Yritin tehdä ensimmäistä kertaa itse ja tässä tuli muutamia virheitä, mutta julkaisen kuitenkin ohjeen.
Näen sitten tästä helposti, mitä tehdä eritavoin.
Vaikka tein muutaman mokan, niin maku onnistui aivan loistavasti!! Hirveestä köntistä ei jäänyt paljoa jäljelle, vaikka joulupöydässä oli kinkkukin!!
Yhden lampaan kuvelihat
2 kiloa lampaanlihaa ronskeina kuutioituna, mielellään rasvaisinta, mitä löytyy
500g sipulia
2tl suolaa
5tl hienoa mustapippuria
vasemmalla liian löysää ommelta. Oikealla niin tiukkaa, ettei ompeleita näy. |
Lampaan kuvelihat ommellaan yhteen kalastajanlangalla mahdollisimman säännölliseksi suorakaiteeksi.
Ompeleet tulee olla todella tiukkia. Mamma hylkäsi ompeleeni kahteen kertaan :D
Sitten ommellaan kuveliha pussiksi. Ja muista koko ajan tiukat ompeleet
Tässä ensimmäiset virheeni, jauhoin täytteen liian hienoksi ja käytin rouhittua pippuria |
Sitten tehdään täyte. Pilkotaan lampaan lihaa isoiksi kuutioiksi ja lisätään sipulia, vähän suolaa ja mustapippuria. Tai mustapippuri on tässä tärkeä. Sitä laitetaan paljon. itse olen vähän varovaisempi, koska osa lapsistakin tykkää tästä.
Täyte sekoitellaan hyvin ja tungetaan pussiin.
Kuvassa on vain puolet lopullisesta täytteestä. Minun piti tehdä toinen satsi, koska sitä meni pussin sisään paljon enemmän kuin luulin.
Tässä vaiheessa minuun iski epätoivo. Olin varma, että tämä ei edes onnistu ja tungen tähän hirveästi lihaa ja näen vaivaa ja kaikki turhaan. Olin varma, että koska käytin pässin lihaa, niin sekin on virhe. Että pässi maistuu jotenkin pahemmalle kuin uuhi. Ja koska tähän laitetaan rasvaista lihaa ja ihan rasvaa, niin ajattelin, että varmasti se pässin rasva maistuu lähinnä villasukalle...
Onneksi olin täysin väärässä!! Ja siksi olinkin erityisen riemuissani, kun jouluvieraat tykkäsivät rullasta!!
Kolmas virhe. Narua pitää kiertää paljon enemmän ympärille ja toisinpäin myös!! |
Kun pussi on täynnä täytettä, ommellaan sen suu oikein hyvin kiinni!
Ja pötkön ympärille kierretään tiukasti lankaa. Paappa tuumasi, että liikaa ei voi laittaa.
Kierretään siis myös toisinkin päin. Että päät tulevat myös tiukkaan kierretyksi. Kuvassa on siis aivan liian vähän narua. Ja senpä takia pussi halkesi päistään.
Tämän jälkeen pussi laitetaan suolaveteen.
Sen tulisi olla siinä mielellään 14 päivää.
Minulla oli tällainen suolaliemi
Suolalaukka
Alkuperäinen ohje täällä |
Löysin kivan ohjeen, missä suolaveteen laitettiin myös laakerinlehtiä. Tuoksu liemessä oli ihana aivan laakerinlehtien ansiosta.
Alkuperäiseen ohjeeseen tulee sokeria ja suola liotetaan kylmään veteen. En jaksanut sellaista odottaa, vaan kiehautin veden ja laitoin suolan kiehuvaan veteen laakerinlehtien kanssa.
Kun liemi oli jäähtynyt nostin liharullan suolaveteen.
500g merisuolaa
5l vettä
6kpl laakerinlehtiä
Karppilassa Läskitär neuvoi suolauksesta näin:
Tarkempi noin 9%-suolalaukka kait on 9,1 litraa vettä ja 900g merisuolaa. Toi 9% suolaus siks, ettei siinä oleva liha pilaannu edes talven yli suolaukses. 60-luvul viel yleisesti sika suolattiin tiinuun koko talven käyttöä varten. Ei kevyt suolaus olis riittänyt yli puoleks vuodeks pitämään liha syömäkuntoisena. Ja ensmäinen laukka oli miedompi,mis sika oli viikon tai pari ja paloja käänneltiin välillä. Sit keitettiin uus säilytys laukka. Tiinu tyhjennettiin ensimmäisest laukasta kokonaan,koska siihen ei saanut jäädä mitään veristä eritettä. Valutetut lihat ladottiin takasin lihatiinuun ja uus jäähtynyt 9%-suolalaukka kaadettiin päälle.
Kun rulla on ollut suolaliemessa aikansa se pitää keittää. Se keitetään suolattomassa vedessä hiljaisella porinalla. Keittämiseen meni noin 4 tuntia.
Keitin sitä kunnes lihamittarissa luki sianlihan kypsyys ja jätin hautumaan liemeensä.
Näin ei saisi revetä! Siksi pitää kiertää narua päihin myös |
Innokas jo maistaan, puukko vain heiluu.
Rulla ruukataan laittaa painon alle muutamaksi tunniksi. Mutta rullan tulisi olla ehjä!! Koska muuten rasvaa valuu pois.
Naruja voi vedellä pois, mutta ne kuuluu tähän kuin ruodot kalaan ;) |
Näin vähän jäi?? Olen niiiiin iloinen :) |
2012 marraskuu
uusi rulla menossa suolaveteen |
Ompelin pussin tälläkertaa pykäpistoilla ja tuli minusta vahvempi niillä!
Tälläkertaa otin virheistä oppia ja ostin tuoretta jauhettua pippuria ja leikkasin lihat isommiksi paloiksi |
Oikein Hyvää Joulua teille! Olipas herkullisen näköisiä postauksia.
VastaaPoistaterv: blogisi seuraaja Oulusta
Voisiko tätä tehdä sianlihasta? Kun sitä olis paljon helpommin saatavilla :)
VastaaPoistaVarmasti voi! Maku on tieten eri, mutta eihän se paha voi olla!! Olen kesäpossusta ajatellut kokeilla :)
VastaaPoistaNyt tietää leikata kuvelihat talteen. Possun kupeita ei varmasti tarvi paljon kursia. Pussiksi vaan :)
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaNyt vasta sain tämän työn alle :)
VastaaPoistaHei Riikka!!
VastaaPoistaMinulla ollut netti poikki viikon :(
Mitenhän sulla meni tämä??
Liha odottaa vielä suolavedessä. Sunnuntaina pitäis olla ruokana :)
VastaaPoistaAivan loistavaa! Minulla siis pussi porsaasta ja sisus porsas+nautaa, mausteet samalla tavalla kuin sinulla. Meitä oli 7 aikuista syömässä ja yhteensä pari kiloa lihaa. Ei siitä jäänyt kuin rippeet ja kaikki kehuivat kovasti. Tätä teen ehdottomasti toistekkin.
VastaaPoistaRiikka!! Minä en ole jostain syystä edes huomannut kommenttiasi!! Kiitos kovasti kun jaksoit käydä kertomassa ja kommentoimassa!!! Ja olen todella iloinen että tykkäsitte :D
VastaaPoistaKiitos! Täksi jouluksi en enää ehdi tätä tehdä, mutta ensi vuonna taatusti!
VastaaPoista