Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 2. kesäkuuta 2012

Kotiäidin taljan muokkaus


Olen yhä nettitauolla, mutta laitan tämän postauksen, että kesälampaiden kasvattajat voivat miettiä, jos sittenkin muokkaisi taljan omaksi iloksi. Itse aion tätä harrastusta jatkaa! Alkuhankaluuksien jälkeen, vaikuttaa ihan helpolta :)


Minulla ei ole oppia eikä kokemusta taljan muokkauksesta. Olen lukenut yhden kirjan ja lukenut kaiken suomenkielisen aineiston, mitä netistä löysin, sekä paljon englanninkielistä.
Yritin tietenkin löytää oikotietä onneen :)
Mutta vaikka kuinka yritän, silti jää paljon käsitöitä.

Tämä postaus kertoo kuinka parkitsin maitohapolla ja Novaltan AL parkitusaineella, kaksi lampaan taljaa.

Jos joku miespuolinen lukee ohjettani, niin suosittelen joko hankkimaan oman pyykkikoneen tai kiltisti ensin neuvottelemaan vaimon kanssa saako konetta käyttää :D

Oman taljan muokkaus on sen verran vaikeaa, että ehdottomasti kannattaa hankkia
Harrastajanahkurin käsikirja

Välineitä

merisuolaa (heinäsuolaa maatalouskaupasta)
pizzaleikkuri, sakset, eskimoveitsi tai alaska veitsi tai joku perinteinen työkalu nahan kaapimiseen.
 65-80l muovisaavi
Fairy
tenttu
sooda
maitohappoa
novaltan AL parkitusainetta
nahanhoitoainetta/rasvaa
teräsharja
Turkkurin penkki


Tuoreen nahan puhdistus

Kun talja on nyljetty eläimestä se pitää heti jäähdyttää hyvin. Levitä se roikkumaan ilmavasti ja katso ettei nahassa ole taitoksia. Muutama tunti menee, keleistä riippuen.
Sitten suolaus tai puhdistus. Mitä paremmin puhdistaa sen parempi säilyvyyden kannalta.
Lihaa ja läskiä ei kannata jättää taljaan.

Raaka talja, huonosti nyljettynä
Ensimmäinen talja jonka nyljin oli täynnä lihaa, rasvaa ja kalvoja. Taljan tulisi olla mahdollisimman puhdas,joten kaavin rasvoja ja lihoja mahdollisimman paljon pois. Työvälineenä lähinnä lusikka. Minulla meni monta tuntia ja kädet olivat urakan jälkeen täysin voimattomat.Tässä kuvassa olen kaapinut noin puolet taljasta puhtaaksi.
Tähänkin työhön haluaisin räkkiraudan tai ehkä eskimoveitsen.

Itse puhdistus on siis kaapimista sopivan terävällä mutta tylsällä työvälineellä. Kaavitaan kaikki liha ja läski pois ja jos muokkaat hyvinkin pian taljasi, niin ohut kalvo pitäisi saada pois nahan päältä.
Mutta jos sinulla ei ole kiirettä kannattaa suolata hyvin ja antaa nahan vähän kuivahtaa suolassa. Sen jälkeen on kalvo helppo kaapia taljasta pois.

Seuraava vuota olikin paljon puhtaampi
 Eli yllä olevassa kuvassa on toisen karitsan vuota. Se oli paljon puhtaampi ja sen puhdistukseen meni huomattavasti lyhyemmän aikaa. Silti oli kovin työläs.

PIZZA leikkuri on paljon parempi työväline kuin lusikka. Se kannattaa hankkia ennen urakkaa.



Leikkasin nahkaan vahingossa reiän
Ompelin tuon reiän parhaani mukaan umpeen. Ompelu kesti koko muokkauksen.

Talja alkaa olla puhdas

Taljan pesu

Voit pestä taljan heti tuoreena ennen suolausta, jos olet sen tarkkaan kaapinut. Jos ei ole aikaa tehdä kaapimista kunnolla tai pesua, niin suolaa ja jätä odottamaan rauhallista hetkeä jatkokäsittelylle.
Suolattu nahka pestään liottamisen jälkeen tällä samalla ohjeella.
Minä puhdistan ja kaavin ensin hyvin ja sitten pesen taljan.
 Ennen suolausta. Näin jos tekee, niin suolaa ei tarvitse vaihtaa ja likaista nestettä valuu tuskin ollenkaan puhtaista taljoista.

Taljan pesuun löytyy ihan omiakin aineita, mutta keittiönkaapistakin voi löytyä sopivat aineet.
Hyvä rasvanpoistaja on Fairy-tiskiaine ja tenttu (denaturoitu sprii, retkikeittimien polttoaine)
Sooda on myös loistavaa tässä.


Tässä "virallinen" ohje pesunesteeksi

15l haaleaa vettä
45g fairya
8g sooda 
30ml tenttu

Liota tässä vedessä vähintään 15minuuttia. Liikuttele sievästi, riippuen kuinka huopuvaa villa on.
Hiero käsin verisiä kohtia.

Purista vedet pois ja laita kylmään veteen ja huljuttele hyvin.
Tässä välissä minä linkosin pyykkikoneessa taljan ja toistin käsittelyn.

Ennen linkousta kannattaa aina käyttää talja kunnolla kylmässä vedessä ja huuhdella saippua pois. Näin talja ei huopuunnu koneessa.



 Näin kaunis talja tulisi, jos vain onnistuisin.

Kun talja on puhdas, anna sen kuivahtaa nahkapuoli ylöspäin viileässa ja sitten suolaa hyvin.


Suolaus




 Suolasin taljan hyvin, odottamaan parkitusaineita.
Sain vinkin jenkkisivuilta, että nahka kannattaisi ensin valella lihapuolelta etikalla ja suolata vasta sitten.
Se on varmasti hyvä neuvo, koska etikka hillitsee myös bakteeritoimintaa ja parkitusaineetkin toimivat happamissa olosuhteissa paremmin. Oikeasti talja tulisi punnita ja lisätä yhtä paljon suolaa kuin vuota painaa tai vähintään 50% painosta.


En jaksanut punnita vaan suolasin tasaisen kerroksen vuodan päälle. Muista laittaa kaltevaan asentoon, että nesteet pääsevät valumaan pois. Huolehdi, että nahassa ei ole taitoksia.

Tähän tarkoitukseen tarvitsen ison levyn tai hyvän trukkilavan. Nahka tulisi saada kokonaan levitettyä tasoon.
Vuodat suolataan päällekkäin karvapuoli alaspäin. Pinossa on nyt kaksi.

Suolaamalla kuivattua taljaa oli helppo kaapia ja puhdistaa, teräsharja on tässä mainio


Toukokuussa 6kk teurastuksen jälkeen aloitin parkituksen. Nahat näyttävät säilyneen todella hyvin. Alussa vuodista valui  nestettä ja nyt ne olivat osittain kuivuneet ja keskeltä kuivahkoja.

Ravistelin suolat vuodasta pois ja aloitin kaapimisen.
Taljassa oli yhä paljon jäljellä ohutta kalvoa. Se olisi hyvä saada mahdollisimman hyvin pois, että parkitusaineet pääsevät vaikuttamaan. Minä irroittelin kalvoa jo nahan olessa tuore, se oli hyvin vaikeaa. Kolmannen eli mustan vuodan kohdalla luovutin ja suolasin ohuen kalvon ollessa lähes kokonaan paikallaan.
Mutta nyt puolen vuoden suolauksen jälkeen vuodan kuivuttua, olikin kalvo helppo raapia pois!??

Käytin pitsaleikkuria kaapimiseen ja työ kävi nopsaan.
Joten minä en enää puhdista tuoreesta taljasta kuin pahimmat pois ja suolaan hyvin. Ja annan olla suolassa reilun ajan. Suola hajottaa proteiineja ja kuivattaa kalvoja ja muita epäpuhtauksia taljasta. Ja näin se puhtaaksi kaapiminen helpottaa.
Muutenkin kuivan taljan puhdistus terassilla, kevätauringossa on mukavempaa, kuin raskaan, tuoreen ja märän taljan repiminen pesuhuoneessa.
Täteräsharja on  hyvä väline kaapimaan kalvoa pois.


Seuraavaksi veteen turpoamaan

Liotus

Käytä mieluiten muoviastioita kemikaalien takia. EI alumiinia

Liotusvedessä tulee olla suolaa. Se estää nahan liiallisen turpoamisen ja estää myös bakteeritoimintaa.
Minun nahka on jo ollut 6kk suolassa, mutta en löytänyt mistään erillistä mainintaa tuleeko vesi suolata vain jos liotetaan tuoretta nahkaa vai tarvitaanko suolaa myös suolattuihin nahkoihin.
Siksi laitoin varalta suolan ohjeen mukaan. Otan neuvoja vastaan jos joku osaa tarkentaa.

Paljuni on 80l ja Biltemasta laastipaljun nimellä. Maksoi 10 euroa.

Liotusvesi 1-2 taljalle:

20l noin 20 asteista vettä
20g fairya
200g merisuolaa 

Liota tässä vedessä 8h ja kaavi taas vuotaa.
Vuodassa on sisällä rasvaa joten periaatteessa ei voi kaapia liikaa. Tämä taljan oma rasva on saatava pois. Joten kaavinta tulee olla voimakasta ja tehdä sopivasti painamalla.

Kaada vanha vesi pois ja laita paljuun kylmää vettä ja 300g suolaa ja liota taljaa siinä toiset 8h.
Hyvin liotettu on puoliksi parkittu. Mutta toisaalta joistakin nahoista lähtee helposti karvat liotuksessa. Eli nämä ohjeet ovat lampaan nahalle.

Pesu

Pesuohjeet on ylempänä.

Mutta jos talja on pesty hyvin ennen suolausta, sitä ei tarvitse nyt tehdä.
Valkoisen taljan voi valkaista kloorittomassa valkaisuaineessa. Mutta minä en edes tiedä mitä on klooriton valkaisuaine :D
Minä jätin pesun väliin, koska taljani on pesty ennen suolausta.

Taljan valutus

Liotuksen ja pesun jälkeen on talja saatava taas kuivaksi. Ja se tarkoittaa vain ylimääräisen veden poistamista karvoista. Voit jättää taljan valumaan pummille tai helpointa on taas lingota se koneella.
Jos linkoat koneessa, niin talja onkin jo heti valmis seuraavaan käsittelyyn.


Piklaus

Piklauksella tarkoitetaan nahan avausta, eli avaamalla nahan huokoset saadaan parkitusaineet tehoamaan paremmin.
Piklausliemen tulee olla hapanta. Oikea ph-arvo on 2-2,5.
Ostin tähän tarkoitukseen apteekista mittaliuskaa. Se oli yllättävän kallista, mutta onneksi se kestää pitkään.

Happamuus saadaan hapoilla. Esimerkiksi maitohapolla, muurahaishapolla tai muilla.
Maitohappo ja muurahaishappo on kallista suomessa. Ebaysta löytää ainakin muurahaishappoa edullisesti, nimellä Formic Acid.
Itse aion kokeilla seuraavaksi akkuhapolla. Se ei maksa kuin kympin litra.
Kokeilin ensimmäisellä kerralla maitohapolla, koska siinä ei tarvitse käyttää hengityssuojaimia, eikä suojakäsineitä, eikä happoa tarvitse neurtalisoida. Esimerkiksi akkuhappo kuuluu neutralisoida soodalla.

Nahkurin kirjassa on tarkat määrät miten aineet lasketaan piklausliemeen. Yhtä nahka kiloa varten tulee olla 20l vettä. Ja kohti vesilitraa tietty määrä aineita.
Minä laskin tarvikkeet kahta nahka kiloa kohti, mutta muokkasin kuitenkin kaksi nahkaa samassa liemessä, eli noin 4kg.
Joten tässä minun esimerkissä, pystyy muokkaamaan joko isomman nahan tai kaksi pienempää.
Minun nahat olivat 6kk ikäisen suomenlammas uuhen taljoja. Kooltaan siis noin keskikokoisia.


Aloita piklausliemen tekeminen näin:

Sulata 1600g suolaa 10l kuumaa vettä.
lisää sitten kylmää tai haaleaa vettä siten että saat 40litraa noin 30 asteista vettä.

Eli 40l, +30 asteista vettä ja 1600g suolaa

Laita nahka(t) 30 minuutiksi tähän suola liemeen. Liikuttele välillä.
-tarkoitus on saada nahka suolautumaan. Hapot turvottavat nahkaa ja suola estää sen.

Nosta talja(t) pois ja lisää happo veteen.
Tähän määrään vettä lisäsin 250g SIL-ALL 4x4 maitohappoa.
Maitohapolla kestää aikansa liueta. Mittaa vasta noin puolen tunnin päästä onko happamuus oikea.
Minä en saanut ph:ta kuin 3, mutta se riitti.
Jos huolettaa liian korkea ph. Käytä vettä 30 litraa ja 1200g suolaa.
Novaltan AL sakkautuu ph:ssa 4,5. Joten ph on saatava tarpeeksi alas.

 Laita taljat takaisin liemeen ja anna olla 24 tuntia. Liikuttele välillä.

Parkitus

Tilasin Kemin Nahkatarvikkeesta Novaltan AL ainetta 5kg. Aine tuli maksamaan noin 40 euroa, mutta sillä pärkitsee monta kertaa. Tähän satsiin meni alle kolmen euron edestä Novaltania.

Seuraava ohje koskee vain Novaltan AL parkitusainetta. Muille aineille on omat ohjeet.

Ota talja pois liemestä ja mittaa liemeen 350g Novaltan AL jauhetta. Sekoita hyvin, että jauhe liukenee kokonaan.
Lisää nyt taljat parkitusliemeen.


Nyt seuraakin ärsyttävä vaihe! Mistä tietää milloin talja on parkkiintunut?

Anna aluksi taljojen lillua liemessä, välillä sekoitellen vähintään 24 tuntia.
Sitten leikkaa pieni pala taljasta ja pudota se kiehuvaan veteen. Jos pala käpristyy kovaksi koppuraksi, nahka ei ole parkkiintunut.
Anna olla taas 12h ja kokeile uudestaan. Jos pala yhä käpristyy kovasti anna olla 6h ja kokeile vielä uudelleen.
Kun talja on parkkiintunut se taipuu vain vähän kiehuvassa vedessä ja pysyy pehmeänä.
Tarkoitus ei ole kiehuttaa kauan, vaan se ensi sekunttien reaktio tulee huomioida testiä tehdessä.

Minusta on helpointa leikata raa´asta taljasta pala ja tehdä sillä testi ensin. Sitten huomaa parkkiintuneen nahan eron raakaan.

Minä pidin kolme päivää liemessä. Muista huljutella välillä taljoja, että varmasi joka kohta taljasta parkkiintuu.



Pesu

Kun nahka on parkkiintunut, seuraa taas pesua.
Syövyttäville hapoille on omat pesuohjeet, esim. booraksilla tai soodalla neutralointi. Maitohappoa ei tarvitse neutralisoida. Minä kuitenkin lykkäsin taljan koneeseen pesupähkinän ja soodan kanssa. laitoin 30asteen villapesuohjelman ja linkosin lopuksi.
Jos haluat, että taljan kiharat eivät kiharru niin voimakkaasti, pese käsin paljussa haaleassa vedessä ja lopuksi kylmässä ennen linkousta.

Valutus

Talja tulisi saada pikkuhiljaa kuivumaan. Tämä on hankalaa jos et ole saanut käyttöösi pyykkikoneen linkoa.
Lingotun nahan kuivaus käy huomattavasti nopeammin.
Ylimääräinen vesi olisi saatava pois.
Lingotun nahan voit jättää roikkumaan yön yli kaiteelle ja sitten aamulla seuraava vaihe

Rasvaus

Hiero kosteaan nahkaan rasvaa. Minulla on vanha purkki nahanhoitoainetta. Se on lanoliini- ja mehilaisvahapohjainen. Sitä sivelin tarkasti joka paikkaan hierovin ottein.
Sitten nahka taitetaan vastakkain ja käärästään löysälle rullalle. Anna nahan rasvaantua 1-2 vuorokautta.


Pehmennys

Kun nahka on ollut rasvauksessa, ripusta se kaiteelle kuivumaan.
Aina välillä nahan kuivuessa venyttele sitä hyvin. Se on vaikeaa yksin. Koita lahjoa joku sinua auttamaan. Se voi olla vaikeaa, ainakin meillä kaikista oli ällöttävää venyttää märkää niljakasta nahkaa.
Meillä kaikki muita kiusaavat saivat rangaistukseksi tulla venyttelemään äitin taljaa ;D

Yksinkertainen turkkurin penkki


Sitten nahka alkaa kuivua, sitä mukaa rasva imeytyy nahkaan ja pinta kuivuu.
Nyt pitää aloittaa venyttelyn lisäksi pehmennys.
Minä kokeilin kaikkia keinoja mutta ne oli ihan pepasta! Ainut ratkaisu oli tehdä oikea väline siihen. Nahkurikirjassa on kuva hienosta, kaarevareunaisesta turkkurin penkistä,  mutta tein itselleni ihan yksinkertaisen ja se toimi oikein hyvin. Kaareva reuna olisi kuitenkin helpottanut nahan keskiosan muokkausta.
 Tällä oli todella helppoa ja ihan mukaavaa pehmentää nahkaa. Joka pehmennyksellä se näytti enemmän nahalta!

Turkkurin penkki
 Kirjassa on kuva oikeasta penkistä. Mutta, minusta pehmennys työ on mukavempaa seisaaltaan. Seistessä saa tarpeeksi voimaa pehmennykseen. Mutta tuo kaareva muoto olisi hyvä olla "terässä" jolla nahkaa muokataan.
Muista vaatia sitä tai sahata itse kun penkkiä tehdään. ;)

Leikkasin taljasta huonot reunat pois ja jatkoin muokkausta
Pehmennystä tulee tehdä kokoajan sitä mukaa kun nahka kuivuu. Jos sinulla tulee menoja, voit lyhyeksi ajaksi esim. päiväksi laittaa taljan rullalle viileään, ettei se kuivu liian nopeasti.

Kun nahan pinta alkaa olla kuiva, harjaa  pintaa teräsharjalla. Ihan reilusti voimakkain liikkein.
Tämä irroitaa viimeisiä kalvoja nahasta ja tekee sen pinnasta pehmeää ja miellyttävää.

Siis:
venyttelyä
pehmitystä
harjausta

Näitä kolmea tee samalla kun nahka kuivuu.
Kun talja on täydellisen kuiva, sen tulisi olla pehmeä ja ihana ja valmis!!

Minulla oli jäänyt taljan reunoihin liikaa kalvoja ja ne eivät olleet parkkiintuneet kunnolla ja jäivät koviksi tai muuten ällöttäviksi. Leikkasin ne saksilla pois ja viimeistelin siten taljan.

Teräsharjalla reilua harjausta

Karvapuolen viimeistely

Seuraavana onkin sitten karvapuolen viimeistely.
Kerää ja puhdista roskat. Jos talja on pitkäkarvainen, selvitä takut ja suorita tapulit tai harjaa auki.
Minä keräilin vain roskat ja suoristin tapuleita. Tykkään kikkara karvasta.

Yksin teurastaessa on helpompi jos talja on lyhyt karvainen. Myös muokkaus ainakin naisihmiselle on paljon raskaampaa pitemmällä karvalla. Suosittelen ensimmäiseksi taljaksi lyhytkarvaista ja kooltaan pienimmästä päästä.


Seuraavaksi sitten vain ihailemaan omaa käden jälkeä!!!




Talja on niiiiin ihana!

6-vuotias filmasi tämän :)


Toisessa taljassa näkyy karitsan ruskea täplä :)


Seuraavaksi kokeilen edullista pikkelilientä akkuhapolla ja teen sitten siitäkin jonkinmoisen selvityksen :)















20 kommenttia:

  1. Wou... tänään juuri mietittiin taljojen muokkausta ja sen prosessia ja kuin tilauksesta löysin sinun tekstisi täältä! Kuinka kauan sinulla meni kokonaisuudessa aikaa tähän operaatioon?

    VastaaPoista
  2. Puoli vuotta siitä kun taljat oli suolassa. Minä tykkään suolata niin kauan, että kuivahtaa. Sellainen talja on helpompi kaapia kalvoista. Nyt on suolassa kaksi ja vaihdoin jo kerran suolat, että kuivuisivat nopeampaa.

    Sitten se ite muokkaus, niin siinä menee myös päiviä. Ovat liossa yön yli ja sitten olivat hapossa muutaman päivän. Ja sitten rasvauksessa muutaman päivän.
    Ja pehmitykseenkin meni päivä. Koska talja oli kuivumassa ja aina kun se kuivahti lisää, piti muokata ja taas laittaa kuivumaan jne jne. Pitää ehkä viikko varata aikaa siihen parkitukseen ja muokkaukseen.

    VastaaPoista
  3. Kovaa settiä! Itse olen tehnyt vain aivoparkitusta. Hienoa jälkeä tulee kotioloissakin.

    VastaaPoista
  4. Kiitos jälleen ohjeesta! Tällä tuli muokattua neljä lampaan taljaa ja yksi supin nahka. Homma vielä viimeistelyä vaille valmis, mutta näyttäisi siltä, että kyllä niistä taljat tuli :) Itse käytin piklaukseen akkuhappoa, pH laski todella alas (1-2), mutta ei silti karvat irronneet tai homma mennyt metsään siltä osin (neutralointiin käytin uimallaskemikaalien pH-plussaa, soodaa käytännössä siis). Monessa kohtaa myös liotus ym. ajat paukkuivat reilusti yli, mutta ei projekti onneksi senkään tähden mennyt pieleen. Ohjeesi on kyllä ollut erittäin hyvä! t.Petra

    VastaaPoista
  5. Mä niin nostan hattua !! Eilen teurastettiin ensimmäinen lammas ja polleena ajttelin että kyllähän minäkin tuollaisen taljan ... Ei tullut mitään , hermot meni =( 3-vuotiaan pässin talja ei lähtenyt hyvin päältä, paljon lihaa ja rasvaa jäi kiinni. Enkä saanut niitä irti kyllä millään !!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi harmitus!! Minulla oli samoja vaikeuksia pukin taljan kanssa ja joku muukin on ollut aika tiukassa.
      Kauheen raskasta ja työlästä. Kaveri pitäs olla auttamassa.
      Se rasvan ja lihan irrottelu on kauheeta.
      Jos et ole heittäny taljaa pois, niin suolaa se ekstra hyvin ja irrottele niitä rasvoja ja lihoja myöhemmin. Uusin voimin ja se suolakin vähän helpottaa.

      Poista
  6. Vinkki nyljentään: Ennen nylkemistä tee pieni viilto lampaan koipeen ja puhalla kompressorilla paineilmaa suulakkeella, jossa on kapea putki (työnnä putken pää viillokseen). Anna ilmaa mennä sisään niin kauan, että kaikki koivet "oikenevat" hieman. Nylkeminen käy kuin leikki tämän jälkeen!
    Tämå tekniikka sopii mainosti eläimille, joilla on paljon rasvaa ihon alla (kuten lampaat, mutta ei esim peura).

    Terv. Vuokko Höglin

    VastaaPoista
  7. Saisikohan Kotiäidiltä tai joltakin muulta pienen määrän parkitsemisaineita? Yrittäisin parkita kissani tappaman villiminkin nahan. En oikein välittäisi ostaa noin pieneen nahkaan isoja määriä tarvittavia aineita.
    Hannele

    VastaaPoista
  8. En tiedä lukeeko päivittäjä vielä kommentteja, muttam istä tuota maitohappoa saa hankittua? Google tarjosi vain lihaksien maitohapolle menoa kun koetin etsiä ostopaikkaa :D

    VastaaPoista
  9. Hei!

    Olen saanut ensimmäisen lampaantaljan putsattua. Käytin siihen laiskuuttani rälläkkää johon ostin harjapään. Sillä käsittelee taljan alle tunnissa vaikka oli huonosti nyljetty. Taljan pesin lopuksi pyykkikoneessa 30 asteessa ja villa pesulla. Pesuainetta laitoin vain n. ruokalusikallisen. Kone vielä pesee joten en tiedä vielä lopputulosta. Kokeillaan. Teen taljasta kuitenkin "karvareuhkan" eli karvalakin vanuttuminen ei ole vaarallista, koska karvaa lyhennän reilusti. Jos tämä onnistuu, niin teen aina tulevaisuudessa näin. Kaksi muuta taljaa on lihoineen päivineen vielä suolassa. Jos sitä keväällä sitten jatkaisi. Parkkaus aineena käytän uutta pretanix c ainetta. Tämä aine sivellään liha puolelle ja annetaan parkkiintua 5-10 vrk:ta muovin alla (ettei pääse kuivumaan) välillä lisäten pikkuhiljaa ainetta. Rippuu nahan paksuudesta paljonko lisätään. Nahkaa ei tarvi liottaa missään. Riittää kunnon putsaus, pesu ja suolaus. Sen jälkeen parkkiaine ja valmista tulee. Purkin kyljessä on hyvät ohjeet ja jos tilaan kemin nahkatarvikkeesta, niin he perehdyttävät aineeseen hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei huovuttunut pyykkikoneessa. Heinää on koneessa ja joka puolella taljaa. Melkoisesti oli heinää kätkeytynyt villan sekaan. Pieni kuivaus ja suolaus yöksi ja huomenna parkitusaine pintaan.

      Poista
  10. Tuo rälläkkä on mainio idea!!!

    Ja edelliselle kysyjälle, sain naapurin tilalliselta maitohappoa

    VastaaPoista
  11. Minulla on kaksi mäyrän nahkaa suolattu ja piimäjauho mäskillä käsitelty nyt olisi saatava pehmennys ja valkasu mutta miten?

    VastaaPoista
  12. Sikavanha keskustelu, mutta lisaan kuitenkin etta noita AIV happoja saa 30l astioissa tyylliin 45 euroa. Veikkaan etta pienempi synti kaataa viemariin kuin rikkihappo (neutraloitunakaan). Ovat muurhahaishapon ja propionihapon (metyylimuurahaishappo) sekoituksia, eli orgaanisia happoja.

    VastaaPoista
  13. Kiitos, on taas vähän ajankohtainen kun kasvattelen kaneja

    VastaaPoista
  14. Hei, jos jätän nahkani (lammas) pidemmäksi ajaksi suolautumaan, niin missä lämpötilassa niitä tulisi säilyttää? Voinko laittaa ne kylmään piha vajaan talveksi suolautumaan ja jatkaa projektia sitten kevään puolella? Vai pitäisikö suolaus tehdä paikassa, joka ei missään vaiheessa pääse pakkasen puolelle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!
      Huoletta voit jättää suolautumaan vajaan.
      Jos nahka on hyvin rapattu, niin ei tarvitse huolehtia suolanvaihdosta kuin ehkä kerran.
      Verisuolat on aina vaihdettava pois.
      Nahka kuivuu sitten koppuraksi, mutta siten säilyy vuosia jos ei ötökät iske.
      Vaihdat vain suolat jos ne on verisia ja paskasen näköisiä

      Poista
  15. Painepesurin piste/turbo / rotosuuttimella lähtee hyvin lihat ja kalvot. Ainakin peurasta

    VastaaPoista
  16. Suosittelen kokeilemaan Hanna Noren kirjan ohjeilla perinneparkitusta. Me ollaan kokeiltu kuusiparkkia, aivoparkkia ja nyt menossa kananmunaparkki lampaalle. Paljon on vielä oppimista, mutta tässähän ollaan juuri vasta lähtökuopissa tässä lampurin uralla :) Novaltan AL:illa parkitsin aikoinaan kymmenkunta kaninnahkaa, oli tuskaista, mutta lampaannahan näskääminen on onneksi paljon helpompaa kuin kanin. Nyt mielelläni käytän vain perinteisiä "aineita" (tällä kertaa keltuainen+öljy+mäntysuopa) jotka on takuulla myrkyttömiä lastenkin leikkeihin.

    Olisi kiva jos päivittäisit vielä blogia! Se on ollut suuri innoittaja kohti omavaraisempaa elämäntapaa, kiitos siitä sinulle!!

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...