lauantai 3. joulukuuta 2011
Sokeri
Olimme pikkujouluissa ja perheen pienin sai paketin ja sitä avatessa ensimmäisenä avautui tämä teksti.
Minua nauratti, ajattelin, että oikeasti saan lahjaksi vauvalle jotain puuroa.
Seuraavaksi, paketista paljastuukin lisää tekstiä. Täysjyväviljaa suklaan ja toffeenmakuisena!??
Siis mitä tämä tarkoittaa, onko tämä terveellistä koska siinä on sana täysjyvävilja?
Onko sanassa kaiku, joka saa paketin ostajan ajattelemaan, että tämä on oikeastaan terveellistä syötävää?
Mehän olemme kuulleet jo vuosia sokeritehtaiden propagandaa, että sokerin avulla saamme lapset syömään marjansa ja puuronsa. Lähiaikoina oli ihan tutkimuskin, että sokeri on terveellisempää marjojen kera.
Kaikki nämä otsikot saavat ihmiset ajattelemaan, että sokeri on arkipäivää.
Terveellisen päällisenä, se on vain pikku paha. Vai onko se edes paha?
Hyvin moni ajattelee sokeria vain lisäkaloreina, jotka esimerkiksi lapsi kuluttaa. Onhan lapsi liikkuva ja kasvava.
Sokeri ei ole vain tyhjiä kaloreita. Se on paljon muutakin. Se on hyvin epäterveellistä, nostaa verensokerin pilviin ja se taas aiheuttaa monimutkaisen prosessin, joka on erittäin raskasta elimistölle ja pitemmän päälle epäterveellinen.
Näihin vaikutuksiin ei riitä vain sokerin kaloreiden kulutus.
Minä tarkistin paketin kyljen. Siellä lukee: 35,2g sokeria per 100g.
Paketti on 400g. Joten pakettiin on ujutettu 140,8g sokeria.
Minulta ei löytynyt valkoista sokeria. Vähän kokkareinen reilunkaupan ja inkkarisokerin sekoitus.
Kuvassa on desin mitta täynnä ja loput lautasella. Eli tämän verran muroissa on sokeria. 140,8g
Ajattele vaikka, että maksalaatikko on 400g paketeissa. Ja siinä laatikossa olisikin näin paljon sokeria? Paljonko siihen mahtuu silloin ruokaa...
Voiko täysjyväviljakaan olla terveellistä tällä määrällä sokeria?
Onko ajatus, että onhan se sentään parempaa kuin kuiduton muro?
Meillä on siis lupa syödä sokeria valtavat määrät jos siinä on täysjyväkuitua mukana?
Tässä on minun suurin elämän muutokseni joka tuli karppauksen myötä.
Me emme käytä sokeria. Tämäkin inkkarisokeri purkki on ollut käyttämättömänä jo puoli vuotta.
Karppilaan oli linkitetty seuraava video, Sugar the bitter truth
Jos englanti taipuu se kannattaa ehdottomasti katsoa.
Siellä on yksi hauska kohta:
Mitä yhteistä on
Atkinsin ruokavaliossa
ja
japanilaisessa ruokavaliossa
Molemmat siis toimivat, vaikka Atkins on yhtä kuin, vähän hiilihydraatteja-paljon rasvaa ja japanilaisessa vähän rasvaa-paljon hiilihydraatteja
Miten ne voivat olla yhtä toimivia? Mikä näitä ruokavalioita yhdistää.
SOKERITON
Niin, molemmissa ruokavalioissa ei käytetä sokeria.
Loppujen lopuksi lahja oli kaunis puku vauvalle :), ei sokerimuoroja karpille :D
Mutta se sai minut ajattelemaan aikaa ennen karppausta ja varsinkin sitä miten ajattelin monesta asiasta eri tavoin.
Ennen olisin ollut iloinen tiedosta, että sokeri ja marjat ovat parempi yhdistelmä kuin pelkkä sokeri.
Nyt ajattelen: Kuka hullu pilaa marjat sokerilla!!?? Miksi ei tutkita marjojen terveysvaikutuksia marjana, ilman sokeria...
Sitä tutkimusta odotellessa....
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Neuvolan lapussa lukee, ei sokeria vauvalle mutta jos marjat ei maistu niin voi lisätä sokeria tai fruktoosia. Marjoihin, jotka osa ovat itsessään jo niin makeita. Ei meillä ainakaan enää irvistellä kun syödään punaisia viinimarjoja, ei enää. Koska suumme on tottunut oikeisiin makuihin, ei sokerin huuruisiin.
VastaaPoistaNeuvolan lapussa on myös ettei suolaa lapselle, mutta leipää saa antaa. Leivässä on suolaa. Ja vilja muuttuu sokeriksi suolessa, että silleen.
Neuvolan lappu on sydänliiton julkaisema.
Sydänliiton toimintaa vuonna 2010 tukeneet yritykset:
Adidas
Boehringer Ingelheim Finland ky
Danske Capital, Sampo Pankki Oyj
Edita Prima Oy
Equal Dreams Oy
Extra Viihde Oy
Freudenberg Household Products Oy Ab
Gameleo Systems Oy
Givget Oy
Hilton Helsinki Kalastajatorppa
HK Ruokatalo Oy
Ilmarinen
Kappahl
Lady Line
Medtronic Finland Oy
Metsä Tissue
MSD Finland Oy
MTV 3
Newtop Oy
Nordea Pankki Oyj
Normomedical Oy/Omron Healthcare
Oriola
Orion Corporation Orion Pharma
Otavamedia
Oy Eli Lilly Finland Ab
Paletti Oy
Pfizer
Saarioinen Oy
Sanofi-aventis Oy
Suomen Apteekkariliitto
Suomen Messut Osuuskunta
Sanoma Television Oy/Nelonen Media/Radio Aalto
Tavara-arpa ry
Unilever Finland Oy
Vaasan Oy
Valio Oy
Viking Line
Vaasan oy, eikö se ole leipä firma? Mitä kaikkea nuo muut yritykset on ja mitä he hyötyvät leivän syönnistä?
Näihin tunnelmiin päädyin nuita neuvolan lappuja lukiessa. Onko tämä puolueetonta ja tutkittua tietoa loppujen lopuksi? Vai lauletaanko tukijoukkojen lauluja? T: Pilli
ps. http://ravitsemusjaterveys.wordpress.com/2011/10/14/matti-uusitupa-teollisuuden-sponsoroima-professori/
Lainaus tuolta: Uusitupa on saanut tutkimusrahoitusta ainakin seuraavilta tahoilta:
Fazer Leipomot Oy, VAASAN Oy, Raisio Oyj, Raisio Benecol Ltd, Danisco Ltd, International Council of Olive Oil, Arla Foods, Carlshamn Mejeri AB, Svenska Nestlé AB, Van den Bergh Foods AB, Eridania Beghin-Say, Meadow Lea Foods, F Hoffman-La Roche Ltd, Novo Nordisk Foundation.
Uusitupa on itse ilmoittanut Suomen Lääkärilehdessä seuraavanlaisia sidonnaisuuksia:
“Matti Uusitupa on saanut luentopalkkioita yrityksiltä (Professio Finland, Unilever) ja omistaa osakkeita (Orion, Foodfiles Ltd).”
Mitä nämä saa tähän soppaan aikaan. Kyllä se vaan vaikuttaa, olen varma!
Niin ja Uusitupa on Suomen Sydänliitto ry:n puheenjohtaja. T: Pilli
VastaaPoistaps. sori kun tämmöstä tänne aloin. On vaan niin toivoton olo välillä kun sokeri on kaikkialla ja "sitä pitää saada"-mantraa luetaan pikku lapsenkin kohdalla..
Pilli!! Elä yhtään pyytele anteeksi!! Siksihän kirjoittelen, että siasi muiden kokemuksia ja ajatuksia ja nautin keskustelusta!!
VastaaPoistaSinulla oli niin hyviä pointteja.
Ihan hirveitä nuo neuvolan laput!!??
Tuossa linkitetyssä ohjelmassa teollinen fruktoosi laitetaan pahimpaan pannaan. Moneen kertaan toistetaan, että sokeri ja fruktoosi ei ole sama asia.
Juuri äidin kanssa puhuimme tästä asiasta ja totesimme, että varmasti monikaan ei edes ajattele tätä sokerin määrää. Ja todellakin sitä, että sitä on kaikkialla!!
En minä itsekkään ajatellut sokeria oikeastaan ollenkaan. Kaikki ajatukset oli rasvan välttelyssä....
Etsin taannoin tietoa rasvamaksan hoidosta. Fruktoositon, sokeriton ruokavalio ja paljon eläinrasvaa oli paras keino saada rasvamaksa pois!Aattele! Ei vähärasvainen linja. T: Pilli
VastaaPoistaTuota "ruokiin" lisätyn sokerin määrää ei tullut ajateltua juuri lainkaan ennen kuin siirryin VHH-ruokavaliolle. Se jotenkin avasi silmät.
VastaaPoistaEn voi uskoa että tuollaiset sokerikuorrutetut murot ovat millään mittapuulla terveellisiä. Niissä tuskin on jäljellä yhtään ravintoaineita, ja maku koitetaan saada aikaan lähinnä lisäaineilla ja sillä sokerilla. Ja siitä huolimatta tätä pidetään terveellisenä?! Täysjyvä tuntuu olevan taikasana joka kumoaa ravintoköyhän ruokavalion haittavaikutukset. Jotenkin tosi turhauttavaa.
Olen syntynyt 80-luvulla ja ihmettelen tätä hinkua lisätä marjoihin sokeria. Siis...marjahan on tarkoituksella makea/kirpeä/raikas/vetinen, aromikas vitamiinipakkaus! Lisäisikö joku appelsiinilohkonkin päälle sokeria? Tuskin. Marjassa on omaa sokeria vähäsen eikä ole tarkoituskaan syödä litrakaupalla esim. puolukkaa kerralla. Kauhulla muistelen koulukaverini äitiä, joka sulatti pakastemansikoita ja sitten sokeroi ne ennen tarjoamista: "eihän niitä muuten voi syödä". Whaaaaaaat..?
VastaaPoistaSöin pienenä suoraan puskista mm. raparperia, vadelmaa ja punaherukoita. Ei tullut mieleenkään että esim. raparperia ei saisi syödä sellaisenaan- määrät eivät olleet suuria kerralla ja kiitos noiden maisteluiden, olen kehittynyt erittäin kaikkiruokaiseksi. Syön mielelläni mm. umeboshia (http://fi.wikipedia.org/wiki/Umeboshi), jota hyvin moni vierastaa sen happamuuden vuoksi.
Ihmettelen muuten sitäkin, että nykyään ruokavaliosuosituksissa on sokerille oma tilansa! Mitä ihmettä jalostettu tuote tekee puhtaiden raaka-aineiden keskellä?? Ja miksei suositeltu sokeri ole inkkaria, joka ei nosta verensokeria läheskään samalla tavalla ja pitää hampaatkin kunnossa? Ei ole ihmisten terveys ollut päällimmäisenä mielessä, kun nuo suositukset on laadittu.
Tänne tulee loistavia kommentteja!
VastaaPoistaOlipas mielenkiintoinen tuo umebosh!
Ja tuo jalostetun tuotteen sisältyminen ruokaympyrään on kyllä ihme juttu!!
Toivottavastiihmiset heräävät tähän.
Pelkästään sokerin radikaali vähennys parantaisi varmasti koko kansan terveyttä!
Ei pidä paikkaansa tuo japanijuttu, ne laittaa jopa munakkaisiin sokeria, jälkiruoat on todella sokerisia jne.
VastaaPoistaRanskalaisetkin pysyvät hoikkina vaikka syövät sokeria, kuten japanilaiset, jälkiruokia joka päivä,
Niin tuossa puhuttiinkin japanista ennen. Nykyään mäkkärikulttuurin rantauduttua sinne on japanissakin alkanut ongelmat. Samoin ranskassa.
VastaaPoistaRanskaa ei voi verrata suomeen ja jenkkeihin. Siellä syödään ruokaa aidoista aineksista ja täysrasvaisena. Vasta ihan viime vuosina sinne on alkanut rantautua samankaltainen kulttuuri kuin meillä. Light tuotteet jne. ja käsi kädessä ongelmat.
Kannattaa katsoa se dokkari :)
Se on vaan harmi kun mm. ruokaympyrät ja margariini-tutkimukset rahoittaa sellaiset tahot jotka niistä hyötyy. Eihän luonnon omia raaka-aineitakaan saa myydä kun Evira ei annan kaikelle lupaa, sitten niitä käytetään kuitenkin lääketeollisuudessa yksinoikeudella.
VastaaPoistaTäällä puhuu ihmeissään nyt ekokauppias :) Mukavaa ja terveellistä päivänjatkoa!