Vasta vahattuna!
Tämän hetkinen tilanne, juusto kuivamassa vahausta varten.
Lue ensin juuston teon "säännöt"
Tätä pääsee maistamaan jo kolmen viikon kuluttua!!, Nyt kun tekee voi jouluna maistaa :D
Minä en käyttänyt tässä ohjeessa vesihaudetta. Vaan lämmitin levyllä hyvin pienellä lämmöllä.
En osaa sanoa oliko helpompi edes. Vesi hauteessa tulee kuitenkin lämpö tasaisemmin.
Chaerphilly
Maitoa 7,6 litraa
60ml mesophilic juurta tai 2ml mesophilic direc-set
1ml calsium chloride (ei tarvitse jos käytät raakamaitoa)
3ml juoksutinta tai 1/4 tablettia
2 rkl juustosuolaa (minä käytin yhteensä vain 1,5rkl)
- Lämmitä maito 32 asteiseksi
- Lisää juuri ja sekoita 1 minuutti
- Peitä ja anna levätä 30 minuuttia
- Lisää calsium chloride ja sekoita 1minuutti
- Lisää juoksutin ja sekoita 2 minuuttia
- Peitä hyvin ja anna levätä 40 minuuttia
- Tarkista Clean break, ja jos hyvä leikkaa kuutioiksi 6mm kokoisiksi
- Nosta lämpö hitaasti 33 asteeseen
- Pidä lämpötila 33 asteessa 40 minuuttia, sekoitellen aina välillä (väh. 5min välein)
- Anna levätä 5 minuuttia ja valuta massa siivilässä, valuta muutama minuutti.
- Nosta liinassa massa pöydälle ja leikkaa se 2,5 centin levyisiksi levyiksi.
- Käännä liinan avulla levyt kyljelleen ja anna levätä 5min ja käännä toiselle kyljelle ja 5 minuutin lepo
- Pilko sitten sormin tasa muruksi noin pikkusormenpään kokoisiksi
- Suolaa (minä laitoin 1rkl)
- Nosta massa liinassa muottiin ja prässää 10 minuuttia 4,5kg
- Ota muotista, aukaise ja suolaa ala ja yläpuoli (ripottelin yhteensä 0,5 rkl suolaa) Takaisin muottiin ja 10 minuuttia 4,5kg prässäys
- Aukaise käärö ja käännä ja takaisin muottiin. Prässää 20 minuuttia 6,8kg
- Aukaise ja käännä ja prässää 16 tuntia 6,8 kilolla
- Kuivata huoneenlämmössä kunnes kosketuskuiva, muista käänneellä mahd. useasti
- Vahaa tai öljyä
- Säilytä 13 asteessa vähintään 3 viikkoa 80-85% kosteudessa, kääntele useasti
Siiviläkin kävi ahtaaksi
Tässä valutettu juustomassa leikataan siivuiksi
Sitten annetaan levätä molemmilla kyljillä 5 minuuttia
Tämän jälkeen murustelin sormin ja suolasin
Sitten muottiin, muotti meinasi käydä pieneksi.
Paketti aukaistaan välillä ja käännetään. Ensimmäisellä kerralla hierotaan suolaa ylä- ja alapuolelle.
Prässäys,
Tasan kuudentoista tunnin kuluttua otin muotista pois. Juusto näyttää mainiolta.
Reunoissa oli tuollaiset leirpakkeet törröttömässä.
Leikkasin ne pois, vahauksen helpottamiseksi.
(maistui hyvälle ;) )
Tässä juusto kuivuu, kunnes on kosketus kuiva.
Kuivumiseen meni monta päivää.
Tällä kertaa vahasin vähän kuumemmalla vahalla. Pidin levyä 3/9 ja vahaus oli helpompaa.
Dibbailin ja sitten korjasin siveltimellä.
Tämmoinen pitäisi tulla
Tässä ohje Monterey-Jack
Vähän lisää juttua
Tämäkin ohje on Artisan cheese makers
Aina ihana reipas kotiäiti taas ahkeroinut, on sitten komea ja muhkea juustoa, nams, mieli tuota tekis haukata, huomaan siis ,että mulla on nälkä, alan väsäämään aamupalaa :P
VastaaPoistaMutta kyllä sinä olet monitaitoinen!
Kiitos :)
VastaaPoistaMutta ihan kirjan reseptiä seurailen! Kuka vain osaa :)