Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 24. tammikuuta 2012

Viiliä ja K-vitamiinia

Niin samettista ja hyvää!
 Katja kävi kommentoimassa aamiaisreseptiäni ja kertoi syövänsä joka aamu munan ja jugurttia. Ajattelin, että se on mainio idea saada käytettyä pakastimesta marjoja!! Eli joka aamu pieni annos jugurttia marjoilla, jälkkäriksi lasten munakkaan perään.

Sitten kuulinkin viilin K2 Vitamiinista. Ja vaihdoin jugurtin viiliin :)
 Karppilassa Mirka on puhunut K2 vitamiinista ja sen hyödyistä. K2 vitamiinia löytyy esim. rasvaisesta edam juustosta ja goudasta.
Mutta meidän perinteinen Viili, jota myydään jenkkilässäkin pohjoisen Finlandin terveystuotteena, sisältää K2 vitamiinia!
Viilin tulee olla rasvaista.
Reijo Laatikaisen blogissa K-vitamiinista

Jugurtissa on jonkin verran K2 vitamiinia, mutta hyvin vähän. Viili tehdään nimittäin eri tavoin. Huoneen lämmössä ja eri bakteerilla. Jugurtissa käytetään lämpimissä oloissa toimivaa bakteeria ja viilissä toimii runsaasti happea vaativa ja 20 asteen olosuhteet tarvitseva muoto.
Viiliä on perinteisesti hapatettu yön yli, mutta minä olen nyt kokeillut hapattamista kauemmin ja ehdottomasti kannattaa hapattaa vähintään vuorokausi. Muutaman purkin annoin olla 36 tuntia ja viili vain parani.
Maitohappobakteerien on hyvä antaa toimia rauhassa.

Viilin seuraan sopisi D-vitamiini ja magnesium. Hyvä kombo, googlesta löytyi paljon juttua näistä kolmesta. Näillä kolmella, nämä kaikki imeytyvät parhaiten.


 Viilin tekeminen on myös helppoa!!

Ei tarvitse lämmittelyjä tai tarkkaa lämpötilaa. Ei sterilisoituja astioita!

Tarvitset kaupasta siemenen/juuren/hapatteen. Taidan käyttää sanaa hapate :)
Eli osta punainen viili kaupasta ja rasvaista maitoa ja kermaa. Kerma ei ole pakollinen, mutta kermasta viili tykkää. Viilin voi tehdä vaikka puolet kermaa ja puolet maitoa! (juhlahetkien herkku marjoilla)
Maitona mieluiten tietenkin tinkimaitoa tai luomumaitoa.

Viili vispataan haarukalla notkeaksi ja sitten sekoitetaan hyvin jääkaappikylmään maitoon.
Kannattaa vispata ihan reilusti, että maitoon tulee happea. Lorauta sekaan kermaa.
Viili kannattaa laittaa mieluiten annosastioihin. Näin syöminen ja tarjoilu on mukavempaa.
Viili ei helposti heroitu, jos se saa olla koskemattomana. Isommasta astiasta joudut kaapaisemaan annoksia ja loppu viili tahtoo sitten heroittua.

Nosta sitten astiat vedottomaan lämpimään paikkaan. 20 astetta on se ihanne.
Minä olen pitänyt jaakaapin yläpuolisessa kaapissa, koska maito on kylmää. Toiminta alkaa vähän nopeammin. Mutta viili onnistuu ihan keittiön pöydälläkin.
Peitä liinalla, ei kannella. Kanteen tiivistyy vettä ja jostain syystä edes raollaan oleva kansi ei ole niin hyvä kuin liina. Kannelliseen ei muodostu niin pehmeää ja paksua ja samettista kermakerrosta. Eli maitohometta.
Viilin annetaan olla kunnes se on viilittynyt.
Se tapahtuu yleensä jo 12 tunnissa. Mutta kannattaa antaa purkkien olla vähintään 18-20 tuntia. Se on ilmeisesti virallinen aika.
Kaikkihan riippuu lämpötiloista, joten tarkkaa aikaa ei voi sanoa.
Itse annan viilin hapantua niin kauan kunnes samettinen kermapinta alkaa keskeltä vähän kutristella. Se on hyvä merkki, että viili on valmista.
Mutta pilalle se ei mene vaikka antaa kutristua vähän enemmänkin :)
Lopuksi jäähdytys ja säilytys jääkaapissa. Aikaa en tiedä, mutta viikko vähintään säilyy jääkaapissa.

Niin hyvää!

Tämän kertainen viilini oli:

2 litraa tinkimaitoa (rasvaprosentti on mitattu hakemastani maidosta 4,2!)
3dl kuohukermaa
1 punainen viili

Kerma ja maito sekaisin ja vispattu viili hyvin sekoitellen sekaan.
Annoin viilittyä lämpimässä 24-36 tuntia. ja sitten jäähdytys.
Me söimme kyllä lämpimänä ensimmäiset :)



18 kommenttia:

  1. Tämä ohje tuli kuin tilauksesta:)Olen meinannutkin tehdä viiliä itse. Joskus vanhastaan äiti teki tällaista.

    VastaaPoista
  2. Voiskin kokeilla tehdä uudestaan. Kerran nimittäin tein, mutta se meni jotenkin pieleen, kun ei tullut tarpeeksi paksua. Ilmeisesti en vaan uskaltanut pitää huoneenlämmössä tarpeeksi kauan. (joka meillä on n. 16-20 astetta talvella) Alan onneksi päästä ruokien pilaantumiskammostani eroon.

    VastaaPoista
  3. Olinkohan se minä joka noin kommentoi :D No edelleen on jogurtti se aamupala, myös viili jos olen tehnyt itse. Minäkin pidän viiliä pitempään kaapin päällä kuin sen 12 tuntia ja hyvää tulee. Tuota en ole tajunnut että voisi laittaa osan kermaa, olen tehnyt punaiseen maitoon kun tinkimaitoa ei ole lähellä saatavilla.
    Kiitos vinkeistä taas kerran!

    VastaaPoista
  4. Hei, se kosteuden kertyminen kanteen johtuu siitä samasta syystä joka rakennusteollisuudessa täytyy ottaa huomioon. Siis että höyryävä vesi/ kuivuva pyykki tai mikä muu vastaava tiivistyy aina ensimmäiseen vastaan tulevaan pintaan. Siksi esim. meilläkin kotona telineessä kuivuvien pyykkien luovuttama kosteus saa ikkunapinnat pisaroimaan :-)
    Ja sinun ratkaisu on siksi aivan oikea; liina ei "pysäytä" kosteutta, vaan päästää sen läpi.
    Ellu

    VastaaPoista
  5. Kiitoksia kommenteista!

    Mammukka viilissä ne bakteerit huolehtii, ettei ihan heti mene pilalle. Siis ne hyvät bakteerit :)

    Katja, sinä se olit :D

    Ellu, aika iso vaikutus oli pyyhkeellä ja kannella. Vaikka pidin kantta reilusti raollaan. Pyyhkeellä tulee paljon parempi!

    VastaaPoista
  6. Voi, mä olen haaveillut viilin tekemisestä jo Vuosia, mutten ole ikinä vaan saanut aikaiseksi. Jokohan nyt....ainakin lähiaikoina... :)

    VastaaPoista
  7. Minäkin ostin viilitarvikkeet :)

    Muistelen, että mummo olis aikoinaan tehnyt viiliä niin et laittoi lusikallisen viilinsiementä (siis valmista viiliä) kippoihin ja lämmintä tinkimaitoa päälle.

    Eikös sitten tuota valmista viiliä jätetä taas siemeneksi?

    VastaaPoista
  8. Punainen viili? Siis kermaviili? Vai mikä viili? -en tajua. Rasvainen viili? Kermaviili 10%? T: Pilli_16

    Ps. tinkimaitoa oisi, kermaa oisi, viilin vois ostaa kun tulis oikeenlainen. :)

    VastaaPoista
  9. Eikö punaisella viilillä tarkoiteta tätä? http://www.valio.fi/mediafiles/8910f2ef-8202-454f-91ad-6d379afdedbf/300x300 Aloin jo itse epäilemään :)
    Marika

    VastaaPoista
  10. Tupu, lämmin tinki maito olisi paras :)
    Ja ei se tosiaan isoa siementä tarvitse.

    Punainen viili on kuin punainen maito. Eli viileistä se rasvaisin versio.

    Ihan perus viili siis, mutta se rasvaisin versio. Se on aina punaisessa purkissa :)

    VastaaPoista
  11. Hyvää tuli, namnam!

    Kuinkas tämä eroaa kaupan viilistä, onko terveellisempää?

    Tää sun blogi on ihan mahdoton! Tääl on niin kauheesti kaikkia juttuja mitä pitää kokeilla :) Mies kun katseli viilipurkkeja, kysyi, et mitä nyt TAAS :))) Saippuaa olis kiva vielä tehdä. Sain viimeks äitienpäivälahjaks saippuatekokirjan (kun pyysin, ihan vinkin sain täältä sun blogistas). En ole vielä saanut aikaseks kokeilla, pitäis ostaa siihen tarkoitukseen sauvasekoitin vielä.

    VastaaPoista
  12. Kiitos! Ompa kiva kuulla :)
    Minä ainakin ajattelen, että on terveellisempää. Varsinkin jos antaa rauhassa pöpöjen tehdä töitä ja muodostaa hyviä bakuja ja K-vitamiinia :)

    Kiitos kehuista. Saippuan teko on kyllä aivan ihanaa.
    Minulla on lipeä loppu. Pakko saada lisää!!

    VastaaPoista
  13. Saanko vielä kysyä, mitä eroa on kermaviilillä ja viilillä? :D Kun jos viiliä meillä syödään ostamme kermaviilin: http://www.valio.fi/tuotteet/ruoanvalmistustuotteet/valio-kermaviili/

    T: Pilli_16

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saa kysyä :D, kermaviili tehdään eri bakteerilla. Jos olen käsittänyt oikein kermaviili hapatetaan kuin jugurtit, omalla hapatteella ja lämpimässä.

      Ja viili taas tehdään omalla. Kermaviilihän on lohkeavaa ja ihan erillaista rakenteeltaankin kuin oikea viili.
      Oikeasti kermaviili on laihaa hapankermaa.

      Poista
  14. meillä tehtiin lapsena aina juhannukseksi viiliä ja paljon,oli herkkua.erinomainen idea aamupalaksi lapsille

    VastaaPoista
  15. Juhannusviili kuulostaa kyllä ihanalta!!

    VastaaPoista
  16. Eilen laitoin klo 16 aikoihin viilin pöydälle tekeytymään, mutta vielä ei aamulla ole kummempia tapahtunut... Toivottavasti töistä palattua olisi jo alkanut tulemaan :)

    VastaaPoista
  17. No toivottavasti!! Se on välillä hitaampaa, riippuu niin maidon lämmöstä ja huoneenlämmöstä!

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...