Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 26. marraskuuta 2011

Karppaavat lapset herkuttelee!

Miten määritellään sana HERKUTTELU?
Vasta veto näille sanoille!!
EDIT: R. Laatikainen kertoo, että nuo sanat on iltalehti  poiminut hänen jutustaan Meidän Perhe-lehdestä.
Vain sen herkullisimman kohdan :D :D Niimpä tietenkin, miten muutenkaan lehtiä möisi...

- Lapsen tulisi oppia, etteivät ruoka tai siihen liittyvät valinnat ole täysin mustavalkoisia. Joskus on tilaa myös herkuttelulle ja juhlalle.

Mitä on herkuttelu? Ilmeisesti se on jokaiselle ihan oma juttu! Toiselle se on kahvi ja hillomunkki, toiselle se on viinilasi ja kypsytetty juusto.
Kukaan ei varmastikkaan puutu aikuisten tapaan herkutella.

Pitääkö lasten herkuttelu määritellä ja kuka sen määrittelee. Vanhemmat vai virallinen taho?
Jos vanhemmat valttävät mainoksien herkkuja, kuten
karkkia
sipsejä
keksejä
leivoksia
munkkia
pullaa
vanukkaita
limukkaa
pilli mehuja

niin kärsiikö lapsi?


Minun silmissä tuo lista menee näin

sokeria
suolaa
transrasvaa
lisäaineita
väriaineita
käsiteltyä
myrkkyä

Olisiko mahdollista herkutella muutoin?
Vaikkapa ihan vain ruualla??
 Voiko herkuttelua olla, että valitsee erikoisempia ruoka-aineksiaVoiko herkutella hyvillä kastikkeilla

Voiko herkuttelu olla siannahkaa


Voiko herkuttelu olla pähkinöitä

Voiko herkuttelu olla marjoja
Onko herkuttelua tehdä itse herkkunsa, koska kaupasta niitä ei löydy

Onko herkuttelua tehdä kermaisia juomia, ihan itse, pienin käsin


Onko herkuttelua syödä muuta kuin eineksiä


28 kommenttia:

 1. Karppaamisen myötä on lähes jokaisesta ruokailusta tullut herkkuhetki.

  VastaaPoista
 2. Tuota herkuttelupointtia olen itsekin miettinyt. Onko tosiaan niin että sokeri, lisäaineet sekä transrasva nyt vaan kuuluu tarpeellisena osana ruokavalioomme?! Kuinka ihmeessä sitä onkaan ennenvanhaan pärjätty ilman moista herkuttelua.. :O

  Ps. Tuota maapähkinävoi-mascarponejuustojuttua on pako testata!

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommenteista!! Minustakin tuntuu, että kaikki ruokailuhetket on herkuttelua nykyään.

  Ja Piparkakkutyttö on niin oikeassa. Teolliset rasvat, lisäaineet ja sokeri. Miten onkaan ennen pärjätty ilman...

  VastaaPoista
 4. Vesi nousi kielelle, kun katteli noita kuvia, aaahhh ja nam!

  VastaaPoista
 5. Aivan mahtava juttu mahtavine kuvineen!

  VastaaPoista
 6. OI! Nyt mä muistan miksi mä halusin kaupasta maapähkinävoita. :D AIJON HERKUTELLA! T: Pilli_16

  ps. Ihmettelen kun hammaslääkäri aloitti keskustelun, ettei kannata lapsen kohdalla ruokavaliossa olla ehdoton.. Että pitää saada kaikkea! En tajua! Ei me olla ehdottomia, mutta ei meidän arkeen tarvitse kuulua sokeria, transrasvaa jne. Ja yleensä hammaspuolen ihmiset tajuuaa hiilihydraattien vaarallisuuden..

  VastaaPoista
 7. Jos on herkuteltava pullalla ja piirakoilla niin eikö ne voisi tehdä edes itse? En ole koskaan käsittänyt niitä leipäosaston pullia ja piirakoita. Kuka oikeasti syö jatkuvasti pullaa joka säilyy viikkoja lämpösessä?

  Minpä aion ihan kohta herkutella 100% ruisleivällä, voilla ja joulukinkulla (varaslähtö!). Maailman parhainta herkkua! Ruisleipä nyt ei ihan karppia ole, mutta välillä on pakko sortua tuommoiseen "superepäterveelliseen" herkkuun. ;)

  ps. Mitä nuo ruskeat kökkäreet on? Sulatettua suklaata? Jotain marengin tapaista?

  VastaaPoista
 8. Sea, ne kökkäreet on lasten tekemää tryffeliä. Jääsuklaata mihin on vispattu mascarponea muistaakseni. Tuli niin kamala kuva ettei tullu tehtyä juttua blogiin...

  VastaaPoista
 9. Minä ajattelen herkut sellaisiksi, jotka ovat niin hyviä, että niitä tekee mieli lisää ja lisää, vaikka ne olisivat epäteveellisiä. Toisin sanoen sokeria, hiilaria ja omalla kohdalla myös ylimääräistä suolaa. Ei kuitenkaan rasvaa, sillä en ole rasvakammoinen:) "Herkuttelen" ehdottomasti myös ihan normaalissa ruokailussa hyvillä ruoka-aineilla jne, mutten katso sitä herkutteluksi. En myöskään ajattele ihania juustoja tai pähkinöitä herkuiksi, vaikka ne herkullisia ovatkin. En vain pidä niitä epäterveellisinä, joten sen vuoksi ne eivät ole herkkuja. Omassa kielenkäytössäni (ja varmasti aika monen muunkin) herkku on yhtä kuin epäterveellinen naposteltava tai ruoka. Vaikkakin sanat herkku ja herkuttelu onkin sanasta herkullinen, niillä on omassa päässäni erilainen merkitys. Herkku voi olla herkullinen, mutta kaikki herkullinen ei ole herkkuja. :D

  Erittäin mielenkiintoista olisi kyllä muuttaa omaa ajatustapaa asian suhteen. Koska minulla ei ole lapsia, en herkuttelun ajatusmaailmaa ole kamalasti kyseenalaistanut. Herkut eivät myöskään ole olleet minulle ongelma, joten painon kannalta niihin ei ole tarvinnut koskaan kiinnittää huomiota.
  -Vilja

  VastaaPoista
 10. Hyvä juttu herkkutelun ajatukseen liittyen!
  Meillä herkutellaan leipäjuustolla lakkahillon kera, kotitekoisella munajuustolla ja vaikkapa uuniomenoilla. Tosin, vieläkin meinaa onnen kyynel tipahtaa silmästä kun olen niin iloinen aamupalankin syömisestä.

  VastaaPoista
 11. Jos herkut olisivat vain epäterveellisiä herkkuja, niin tulee mielleyhtymä siihen, että silloin tavallinen syötävä ei voi olla hyvää ja herkulllista???

  Rasvakammoaikoina kaikki rasvainen ja sokerinen oli herkullista ja kiellettyä. Nyt syön rasvaa huolettomasti ja välttelen sokereita, mutta ei tee kuitenkaan mieli mitään sokerista.

  VastaaPoista
 12. Joko luit tämän?

  http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/karppaajalasta-voi-uhata-jopa-huostaanotto-/art-1288431227278.html?ref=tf-promo1

  Tuntuu menneen ihan hulluksi tämä karppauksen mollaaminen...

  VastaaPoista
 13. ^Voi helkkari, ei voi muuta sanoa! Pian karpataan maan alla...

  Koloradokarppi

  VastaaPoista
 14. Kotiäiti: Laita vaan ohjetta jakoon, näyttävät herkullisille. :)

  VastaaPoista
 15. Voi kun näyttää NIIN hyvältä, jatka vaan niin kuin edellä sanottiinkin.
  Tämähän menee muuten tosiaan lehdistön osalta ihan lekkeripeliksi. Ennen olen uskonut että toimittajat ensin perehtyvät asiaan ja sitten kirjoittavat siitä.Näköjään niin ei ole.
  Ellu

  VastaaPoista
 16. Herkkuja!

  Tuosta "karppaamisesta" muuten löytyy maailmalta paljonkin tutkittua tietoa tosin hienommalla nimellä eli SCD (Specific Carbohydrate Diet). Vaikka ei vielä olisi sairastunut teollisesta ruoasta, niin voi hyvin tuota ruokavaliota noudattamalla säilyäkin tervenä.

  VastaaPoista
 17. Mitä nuo kananmunan sisältäneet pökäleet on? Näyttää mielenkiintosilta. Löytyykö siihen reseptiä?

  VastaaPoista
 18. Löysin blogisi sattumalta ja oli luettava kaikki alusta asti ja nyt oli pakko kommentoida. Juuri noin olisin halunnut jo aikuiset lapseni ruokkia ja kasvattaa. Silloin se ei ollut mahdollista tai ei omat voimat riittäneet kaikkeen vaikka olin kotona maatalon emäntänä. Ja nyt nousi kauhea kiukku kun luin Turun Sanomista myös tuon karppausperhettä huostaanotolla uhkailu kirjoituksen. Kauheaa!!! Eikö pitäisi huostaanottaa ne lapset jotka käyvät syömässä vaikka naapurissa kun kotona ei ole ruokaa tai lähtevät kouluun kahvin ja pullan voimalla? Olen todella järkyttynyt jos asiat ovat tällä mallilla. Tiedän sen toisenkin totuuden omalta työpaikaltani kun lapset todella ovat heitteillä. Minä olen onnellinen teidän lastenne puolesta. Voimia.

  VastaaPoista
 19. Noi kananmunapökäleet tosiaan näyttää herkulliselta, mitä ne ovat ja missä resepti? :D

  VastaaPoista
 20. Pitää varmaan lisätä ostoskärryihin säännöllisesti vehnäjauhoa ja sokeria harhauttaakseen virallista tahoa. Onhan siitä ollut puhetta, että kaupat pystyy joskus (ja varmaan pystyis nytkin?) listaamaan yksittäisen asiakkaan ostokset. Kohta ovat listan kanssa poliisilaitoksella, kun tämä perhe ei osta ikinä lisäaine-väriaine-vehnäjauho-sokerimömmöjä ja sitten istutaan linnassa syömässä pullaa... Tosin omalla kohdalla harhautus on helppo kun ostan jyrsimille puuroaineksia ja syö ne joskus makaroniakin. Joskus huvittaa kassaneidin ilmeet, kun ostan pelkästään eläimille evästä; kissoille lihoja ja kalaa, rotille ja hiirille jyväseokseen hernettä kilotolkulla ja maapähkinää sun muuta :D
  -Leena

  VastaaPoista
 21. Ne munajutut löytyy täältä: http://karppausjaperhe.blogspot.com/2011/10/vaikka-evaaksi-on-ensimmainen.html ja on meilläkin testattu ja makoisaksi todettu.
  Miten tämä päivä ja vierailu meni?
  -veera

  VastaaPoista
 22. Oi miten ihanan näköistä! Jos vain oisi rajattomasti rahaa ja aikaa niin käyttäisin kaiken aikani kokkaamiseen. Söisin pelkkää riistaa ja karkkien tilalla marjoja ja eksoottisia hedelmiä. Ai miten ihania ruokia saisikaan tehtyä, jos uskaltaisi joskus ostaa kaupasta muutakin kuin makaroonia ja jauhelihaa.

  Ps. Kuka puhui joulukinkusta! Pakko ostaa huomenna verkkokinkku ja joululimppua, ai että onko se herkkua??

  VastaaPoista
 23. Pps. Ai että miten tuostakin pojasta huomaa miten kamalan aliravittu hän on, pieni raasu. Selvästi lehdet ovat jälleen oikeassa.
  (Huomaa lievästi sarkastinen sävy)

  VastaaPoista
 24. No en kyllä älyä mitä oikeasti voi olla viljoissa niin kamalaa että jotkut niitä välttelevät kuin jotain ruttoa... Meidän perhe esim. tykkää kaikkein eniten täysjyväpastasta ja jauhelihakastikkeesta, jossa jauhelihaa tosi vähän mutta sitäkin enemmän kaaviksia ja tomaattia. Takkauunissa tehty ohrapuuro on kans herkkujen herkku, ja ihan tosi plajon tykätään kaurapuurosta itsetehdyn hillon kera. Kyllä säälittää sellaisen karppiperheen lapsi (en puhu nyt siis tämän blogin pitäjän perheestä vaan yhdestä tutusta)joka sai vaan itkeä nälkäänsä meillä kun ei hänelle voitu tarjota leipää, hedelmää tai keksiä (maistuivat kyllä vanhemmille hyvin) vaan hän sitten saisi vasta kotona turkkilaisjogurttiaan... Kyseessä oli siis puoltoistavuotias pikkuinen lapsi, jolla ei ollut mitään eväitä otettuna mukaan, jostain kumman syystä, kyläreissulle. Eikä asuta samassa kaupungissa. Kyllä silloin tuntui pahalta, nälkäisen lapsen itkua on kauheaa kuulla. Että mikä voi oikeasti olla niin pahaa viljoissa tai hedelmissä, kyseessä ei ollut minkään sortin allergia kuitenkaan? Että kyllä joillain voi mennä tää karppaus vähän yli... Tuskinpa noita julkisuudessa olleita huostaanottojuttuja on ihan kevyellä kädellä tehty. Fanaatikkoja kun on joka junaan, ja se on vaarallista, ei mielestäni se että lapsi joskus nälkäänsä saisi päärynänpalan tai banaanin tai ruisleivän.

  VastaaPoista
 25. Kiitos hirveesti kommenteista!! Meillä tuuli katkoi linjoja ja netti oli taas monta päivää poikki. Siksi en ole päässyt kommentoimaan.

  Ne munapötköt oli tosiaan skottimunia ja niihin löytyy netistä paljon ohjeita. Periaatteessa se on muna joka on kääritty siskonmakkarataikinaan ja paistettu :)

  Olen samaa mieltä yllä olevan anonyymin kanssa, että onhan se outoa jos ei omalle lapselle ole evästä, jos ei kyläpaikan ruokaa saa syödä.
  Tuntuu vain, että olisko ollut takana jotain muutakin? Kyllä karppaavalle lapselle saa hedelmiä antaa.

  Syöhän meidän lapset kouluruuankin. Ei täällä kovin fanaattisia olla :)

  Minä itse olen kyllä sitä mieltä, että meillä lapset syö paremmin kuin ennen.
  Olimme välillä hyvinkin rahattomia ja ruokaa jatkettiin mielellään makaronilla ja potulla ja leivällä.
  joka aamu oli kaurapuuroa.
  Käytimme joka aterialla ruisleipää ja minä oli tyytyväinen, kun lapsi saa terveellistä ruokaa vaikka olemme köyhiä....
  Nyt olen täysin eri mieltä. En näe mitään järkeä korvata lihaa tai kananmunia leivällä.
  Ihan puistattaa.
  Minä tein rahan säästämiseksi kaikki ruuat kotona alusta asti. joten ruoka oli ns. terveellistä kotiruokaa.
  Silti esikoiseni lihoi ja lihoi. Neuvolassa käskettiin vähentää herkkuja. Miten vähennät kun ei ole mistä vähentää? Piti vähentää rasvaa.
  Söimme siis vielä rasvattomampaa kotiruokaa.
  Ei pudonnut pojan paino.
  Luojan kiitos aloitin karppauksen.
  Nyt lapset saa oikeaa ruokaa, lihaa ja rasvaa ja kasviksia.
  Pojan painokäyrä on pudonnut kuin lehmän häntä ja kasvukäyrä on noussut 0-käyrästä + kakkoselle!!!

  Meille karppaus toi suuren muutoksen.

  Esimerkiksi naapurimaa Norjassa ei tuputeta joka aterialle leipää ja perunakin on lisuke, ei pääruoka. Johtuuko suomessa tämä leipä ja pottu ajatus nälkävuosista??

  En tiedä. Mutta kyllä sitä nykyään on jo varaa vähentää ja lisätä vähän muutakin lautaselle kuin paksua kastiketta, missä lihan pala etsii toistaan.

  VastaaPoista
 26. Ihmiset on sitten kyllä erilaisia, meillä tosiaan syödään kotiruokaa, paljon kasviksia vähän lihaa, aika paljonkin puuroja ja leipää, erityisesti ruisleipää, eikä syödä mitenkään vähärasvaista, öljyä ja voita ja margariinia käytetään kaikkia (mutta ei kyllä ehdoin tahdoin rasvaa syödä myöskään), ja ollaan kaikki, niin vanhemmat kuin lapset, hoikkia. Minä ja mieheni painamme ihan sen saman kuin 20-vuotiainakin. Ei kyllä syödä normiarkena pullaa tai karkkia, eikä limuja, mutta ei noudatetaan mitään asketiaakaan. Vanhempi lapsi, menee kohta kouluun, ei ole vielä kertaakaan eläessään syönyt lääkekuuria, eikä juuri ole ollut sairaana. Joten ei tämä "perinteinenkään" ruokavalio voi kovin väärä olla! Mutta erilaisia tässä ollaan toki, mikä sopii yhdelle ei sovi toiselle.

  VastaaPoista
 27. Minulla samalla ruualla mies pysi hoikkana ja kaksi tyttöäni. poika ja minä lihoimme tasaisesti.
  Joten täytyy todellakin olla jotain erillaista.
  Itse luulen olevan kyse siitä, että insuliinia ei tule oikeaa määrää vereen laskemaan verensokeria. Tai jostain insuliini resistanssista.
  Karppaus on hyvä lääke tällaisille helposti lihoville.

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...