetta joka säästää lihaksia.

    Jos nääntymisen sijaan olet vähähiilihydraattisella ruokavaliolla, tilanne paranee. syötävä proteiini muunnetaan glukoosiksi lihasten sisältämän sijaan. Jos pidät hiilihydraatit niin matalana, että maksan täytyy tehdä glukoosia, pysyt rasvanpolttotilassa säilyttäen lihasmassan, paras tilanne kaikista. Kuinka pieni on riittävän alhainen? No, kun ketoosi prosessi on saatu käyntiin ja aivot ja muut kudokset ovat ryhtyneet käyttämään ketoneja polttoaineen, ulkoisen glukoosin tarve putoaa noin 120 - 130 grammaan / päivä. Jos pidät hiilihydraatteja esimerkiksi alle 60 grammassa päivässä, maksan on tuotettava vähintään 60 - 70 grammaa glukoosia täyttääkseen vaje. Näin ketoaineita tuotetaan koko ajan.

    Niin, matalahiilihydraattisella ruokavaliolla voi herkutella ja näännyttää samaan aikaan. Onko mikään ihme, että se on niin tehokas laihduttamiseen?

    VastaaPoista
  25. On tutkimuksia, asiantuntijoita, proffessoreita ja lisää tutkimuksia jotka joko puoltavat tai vastustavat karppausta ja joillekkin se sopii ja joillekkin ei, jotkut rakentavat elämänsä sen ympärille ja jotkut vain kokeilevat. Vähän alkaa muistuttamaan jotain uskontoa tämä karppaus. Mutta eiköhän ihmiset osaa tehdä itse valintansa. Paitsi jotkut heikkomieliset, jotka taipuvat joka tilanteessa.
    Hyvää pikkujoulua.

    VastaaPoista
  26. Uskontoa alkaa muistuttamaan myös karppauksen vastustajien toiminta ja kommentoinnit - ja uskonvainoa varsinkin viimeaikaiset uhkaukset karppilasten huostaanotosta. Onhan se kumma, että ensin meitä on muutama vuosikymmen peloteltu rasvapeikolla, että rasva lihottaa... ja kas kummaa, nyt sen takia kuulemma jäävätkin lapset ruipeloiksi eivätkä paisu riittävästi. Onko yhtään lasta huostaanotettu siksi, että kittaavat limonaadia ja energiajuomaa pullokaupalla/päivä, että ovat liikalihavia, että mussuttavat pullaa, karkkia ja keksejä joka käänteessä, että istuvat hampurilaispaikoissa tai pizzerioissa päivittäin tai korvaavat ateriat voileivän syönnillä! ENPÄ OLE KUULLUT VASTAAVAA. Ei kaikkien tarvitse hevosen kokoiseksi kasvaakaan. Nyt minäkin olen alkanut sotimaan, vaikka en karppaaja olekaan! Haluaisin kyllä, mutta ruisleipä pitää minua koukussaan ja aina on kamala nälkä, kun sitä on syönyt... ai niin, ja minulla on myös diabetes vaikken makeanperso ole ollenkaan. Katsotaan, pääsenkö vielä joku päivä eroon sekä ruisleivästä että lääkkeistä..!!!

    VastaaPoista
  27. Toki nykyään on paljon lapsia jotka syövät liikaa karkkia ja muuta epäterveellistä, mutta eihän nyt hyvänen aika kovin moni lapsi sentään päivittäin mitään limuja vedä tai karkkia syö! Ei minun mielestäni mitenkään voi ajatella että on terveellistä karppausta ja sitten niitä jotka syö vaan pullaa, karkkia ja juo limua. Eiköhän se kultainen keskitie ole se yleisin. Että kyllähän ne herkut kuuluvat vaan juhlatilanteisiin. Niinpä oikeasti olisi aika vähän niitä perheitä joissa huostaanottoja alettaisiin suunnitella sen takia että lapset vetää vaan jotain herkkuja. Ei ainakaan mun tuntemissa perheissä näin ole. Sen sijaan tää karppauksen puolesta vaahtoaminen alkaa tosiaan tuntua uskonnolta, mielestäni kaikki "äärimmäisyys" on oikeasti aika vaarallista... Kyllä lasten kohdalla karppaajatkin vois noudattaa kohtuullisuutta, kaikea kohtuullisesti, myös viljoja! Saavat lapset sitten itse valita miten syövät, kun olet kykeneviä itse valitsemaan. Pikkulapsille kaikkea kohtuudella!!

    VastaaPoista
  28. Minä ymmärrän molempien puolien mielipiteitä.
    Mutta moni joka säikähtää karppausta lapsilla luulee sitä todellakin fanaattiseksi ja äärimmäiseksi ja joksikin mitä se ei ole.
    Karppaus ei ole äärimmäistä kuin joillakin tiukilla laihduttajilla. Ja omasta mielestä äärimmäinenkään karppaus oikein toteutettuna ei varmasti aikuisella ole muuta kuin yksi tapa syödä.
    Mutta pitäähän silloin tietää mitä tekee.

    Meillä lapset ovat lähinnä luopuneet sokerista ja valkoisesta viljasta ja riisistä.
    Myös täysjyvätuotteita saavat nykyään harvemmin. Viikonloppuisin yleensä, kun saavat esittää enemmän toiseita ruokalistaan.

    Minussa on se ero, etten pidä enää täysjyvää terveellisenä sen sisältämän gluteiinin takia.

    Suomessa on keliakia jo melkein kansantauti. Ja moni lapsi jää jo sen takia ilman superruokaa RUISTA. Ja silti he elävät pelkäämättä huostaanottoa ;)

    Meillä lapset saa hiilihydraatteja, mutta lähinnä kasviksista ja muista gluteiinittomista lähteistä.
    Meillä käytetään viikottain esim. papuja ja linssejä. Kasvis sekoituksissa on maissiakin mukana.
    Kyllä heillä on monipuolinen ruokavalio, ei yksipuolinen. Ja varmasti saavat tarpeeksi ravinteita.

    VastaaPoista
  29. Poistin yhden kommentin kun siihen oli linkitetty rumia kuvia. Tämä on kuiteksi perhe sivusto :)

    VastaaPoista
  30. Se nyt vaan on niin, että lapset tarttee hiilareita ja altistat lapses mm. diabetekselle.

    VastaaPoista
  31. Hmm, aivot käyttävät hiilihydraatteja ravintonaan. Hieman pelottaa ajatus, miten lapsien kehittyvät aivot voisivat saada kasviksista niitä tarpeeksi. No, sen näkee sitten myöhemmin...

    VastaaPoista
  32. Marja, jos vähän selaat blogiani, huomaat varmasti, että lapset syövät monipuolisesti ja ihan oikeaa ruokaa.

    Jos viittaat diabeteksellä ruisleipää ja sen puutetta, niin sen suhteen olemme turvassa :)
    Ruisleipä on tutkimuksissa ollut parempi vaihtoehto kuin nopeammat hiilihydraatit.
    Mutta minun lapset eivät syö nopeita hiilihydraatteja kuin harvoin. Joten he eivät tarvitse kuitumassaa tasaamaan verensokereita.

    Karppaus on ikivanha HOITO diabetekseen. Ennen lääkkeitä. Joten aika mahdotonta, että se aiheuttaisi diabetestä :)

    Anonyymi, lapseni aivot pelaavat ihan hyvin. Heidän aivonsa toimivat glukoosilla ja sitä aineenvaihdunta saa hiilihydraateista mitä lapseni syövät. Ja lopun, jos siitä on puutetta, aivot saavat ketoaineista, mitä muodostuu, kun käytetään polttoaineena rasvaa :)

    VastaaPoista
  33. Minä laitan tähän lainauksen karppifoorumilta.
    100% "terveysleivän" ruotimista

    UUTUUS! VAASAN 100 % Ruispaahto, 380 g

    Suomen ensimmäinen kokonaan* rukiista leivottu herkullinen paahtoleipä. Leivottu uudella menetelmällä, ilman hapattamista, minkä ansiosta rukiistakin saadaan tutun paahtoleivän kaltainen, pehmeä ja kuohkea leipä. Pinnalta rapeaksi ja sisältä meheväksi paahtuva leipä sisältää runsaasti kuitua, 8,8 %. *) Leivonnan apuaineena on käytetty vehnägluteenia.

    Ainekset: Ruis 56 % (lestyruisjaujo, täysjyväruisjauho, -rouhe, -mallas, -kuitu), vesi, vehnägluteeni, hiiva, siirappi, suola (1,2 %), kasviöljy, emulgointiaineet (E 471, E 472e), sakeuttamisaine (E 415) ja säilöntäaine (E 200). Ruista 100 % leivontaan käytetystä viljasta. Leivottu VAASAN leipomossa Tallinnassa, Virossa.

    Lovely :)
    Kiitos maltaiden, nyt sisältää jo leipäkin ihan sokerisokeria yli 3g/100g ja sitten vielä ne onneksemme ja autuudeksemme kehitetyt rasvahappojen mono- ja diglyseridejä - jotka suomeksi sanottuna ovat aitoa ja ihanaa teknotransrasvaa, tehtynä elaidiini-happo nimisestä rasvahaposta, jonka prosessointiominaisuudet ovat niin upeat, ettei sen kamalista terveysvaikutuksista tavata kertoa mitään ja nimikin kadotetaan tuonne E-viidakkoon. Kyllä mahtaa olla terveellistä apetta tämä :)

    VastaaPoista
  34. Ainoa virhepäätelmäni tässä on se, että lapsesi kyllä syövät kuituja, vaikkeivat söisi leipää. Hedelmissä ja kasviksissa on paljon kuitua. Kuituja tarvitaan siihen, että ne käymisprosessin kautta lisäävät suoliston tuottamia rasvahappoja. Googlaa esim. voihappo/butyraatti. Toisaalta, jos käytätte paljon voita/maitorasvoja niin voihappoa tulee valmiina niistä :) Tarvitaan kuituja, muttei välttämättä viljoja, perunaa, pastaa tai riisiä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Idea on, että kasvisten kuidut riittävät. Parsakaalin vesiliukuoiset kuidit ovat terveellisiä, kun taas viljojen karkeat suorastaan vahingollisia

      Poista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...