Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 18. joulukuuta 2011

Tattarileivän juuri


Kirjoittelen vielä erikseen juuren teko-ohjeet. Laskin myös makrot ja kalorit juureen. Jos joskus haluaa laskea tarkkaan hiilihydraatit leivästä.

Juuriainekset

4dl vettä
120g tattarijauhoa
150g hapokasta omenaraastetta
Puhdas lasitölkki


 Ensimmäiseksi huuhtele kiehuvalla vedellä lasitölkki. Ja keitä vettä puolisen litraa.
Anna veden jäähtyä alle 30 astetta.

Sillä aikaa raasta omenat. Valitsin luomuomenoita ja pesin ne ensin hyvin.
Lopuski kaikki ainekset lisätään veteen ja sekoitetaan hyvin.
Anna juuren tekeytyä lämpimässä 25-30 astetta noin kolme vuorokautta.

 Tässä ensimmäisessä juuressa on makrot seuraavanlaiset.

100g
59kcl, 1,2g prot, 12g hh, 0,4rasva


Kun aloitat leipomisen, jätä noin desi juurta lasipurkkiin.
Ja lisää siihen 4dl vettä ja 120g tattarijauhoa.
Sekoita hyvin ja laita juuri lämpimään, jos aiot leipoa muutaman päivän sisällä. Ja jääkaappiin jos leivot myöhemmin.
Juuri happamoituu nyt nopeammin. Jo seuraavana päivänä juuri oli mukavan hapan ja kupliva.
Sekoittelin välillä ja pidin alle 30 asteen lämmössä.
Paikka siis lämmin ja vedoton ja liinalla peitettynä.

Onnistuin pilaamaan yhden juuren, kun ajattelematta laitoin kannen ja tiiviisti kiinni!

Nyt sitten joka kerta lisää juureen tuo 4dl vettä ja 120g jauhoa.
Tällä suhteella juuri on löysää, mutta minusta se on ihan kiva. Juuri toimii samalla leivän nesteenä, eikä tarvitse lisätä vettä.

Nyt kun juurta on jatkettu ja jatkettu jauhovesi vellillä, niin omena katoaa juuresta.
Laskin myös sille makrot.

100g vanhempaa Tattarijuurta

66kcl, 1,5g prot, 14g hh, 0,4g rasva

Laitoin nämä molemmat Kalorilaskuri.fi palveluun nimillä Tattarileivän juuri, vasta tehty ja vanha

juuri

En pese taikinatiinua vaan taikina saa jäädä juureksi tiinuun ja tukkimaan reikiä :)

5 kommenttia:

  1. Oiskos omenalle tiedossa hyvää korviketta?

    VastaaPoista
  2. No ainakin tomaatti on yksi. Hunaja myös taikka sokeri, mutta minulla hunajajuuri alkoi homehtumaan. Tomaatilla taas onnistui oikein hyvin.
    Periaatteessa mikä tahansa kypsä soseutettu hedelmä pitäisi toimia.

    Jos kokeilet, niin kerro ihmeessä :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos, kokeillaan ilman muuta, mutta mennee ens vuoden puolelle, ilmoittelen kyllä miten käy.

    VastaaPoista
  4. Hei, mitä teen väärin kun nyt on jo toinen juuri homehtunut? :( Ensin luulin että juuri oli liian lämpimässä, mutta tämä toinen ei ollut. Molemmat ovat homeessa kun ovat olleet kaksi päivää huoneenlämmössä.

    VastaaPoista
  5. Sinulla ei nyt jostain syystä lähde juuri käymään!
    Tarkista ihan mittarilla lämpötila. Paras on mahdollisimman lähellä kolmekymmentä,muttei yli.
    Vedoton ja pimeä ja ilman kantta. Siis pitää saada happea. Sekoittele myös välillä.

    Kokeile vielä uudelleen!! :)

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...