Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 19. heinäkuuta 2012

Lemmikkilampaan ostaminen, helppoa?


Kerron tässä postauksessa mitä olen oppinut, lemmikkilampaiden pidosta ja hankinnasta, näissä muutamissa vuosissa, mitä lampaita on ollut.
Olen oppinut myös kantapään kautta monta asiaa, mistä minua varoiteltiinkin foorumeilla.

Ensinnäkin lue lampaista paljon ennen hankintaa, opiskele!
Tässä muutama hyvä linkki luettavaksi.
Virtuaalikylä
 Lammas verkossa
Agronet, aloitus
Agronet, eläinten hyvinvointi

Kirja, Greta Stenbergin elämä lampaiden kanssa- lampaiden puolesta, kannattaa myös lukea.
Foorumi Lampola, kannattaa lukea foorumia tarkkaan läpi!

Lemmikkilampaita pidetään paljon villan ja maisemahoidon takia. Osalla on myös kotitarveliha mielessä.

Lammasrotu kannattaa harkita käyttötarkoituksen mukaan.
 Jos lampaita ei aio karitsoittaa on esimerkiksi suomenlammas oiva valinta. Se on hyvä maiseman hoidossa ja sen villa on upeaa käsityövillaa. Koko on pienempi joten sopii hyvin lemmikiksi. Voit ottaa pelkkiä pässejä taikka uuhia.

Mutta jos on tarkoitus laittaa uuhikatraaseen pässi, kannattaa harkita todella tarkkaan rotuvalinta!!
Painotan tätä.

Suomenlampaaseen moni kääntyy, koska sehän on Suomalainen ja maatiainen. Mutta moni ei tiedä rodun muita ominaisuuksia ja ymmärrä todella mitä ne käytännössä tarkoittavat.

Suomenlammas ja Kainuunharmas ovat HEDELMÄLLISIÄ!!
Käytännössä se tarkoittaa, että pässi astuu siskonsa ja emänsä jo 3kk iässä. Ja se sisko voi tulla kantavaksi jo 4kk iässä! Nämä rodut voivat myös tulla kiimaan ympäri vuoden! Tulla kantavaksi toisen kerran samana vuonna!! Nämä rodut myös karitsoivat jopa 6 karitsaa kerralla. Neloset ovat hyvin yleisiä.
Eli jos et ole tarkkana, sinun kauniit karitsat ovatkin yhtäkkiä kaikki raskaana toisilleen ja hirveitä määriä karitsoita syntyy mihin aikaan vuodesta tahansa.

Tietenkin voit eristää pässin. Mutta lemmikki katraassa se ei ole mukavaa ja minun kokemuksella sanon, että se on lähes mahdotonta. Kiimainen pässi omaa puskutraktorin voimat ja se tulee aidasta kuin aidasta läpi. Ja myös kiimainen uuhi tunkee takapuolensa saataville hyvinkin pienestä raosta... :D

Maatiais- sana antaa myös mielikuvan energiapihistä lampaasta joka elää keittiö jätteillä ja oljella.

Tämä ei pidä paikkansa näillä hedelmällisillä roduilla. Koska ne tuottavat isoja karitsavuonueita ja siten valtavia määriä maitoa, onkin ruokinta hyvin tarkkaa!! Huom. hyvin tarkkaa!
Yleensä ensimmäiset synnytykset menevät nuoruuden voimalla hyvin, mutta heti useamman karitsoinnin tehnyt uuhi tarvitsee paljon ruokaa, proteiinia ja energiaa ja karkearehua.
Jos ei huolehdita oikeita kivennäisiä ja kalkkia oikeaan aikaan, seuraa poikimahalvauksia ja vaikeita synnytyksiä tai rääpälekaritsoita.
Suomenlampaan synnytyksissä on myös mielestäni ehdottomasti oltava mukana. Uuhella saattaa olla sisällään 3-4 ellei enemmän karitsoita ja ne tuppaavat olla pahastikkin solmussa. Synnytyksessa avustaminen on paljon yleisempää suomenlampailla.
Kokemuksesta voin kertoa, että avustaminen ei ole helppoa tai edes mukavaa.

Näiden syiden takia olen itse päätynyt jatkamaan lampaanpitoa sekarotuisilla lampailla.
Haen pässiä jossa olisi Texeliä mukana. Texel on rotu joka synnyttää vähän karitsoita kerralla ja tiinehtyvät yleensä vain syksyllä ja tulevat sukukypsiksikin myöhemmässä iässä.

 Jos kuitenkin ehdottomasti haluat suomenlampaita, koita etsiä lammas joka on syntynyt pieneen vuonueeseen. Hedelmällisyys on periytyvää.
Esim. kaksosia tekevästä emästä, se on jo järkevä valinta.

Terveen lampaan ja karitsan valinta

Lemmikki karitsat ja lampaat päätyvät usein montusta pelastettuna omistajilleen.
Minun kokemuksella voit saada joko todella hienoja eläimiä siten tai päinvastoin.
Ennenkuin haet lampaan kannattaisi tutustua lampaisiin jossain. Oppia näkemään terve ja hyvä eläin.
Ja lammasta hakiessa se tulee katsoa tarkkaan! Ellei sitten halua pelastaa otusta, oli se sitten missä kunnossa tahansa!

Olisi hyvä kysellä taustoja. Onko sukurutsa vahinko tai todellakin jostain isosta vuonueesta pahnan pohjimmainen. (minulla on yksi kesy ja kiltti sukurutsa lammas joka tuli montusta pelastettuna meille. Se itse on terve ja ihana, mutta synnyttää jalkavikaisia ja kitukasvuisia karitsoita. Lemmikiksi voi siis tällainenkin vahinko hyvin sopia, mutta ei yleensä lisääntymiseen.)
Omasta mielestä lemmikkilampaankin voi valita ihan hyvästä eläin aineksesta ja kannattaakin!! Koska lemmikkilammas tulee kuitenkin harrastajalle. Ja harrastaja tarvitsee helpon ja TERVEEN eläimen :)
Se ei tarkoita, että suku tulisi olla hieno tai lampaan tiettyä rotua. Vaan, että lammas on terve ja sen alku on ollut hyvä!

Pullokaritsa on oma lajinsa. Moni on saanut pullotetusta hyvän lemmikin, mutta monesti se on leimaantunut liikaa ihmiseen ja karkailee aitauksesta ihmisten portaille vaatimaan ruokapöydästä paikkaa ;)
Pullokaritsa voi olla myös karitsa jolla on huono alku. Koska pullottaminenkaan ei ole helppoa. sen voi tehdä väärin ja pilata eläimen rehunkäyttökyvyn.
Osa valitsee pullotettavaksi vuonueen vahvimman karitsan. Koska se selviää parhaiten. Sellainen voi sopiakkin hyvin lemmikiksi. Mutta yleensä pullotettavaksi on otettu suuresta sisaruslaumasta se pienin ja heikoin. Harkitse tarkkaan, ennenkuin otat sellaisen yksilön kotitarvekasvatukseen. Itse en voi suositella.
 Kysele näitä kysymyksiä jo etukäteen, ennenkuin menet edes katsomaan lammasta.
 •  Onko vanhemmat tiedossa ja ovatko sukua keskenään
 • Montako karitsaa oli vuonueessa ja montako emo synnyttänyt yleensä
 • Onko karitsa ollut pullolla vai emon hoidettava
 • Oliko synnytys helppo (periytyvää)
 • Onko emo ollut hyvä emä (periytyvää)
 • Onko isäpässi kiltti vai vihainen (periytyvää)
 • Onko suvussa väriä (tärkeää jos haluat värikkäitä karitsoita)
 • Onko karitsalla ollut ripulia
 • Paljonko on ollut 6 viikon paino!!!!!
Tämä paino asia on tärkeä. Se kertoo karitsasta paljon.
Lemmikkilampaita pitävä tarvitsee karitsan joka on saanut hyvän alun, kasvanut hyvin, oppinut hyvin syömään heinää ja märehtimään. Terveen karitsan, karitsan joka ei ole kärsinyt ruokapulasta taikka ripulista. Paino on paras mittari näissä asioissa!!

42 päivän paino eli 6 viikon paino.
Suomenlampaalla se on keskimäärin 15 kiloa ja texelillä 18kiloa.
Jos ruokinta on onnistunut hyvin, kuuden viikon ikäinen karitsa painaa 15 kiloa.
Muutaman kilon vaihtelut on normaalia. Hieno Akseli pässini painoi 12kg kuuden viikon ikäisenä ja kasvoi isoksi pässiksi ja jätti jälkeensä isoja karitsoita.
Viimeisin oma pässikaritsani painoi 17 kiloa tasan 42 päivän iässä.

Tässä kuvassa on ensimmäinen pässihankintani tänä keväänä ja johon en ollut tyytyväinen. Minun olisi pitänyt huomata tilanne jo ostovaiheessa, mutta näin vähäisellä kokemuksella tajusin asian vasta kotona, verratessani karitsaa omiini. Karitsalla on epätavallisen pullea maha. Se voi olla merkki siitä, että on saanut joko laihaa korviketta tai emon maito ei ole ollut riittävää. Tällainen voi vaikuttaa eläimen hyvinvointiin loppuelämäksi. Huonontaa rehun käsittelykykyä ja märehdintää.
Ei todellakaan hyvä valinta lemmikiksi kylmälampolaan.

Tässä kuvassa karitsa on viikon nuoremman karitsan vieressa. Se painoi 8 viikon iässä 10 kiloa!??
10 kiloa on todella vähän sen ikäisellä lampaalla. Mikään terve lammas ei paina noin vähän 8 viikon ikäisenä.


Pässi on meidän perheessä ollut aina se tärkein. Pässi on parhaimmillaan valloittava ja persoonallinen ja tärkeä laumanjohtaja. Se kannattaa valita tarkoin.

Niimpä minä hain omani 600 kilometrin päästä ja matka oli vaivan väärti :)

Lampolassa nimimerkki Tsinnia möi minulle Jätti nimisen pässikaritsan.
Alla on Jätin tiedot. Huomaa 42 päivän paino! 24,5kiloa!! Jätti on todella iso :)

Jätti
- synt. 29.2.12 (1/1)
- 3 pv 7,0 kg, 42 pv 24.5 kg, kasvu 449 g/päivä
- paino 4.6.12 45.5 kg, kasvu 42 pv -> 4.6.12 388 g/pv
- 81% texel, 13% rygja, 6% oxford down, TZ4
- 4 kk:n paino 53.1 kg, kasvu 367 g/pv

Jätän itselleni ne uuhet, jotka synnyttävät yleensä yhden tai kaksi karitsaa kerralla ja karitsointi sujuu ilman ongelmia. Jätti-pässini on liharotuinen, joten sen jälkeläisten pitäisi muistuttaa enemmän liharotuisia, eli tuottaa vähemmän jälkeläisiä, kasvaa isommaksi ja tulla myöhemmin sukukypsäksi. Ja toivottavasti myös tulla kiimaan lähinnä syksyllä, ei ympäri vuoden.

Sellainen lammas olisi minulle sopiva kotitarve/lemmikkilammas :)

Ainut miinus puoli on, että Jätti luultavasti periyttää lähinnä valkoista väriä.
Mutta ainahan minä voin hankkia laumaani värikkäitä uuhia Jätille vaimoksi :)


Jätti


Tässä on siis uusi pässini Jätti. Se on matalarakenteinen ja lyhyt kaulainen verrattuna omiin uuhiini. Leveä ja erittäin lihaksikas.
Sillä tuntuu olevan ihan ylimääräinen lihas kinkussa, kun vertaa suomenlampaisiin :D
Luonne on erittäin rohkea ja rauhallinen ja kiltti.
Rauhallisuus ja rohkeus on mainio piirre lemmikkilaumassa.
Se ei turhia hötkyile vaikka lapset kiljuisivat vieressä paarman nähdessään tai tehdessään äkkiliikkeitä innostuessaan jostain.
Jätti tottui koiriinkin päivässä ja tuntui olevan heti kuin kotonaan.

Minusta hauska piirre on myös sen syöminen!! Se ei nirsoile laitumella!! Ottaa täysiä suullisia ja jättää jälkeensä lyhyttä laidunta. Se on todellakin ruohonleikkuri :)
Muistuttaa piirrossarjan Late Lammasta syömistavoiltaan :D

Jätti on kuvassa noin 4kk2 kommenttia:

 1. Eksyin blogiisi googlettamalla lapset ja vhh, ja löysin mielenkiintosen blogisi. Ihan mahtavaa että olet "uskaltanut" ottaa lapsetkin mukaan terveeelliseen ruokavalioon. Olen itse personal trainer ja suosittelen aina vähin äänin VHH- ruokavaliota, mutta monille tuntuu olevan ongelma kun joutuu sitten tekemään lapsille ja puolisolle eriruuat. Enkä ole vielä tähän päivään mennessä ymmärtänyt että MIKSI.
  Itselläni ei ole lapsia niin en ole voinut sanoa noudattavani lapsilleni samaa ruokavaliota.
  Kumpa useammat ihmiset tajuaisivat että VHH on terveellinen sekä aikuisilla että lapsilla.
  Mutta blogisi oli huippu löytö!

  VastaaPoista
 2. Kiitos mukavasta kommentista!!

  Kyllä minäkin luotan ruokavalioomme. Esimerkiksi meillä ei ole ollut margariinia kolmeen vuoteen´, eikä edes öljyä kolmeen kuukauteen, siis olemme eläneet voilla :D
  Ja mieheni verikokeet oli niin loistavat, että lääkäri erikseen kehui kaikkia arvoja.
  Joten kyllä voi miehen tiellä pitää ;D

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...