Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 2. helmikuuta 2012

Kynttiläpäivän leivos

Appelsiini ja suklaa... Ihana yhdistelmä

Ensi sunnuntaina joulu katsoo viimeisen kerran taakseen. Kynttilänpäivän väri on valkoinen ja minä miellän sen lastenjuhlaksi.
Olemme ennen tehneet perinteisiä kynttilänpäiväleivoksia. Mutta nyt kokeilin karpimpaa ohjetta. Taas kerran tämä on mutakakku tyylinen, mutta pienellä tvistillä.
Ohje on `arvostele mun illallinen, Australia` minulla ei ole hajuakaan alkuperäisen ohjeen määristä. Tein tämän mutu-tuntumalla.

Minusta tämän värit kuitenkin sopivat kynttilänpäivään. Aurinko jo paistaa ja päivät pitenevät. Kevät lähestyy!

Tee kakku ehdottomasti edellisenä päivänä tai aikaisin aamusta jos tarjoilet sen illalla.
Varsinkin jos et käytä lisämakeutusta. Maut tasaantuvat kakun levähtäessä.

Kokeilin ensimmäistä kertaa fazerin tummaa leivontasuklaata ja olen tyytyväinen, se oli tummaa ja edullista ja hyvää. Harmi, että se ei ole reilun kaupan suklaata.






Resepti

200g suklaata
200g voita
3dl mantelijauhetta
3-4 kananmunaa, eroteltuna (minulla neljä, koska pieniä maatiaismunia)
1g steviaa + lisämakeutusta jos et ole vielä karppiintunut. Sanoisin, että noin 0,5-1dl makeutusainetta tai sokeria
1 appelsiini, kuori raastettuna ja puolikkaan mehu.


 Sulata suklaa ja voi miedolla lämmöllä kattilassa. Minulla 2/9.
Ota sitten levyltä ja anna jäähtyä. Sekoita sitten suklaaseen mantelijauhe.
Raasta appelsiinin kuori sekaan ja puolikkaan appelsiinin mehu.

 Laita valkuaiset ja 1g steviaa vispautumaan kovaksi vaahdoksi.
Vispaa myös keltuaiset vaahdoksi. En muista vispattiinko ohjelmassa. Minusta ei, mutta tuskin se haittaa. Tekee varmasti kuohkeutta enemmän.

Lisää sitten suklaamassa keltuaisiin ja lopuksi varovaisesti valkuaisvaahto.
Laitoin taikinan voideltuun ja mantelijauhotettuun piirakkavuokaan.
Tämän vosi hyvin tehdä myös muffinsi vuokissa.

Paistelin 160 asteessa kiertoilmassa 8 minuuttia.

Jäähdytä hyvin, ennen tarjoilua, mieluiten yön yli.
Ja tarjoile ehdottomasti tuoreen appelsiinin kanssa.

Minulla on lautasella myös tuorejuustoa jota maustoin, appelsiinin mehulla ja kuorella ja ripauksella steviaa.

A ppelsiinin kuori raastetaan ja puolikkaasta mehu.

 Kanoille on tarjoiltu porkkanasosetta. Toiset tykkää kovasti ja toiset ei syö ollenkaan.
Luulen tummemman keltuaisen olevan porkkanansyöjien munista :)

Keltuaiset vaahdotetaan


Suklaaseen mantelijauhe ja appelsiini ja sitten keltuaisiin sekaisin

Lopuksi sekoitetaan valkuaisvaahto, varovaisesti




Paistettuna, 160 astetta 8min






Sunnuntaina poltetaan kynttilöitä ja maistellaan kakkua :)

Pohjan voi tehdä aiemmin ja vaikka pakastaa.















4 kommenttia:

  1. Eikä, pakko kokeilla! Ostin(köh, dyykkasin) juuri pussin appelsiineja joten nyt tarvitaan enää tuo makeampi osasto :) Tosin löysin vastikään herkullisen raakasuklaan reseptin, joten voisinkin olla äärimmäisen aikaansaava ja tehdä koko herkun ihan omin käsin.

    Tässä resepti muokattuna(aineita voi vaihdella oman maun mukan):

    125g kaakaovoita
    2 rkl kotimaista hunajaa
    5 rkl raakaa kaakaojauhetta
    3 rkl lucuma-jauhetta
    2 rkl maca-jauhetta
    Ripaus laadukasta suolaa
    3 tippaa eteeristä minttuöljyä

    1. Kisko itsesi ylös sohvannurkkakuopasta.
    2. Mene keittiöön, kaiva kaapista syvä kulho ja aseta se lämpimään vesihauteeseen.
    3. Lisää kulhoon raastettu kaakaovoi ja anna sen sulaa nestemäiseksi.
    4. Lisää kulhoon loput ainekset ja sekoita niistä juokseva massa.
    5. Kaada suklaamassa jääpalamuotteihin.
    6. Anna suklaan jähmettyä pakastimessa noin 20-30min. Malta! Kärsivällisyys palkitaan.
    7. Hymyile, sulje silmäsi ja antaudu nautinnolle.

    :) Njam. Tällä iltanautinnolla pärjännee aamuun asti.

    VastaaPoista
  2. Maama, minulla on ollut mielessä jo kauan kokeilla suklaata itse!!
    Hiidenuhman blogissakin olen käynyt ihailemassa raakasuklaa kokeiluja. Kiitos kovasti tuosta ohjeesta.
    Maca jauheen olen jo aiemmin siirtänyt Iherbissä Wish-listalle, mutta lucuma on mulle ihan uusi juttu.
    Pitää surffailla kun kerkiää.

    VastaaPoista
  3. Täältä löytyy Lucuma-infoa:
    https://www.hyvinvoinnin.fi/cocovi-lucuma-jauhe

    Lucuma (Pouteria Lucuma) on Perusta lähtöisin oleva runsassatoinen puussa kasvava hedelmä, joka kuuluu herkullisuutensa vuoksi pitopöytään ja on paikoin perusruoka-aine.

    Lucuman kuivahko kirkkaan oranssinkeltainen hedelmäliha muistuttaa keitettyä kananmunan keltuaista. Ohutkuorinen ja päärynämäinen lucuma on hedelmänä matalahappoinen ja vähäsokerinen hiilihydraattilähde. Inkojen kultana tunnettu lucuma täydentää ruokavaliota: erityisen runsaasti siinä on A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia, B-vitamiineja, rautaa sekä kalsiumia ja fosforia.

    Lucuman aromaattinen ja makea maku avioituu erinomaisesti kinuskin ja suklaan kanssa ja siitä voi valmistaa myös vegaanille sopivaa jäätelöä. Lucuma-jauhetta voidaan käyttää monipuolisesti sekä leivonnassa, puuroissa että tuomaan makeaa, hedelmäisen kermaista makua erilaisiin jälkiruokiin.

    Alkuperämaa Peru.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hitsi!! Kuulostaapa hienolta aineelta!! Pakko kokeilla :)

      Poista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...