Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 16. marraskuuta 2011

Karppaajan maksalaatikko; kehitysasteella

Minä ja kaksi maksan ystävää tykkäsi, muille maku oli liian voimakas

Meillä koko perhe tykkää perinteisestä maksalaatikosta, kun se tehdään kypsästä maksasta. Kotikokissa on perinteisen ohje.
Laatikkoon tulee niin paljon ohrapuuroa, että maku on hyvin mieto. Ja meillä ei oikein kukaan tykkää maksasta. Maksamakkara ja laatikko menee, koska niissä maku on niin mieto.
Tämä laatikko maistui siis liikaa maksalle. Ja kaikki nirsot jätti syömättä.

Maksa keitetään suolavedessä kypsäksi.
Keitetty maksa on IHANAA! Se olisi mainio leikkele ihan sellaisenaan. Seuraavan maksan säästän leikkeleeksi.
Tässä keitto ohjeet:

Viruta maksasta veret, varsinkin kaupan naudanmaksat ovat useasti hyvin verisiä.
Laita maksa sopivan kokoiseen kattilaan ja peitä kylmällä vedellä noin 1cm yli.

Kiehauta maksa vedessä. Jos nyt on hirveesti vaahtoa ja verta vaihda vesi. Jostain syystä kaupan maksoissa olen joutunut vaihtamaan veden, mutta itse teurastetuissa en??
Ehkä verien valuminen on kotiteurastuksessa tehokkaampaa?

Nyt laita uudet vedet ja lisää suola.
Lisää 400g maksaa 2rkl KARKEAA merisuolaa. Hienoa varmaan siis vähemmän. Ehkä 1,5??
Minulla oli 500g lampaan maksaa ja lisäsin tuon 2rkl karkeaa ruususuolaa.

Keitä 30min tai kypsäksi. Minulla on joka kerta riittänyt tuo 30min. Tökkäät haarukalla ja jos ei tule veristä nestettä on maksa kypsä.

Olen yleensä antanut jäähtyä omassa liemessä, että suolaantuu hyvin.

Nyt sen vois leikellä leikkeleeksi.. Tai raastaa tähän laatikkoon :)


Karppi maksalaatikko:

400-500gkeitettyä maksaa
250g tofua (ainakin tupla lisää jos haluaa lapsille sopivaa)
2dl kermaa
5 kananmunaa (kaupan munia noin 4)
suolaa noin. 1tl?? unohdin ja en voi olla ihan varma määrästä. Mutta oli siis ihan liian suolatonta.
Unohdin myös sipulin!!?? :(
Eli kuulotettua sipuliakin seuraavalla kerralla



Raasta maksa ja tofu, tee kermasta ja munista ja suolasta munamaito

Sekoita munakerma maksaan ja tofuun

Voitele kulho ja laita voita päälle

Paista 175 astetta noin tunti

Seuraavalla kerralla raastan pienemmällä terällä, että koostumus olisi enemmän "puuromainen"
Tofua panisin vähintään saman verran kuin maksaa ja paljon sipulia.
Ehkä juustoraastettakin sekaan...?

Pitää mietiskellä ja kokeilla :)

4 kommenttia:

  1. Minustakin maksa on herkkua, mutta osa perheestä vierastaa sen makua :)

    Tekemäsi maksalaatikko olisi maistunut minulle täydellisesti. En ole ehtinyt vielä maksalaatikkoa suunnittelemaan, mutta luulen käyttäväni jotain juuresta tai kaalia ohraryynien sijaan raasteena suutuntumaa antamaan ja perheeni takia joutuisin jauhamaan maksan.

    VastaaPoista
  2. Kiitos!
    Juu tuossa vois tofun lisäksi hyvinkin olla jotain juuresta. Kaalistakin tahtovat piru natista....
    Mutta joku hyvin raastettu, vaikka juuriselleri, vois olla hyvä!

    VastaaPoista
  3. Toi olis mulle jo liikaa :DD Olen yrittänyt tehdä maksalaatikkao itse, mutta ei sitä kukaan syö. Ilmeisesti se einesversion maku on niin muistiin syöpynyt että muut versiot ei kelpaa. Maksa sellaisenaan vaikka paistettuna on hyvää!!

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...