Valmis paisti taikinan sisällä |
Harjoittelin pääsiäistä varten lammaspaistin tekemistä. Alkuperäinen ohje on ihanasta kirjasta Lammasherkkuja .
Kirjassa on paljon ohjeita. Joka lähtöön. Helppoja ja isotöisempiä. Ehdottomasti lammasruokien ystävälle ja lammasta kotitarvelihaksi kasvattavalle.
Tämä ohje kiinnostaa kovasti ja haluan pääsiäisenä tehdä lammaspaistin taikinassa.
Mutta olen jo oppinut, että aina minulla menee jotain vikaan jos yritän uutta reseptiä :D
Tässäkin on parantamisen varaa.
Pientä viilailua tarvitsee.
Nosta lampaan paisti pöydälle lämpiämään.
Leikkaa törröttävät luut paistista ja käytä ne kastikkeen lihaliemeen. Madeirakastike
Leikkaa myös pahimmat rasvat ja käytä niitä paistorasvana kun paistat luita Madeirakastikkeeseen.
Ensin tehdään suolataikina
5dl kylmää vettä
1l vehnäjauhoja
3dl suolaa, hienoa
Sekoita kaikki keskenään ja vaivaa sen verran, että saat taikinaan sitkoa.
Anna vetäytyä, kun teet muita valmisteluja.
Seuraavaksi tee yrttisekoitus
Pari nippua persiljan latvoja (varret säästetään kastikkeen liemeen)
sipuli, pilkottuna
valkosipulia, pilkottuna
öljyä 1 rkl
0,5tl oreganoa
1tl rosmariinia (minä laitoin 0,5tl, mies inhoaa rosmariinia) (tuo 0,5tl oli liikaa, sekin :( )
1tl meiramia
Sekoita kaikki keskenään
Seuraavaksi piti paisti öljytä ja hieroa pintaan sitruunapippuria ja suolaa.
Tämän suolauksen minä jätän pois ensi kerralla,
Pinta kerros oli aivan liian suolainen!! Onneksi siinä oli rasvaa paljon ympärillä, niin suola oli helppo raapia pois. Jos suolaisin, niin suolaisin sen edellisenä päivänä ja pyyhkisin sitten pinta suolan pois ennen taikinaan laittoa.
Öljyäminen ja sitruunapippuri oli ok.
Minä puolitin taikinan ja kaulitsin sen leivinpaperille. Muista jauhottaa paperi ensin. Taikina tahtoi tarttua paperiin.
Levitä sitten yrttisekoitusta taikinalle paistin alalta. Ja loput yrttiseoksesta sitten paistin päälle.
Ja kääri loput taikinasta paistin päälle.
Minä nipistelin parhaani mukaan taikinan kiinni ja hyvin paistin ympärille.
Lihalämpömittari on tärkeä. Ohjeessa oli, että paistetaan 70 asteeseen.
175 astetta uunissa ja noin 2h. Minulla on kiertoilma, joten laitoin 150 astetta.
Ja paistoin 80 asteeseen, koska mies on niin tarkka lihan kypsyydestä.
Taikinan päälle voi tehdä koristeita taikinasta ja varmaan voitelu munalla tekisi nätimmän pinnan. Taikinakuorta EI syödä!!
Myös valuva neste ja rasva on liian suolaista.
Ehkä kokeilen paistaa ensi kerralla vähemmän aikaa, koska nesteet valui vasta lopussa!! Ja en haluaisi että liha kuivuu.
Liha oli silti mehevää :)
Kun paisti on valmis anna sen levähtää 20min.
Tämä pysyisi lämpimänä tunteja jos tarvitsisi. Peittelet pallon avaamattomana kunnes on ruokailun aika.
Mutta muista, lammas tarjoillaan aina kuumana, koska rasva jähmettyy nopeammin kuin muiden lihojen rasvat.
Aukaise pallo ja nosta liha leikattavaksi- Lihat voi nostaa kuoreen takaisin ja tarjota ne sieltä.
Salamavalo vähän pilaa, paisti oli oikesti paremman värinen :) |
Me emme tätä eilen syöneet. Ihan vain maisteltiin, silti paistista katosi kunnon pala :)
Minusta ihanaa!! Lapsista kaikki paitsi esikoinen tykkäsi. Ja mies muuten, mutta maistoi heti rosmariinin ja kitisi siitä * ärsyttävä* *ärsyttävä*
Kastike tehdään kun paisti on uunissa. Se epäonnistui minulta täysin, mutta Manna antoi kommenttia Madeira-kastike postaukseen ja harjoittelen sitä vinkkiä kunhan saan viiniä. :)
Madeirakastike |
Hyvän näköistä paistia.
VastaaPoistaMahtavaa! Tätä pitää ehdottomasti kokeilla! Keittiönatsi –blogista löytyy muuten pari suolakuori-reseptiä jotka myös voisivat toimia- luulisin että tuo valkuaisen lisääminen suolataikinaan pitäisi taikinan sen verran kiinteämpänä, etteivät lihasnesteet pääsisi sieltä yhtä helposti karkuun. Tai sitten ei, pitää varmaan kokeilla! (Noin iso paisti muuten jälkikypsyy vielä uunista pois nostamisen jälkeen muutaman asteen verran, se kannattaa huomioida paistilämpömittaria vahdatessa!)
VastaaPoistaSinä se olet uhkarohkein ja kokeilunhaluisin tietämäni ruokabloggaaja! :> Tässä on jo saanut nähdä vaivaa reseptin eteen ja hankkia vähän kalliimman sortin lihaa pöytään. Itse en ole lampaan ystävä, paitsi kebabissa(köh), mutta tuo paisti kyllä herättelee makunystyröitä. Tosin vehnäjauhokuoresta en ole niin varma, onko se joku perinne vai mistä moinen ajatus? Jos kuori olisi ruista, tämähän olisi kalakukko lampaanlihalla ;)
VastaaPoistaAhmija! Kiitos linkistä tuonne blogiin!! Pakko kokeilla nuita suolakuori juttuja. Tosi ehlppoa ja mehevää tulee.
VastaaPoistaKokeilen tuota valkuaisvinkkiä myös ens kerralla!
Maama! Olit sinäkin kerinnyt kommentoia :D
VastaaPoistaEn ole uhkarohkein!! :D Käy lukemassa Ahmijan kokeiluja. Hän on kokannut karitsan pallejakin :D
Liha ei ole "kallista" koska se on itse kasvattamaa lammasta.
Minäkin mietin tuota ruista. Minusta se voisi olla oikeasti mukavempi jauho tässä. Mutta kuorta ei syödä, joten sillä tuskin on väliä.
Ruis saattaisi antaa makua!?? Mutta sopiiko se lampaaseen??
Eiköhän, se sopii joka paikkaan :)
Jos söisin leipää, niin lihakukko olis ihana!! Ehkä joskus tattarista!??
Kiitos vinkistä ;) :D