maanantai 4. heinäkuuta 2011
Voita kermasta omin käsin
Todella maukasta ja suussa sulavan pehmeää.
Pähkäilimme tätä voin tekoa karppilassa, koska valittelin heran pois pesemisen vaikeutta.
Mirka ehdotti, että ehkä tehosekoitin on liian raju ja pilkkoo voin liian pieniksi ryyneiksi ja heran peseminen on siksi työläämpää.
Olen varma, että hän on oikeassa!
Olen nähnyt You tubella videon, missä kerma laitetaan lasitölkkiin ja rauhallisin napakoin liikkein ravistellen kerma muuttuu voiksi. Voi muuttuu isoksi köntiksi. Toisin kuin minun sähkökoneella se muuttui ryyneiksi.
Joten suosittelen kokeilemaan käsin kirnuamista!! :)
Löysinkin videon Youtubesta
Ainekset:
Kermaa
smetanaa/kermaviiliä/piimää
jäävettä
suolaa
Foorumeilla olen kuullut, että itse tehty voi on parasta!
Eilen sukulainen kertoi minulle, että se on niin helppoa ja hyvää!
Ja kertoi minulle, miten kannattaa voita tehdä.
Ensinnäkin voin tekoon kelpaa ylipäiväyskerma. Kunhan se tuoksuu vielä kermalle, eikä ole homeessa.
Jääkaapissa ollut parikin viikkoa vanha kerma käy oikein hyvin!!
Kerman annetaan piimiä huoneenlämmössä. Muutamasta tunnista pariin päivään. Kyse on hieman maku asiasta, mistä tykkää.
Prosessia voi nopeuttaa lisäämällä siemeneksi kermaviiliä tai vaikkapa smetanaa.
minulla on tarjouksesta kermaa 11dl ja tarjouksesta smetana purkki.
Kaikki ovat olleet jääkaapissa viikon eli reilusti yli päiväyksen.
Lämmitin kerman 32 asteiseksi, nopeuttaakseni prosessia ja vispasin sitten joukkoon notkistetun smetanan.
Pintaan nousi sellainen rasvainen kerros, mutta sekottin aina välillä ja tuntien päästä kerma oli tasaista ja alkoi hiljalleen paksuuntua.
Seuraavana aamuna laitoin vispautumaan.
Monitoimikoneeseen laitetaan ns. K-vispilä ja ykkösellä vispataan kunnes alkaa muodostua voita.
Minun monitoimikone lähinnä roiski nestettä ympäriinsä. Joten tein ensin sauvasekoittimella.
Kerma ei muuttunut vaahdoksi vaan suoraan ryynimäiseksi voi massaksi josta erottui hera.
Valutin herat pois ja lisäsin jäävettä saman verran ja sekoitin taas, nyt sillä K-vispilällä.
Nyt voihin lisätään mahdollisimman kylmää vettä ja sekoitetaan ja sitten vesi kaadetaan taas pois.
Tätä pitäisi toistaa kunnes valuva neste on kirkasta.
Mitä kirkkaammaksi saat, sen kauemmin voi säilyy.
Puukauhalla tai nuolijalla on hyvä painella voita nesteen erottamiseksi.
Tunnustan, että en ihan kirkkaaksi jaksanut pestä.
Eihän meillä voi säily, kun sitä menee kilo viikossa. :)
Kotivoin pitäisi säilyä jopa kauemmin kuin meijerivoin.
Jos teet isomman satsin ja haluat voin säilyvän kauemmin laita se voimuottiin jossa on pieni paino tai prässi. Nesteet tulisi saada pois.
Ja kunnon suolaus tietenkin auttaa myös.
Minä lisäsin loppuvaiheessa teelusikallisen suolaa ja sekoittelin sekaisin. Suola oli oikein hyvä :)
Surffailin netissä ja kotivoin tekoon on monta variaatiota. Mutta tässä yksi.
Kannattaa kokeilla oli helppoa ja hyvää :)
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Näyttääpä ihanalta tuo valmis voi :) Tätä voisin kokeilla joku päivä.
VastaaPoistaT: Sanna
Muistatko kuinka paljon valmista voita tuosta määrästä kermaa tuli?
VastaaPoistaHitsi, en millään! Mutta kyllä sitä oli se puoli kiloa ainakin!?
VastaaPoista