Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 19. marraskuuta 2010

Juuston teon "säännöt"

Kiteytän tähän perusasiat, ettei niitä tarvitse joka ohjeeseen kirjoittaa.

Hanki välineet etukäteen.

Sterisiloivat Työkalut

Vähintään 10 litran kattila, ohjeissa korostetaan vesihauteen paremmuutta, eli silloin yksi vielä isompi kattila lisäksi.
kauha
veitsi, pitkä
musliinikangas
pyyhe pöydälle
rkl mitta
1mm mitta (ruisku esim.)
lämpömittari, vesihauteen kanssa kaksi
muotti (osta tarpeeksi iso, tämä on esim. vähän liian pieni )
(nuolija)
iso siivilä

Prässiin aluslauta ja painolevy (ja tieten painot, painot olen vain pessyt hyvin)

Sterisiloi kaikki keittämällä 5min kiehuvassa vedessä kannen alla tai oese tiskikoneessa ja ota heti sterisiloidulle liinalle.
Liinat, musliinikangas sterisiloidaan silittämällä kuumalla.

Tarvitset myös
Juurta, riippuen ohjeesta. Yleisimmin Mesophilic ja thermophilic, niitä sanotaan direct-set cultureiksi.
Näitä saa nettikaupoista. Esim. Moorlands
Kotikutoinen mesophilic
Thermophilicin sijasta voi laittaa bulgarian jogurttia juureksi.

Juoksutinta
ja
calsium chloridea jos käytät kaupan maitoa (moorlandista en löytänyt?? )
Juustosuolaa, jodioimatonta hienoa suolaa

Tärkeää,

Sekoita aina juoksutin ja calsium veteen. JA veden tulee olla klooritonta. Eli keitä ja jäähdytä vesi ennen lisäystä. Siksi kaksi lasia ja lusikka. Sekoita aineet erikseen noin 0,5dl keitettyä ja jäähdytettyä vettä.

Tärkeää,

Nosta lämmöt aina hitaasti kun juuri on lisätty. Oikein hitaasti. Muuten juuri voi kuolla.

Kun lämpö tulee pitää samassa pitemmän ajan ilman sekoittelua, on helpointa peitellä kattila hyvin peitteillä. Olen käärinyt ympärille pyyhkeitä myös silloin kun on välillä sekoiteltava. Lämpö pysyy tasaisempana!

Kun juoksutus on valmista, tarkista ensin massa. ns. Clean break
Työnnä puhdas sormi tai lämpömittari 45% kulmassa massaan ja nosta sievästi.
Juustomassan tulee nousta ja murtua siististi molemmin puolin.
Massaa leikatessa kuutiot tulisi saada ohjeen mukaisiksi (tiedän vaikeaa..)

Laita siivilään aina sterisiloitu musliinikangas

Muista juuston kääntely vanhentaessa sitä "kellarissa"
Ohjeissa voi olla maininta kerran viikossa esim.
Mutta luin muualta, että varsinkin alussa olisi hyvä käännellä vaikka joka päivä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...