Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Päivitystä elämäämme

Possut karkuteillä

 Kun kuulin odottavani kaksosia vähensin eläimet kokonaan pois. Myin ja teurastin kanat ja lampaat ja ihanan lypsykuttuni.
Päätös oli kuitenkin oikea, koska kaksoset eivät ole helppo odottaa eivätkä hoitaa :D

Nyt kaksoset ovat jo yli vuoden vanhoja. 15kk
Silti vain on raskasta :D
Tällä hetkellä vieroitan yöimetyksestä pois ja olen tehnyt sitä jo kuukauden ja yhä vain poikakaksonen vaatii omaansa joka yö!!??
En tiedä johtuuko se siitä että yö on levottomamapaa kahden vauvan kanssa vai onko tämä tapaus vain onnettoman sitkee ja jääräpää...

Kesällä laitoin kuitenkin kokeeksi possuja, kun ilman eläimiä on vain vaikea olla. Tarvitsen paikan jossa on tyytyväisiä otuksia, ilman että vaativat sen kummempaa ja ennenkaikkea etteivät osaa puhua :D

Possut ovat olleet tähän astisista nelijalkaisista eläimistä helpoimmat ja mukavimmat!?
Eivät sairastele eivätkä sotke koppiaan ja ovat älykkäitä otuksia.
Ainut ns. vaiva on rokotus ruusua vastaan.

Minulla on karjuna villasika ja toiveena on että saataisiin pikkuporsaita :)
Tämmöistä siitä sitten tulee


Laardia tölkitettynäOmatekoista lardoa

Tässä näkyy possujen talviasunto

Rakennus on harkoista ja ilman laattaa, eristetty vain hyvin ulkopuolelta, eli sama idea kuin maakellarissa, että saisi maalämmön käytettyä hyväksi.
Possuilla vapaa kulku oviaukosta. Kovilla pakkasilla lisään verhoja ja tuossa oviaukossa on pieni tuulikaappi.


Possula
12 kommenttia:

 1. Kuulin jostain, ettei sikaan muodostu kunnon läskiä ennen kuin vuoden vanhana. Kaupan sianlihoissa on vain sitä kamalaa talia, läskiä ei löydy mistään kun siat teurastetaan niin nuorina. Tiedätkö onko tuo totta? Saako kunnon läskiä vain kasvattamalla sikaa kauemmin? Ihania noi teidän siat. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myös rotu vaikuttaa tätän läskin muodostumiseen. Lihasiat ovat yleensä hybridejä, kahden rodun mixejä juuri siksi kun tityllä yhdistelmällä saat eniten lihasmassaa ja vähiten rasvaa.
   Oikeassa teurastusiässä ei nuilla tosiaan olis paljoo ollu rasvaa, mutta inä pidin yliaikaa ja aika kivasti oli fatbackkiä teurastetulla possulla.
   Tein niistä lardoa eli suolaläskiä ja paksuimmat kohdat oli jopa 5cm.

   Tuo villasika on nimenomaan rasvasika, eli se kasvattaa itselleen kunnon läskin :)

   Poista
  2. Ahaa, toi rotuhomma selittääkin paljon. Kiitos tiedosta. :-)
   Minkä ikäisenä teurastat teijän possut?

   Poista
  3. en kyllä ole ikää edes kattonu vaan kokoa ja kelejä kun kotona teurastetaan. Tuo yks on vielä teurastamatta kun on ruokaa riittänyt ja pakastin yhä täynnä. Teurastan sitten kun on pakkasessa tilaa :D

   Poista
 2. Millainen koppero teillä on näin talviaikaan possuilla? Tarkeneeko nuo vähempiturkkisetkin kylmässäjos saavat siihen tottua? Minä jouduin esikoista vieroittamaan yöimetyksestä varmaan yli kuukauden, kunnes antoi periksi, tuntui tosi pahalta, mutta en enää oikein jaksanut kun olin jo uudestaan raskaana.

  VastaaPoista
 3. Meillä on niille sellainen harkkorakennus, lisään kuvan siitä possulasta.
  Periaatteessa vedoton tila riittää, mutta esim. 20 asteen pakkasilla tyttöpossut eivät halunneet mennä pissalle pihalle vaan pissivät kopin nurkkaan. Että joko tila pitäs olla niin pieni, että mahtuvat vain pötkötteleen tai sitte pitää varautua nurkkiin pissimiseen.
  Tuo villapossu pärjää koska sillä on kunnon läski, mutta selkeesti tytö on arempia pakkaselle ja nuori lihasika ilman läskiä tarvii kyllä lämpimän paikan.

  VastaaPoista
 4. Herttasia paisteja:D Tämän perusteella sika kuulostaa helpolta eläimeltä. Miten ruokinta? Mitä mieltä muuten olet, sulla kun paljon kokemusta eläimistä niin kysyn. Meillä navetta on rakennettu suoraan kallion päälle, päällä on vain ohut betonivalu, paikoin murentunut kun eläimet ei enää lämmitä tilaa, mutta esim. yhdessä kohtaa lattiana on tuo pelkkä kallio. Miten se toimii eläimillä? Onko syytä valaa valut uusiksi? Ja samalla ehkä se kalliolattiakin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on ollut kokoajan ruokinta pelkällä hävikillä. Eli haen kaupasta ylipäiväys leipää ja ruokaa.
   Ostin varalle ruokasäkin, mutten ole sitä tarvinnut.
   Kivennäistä tarjoilin myös koko kasvuajan. Nyt vähemmän kun tahti on hidastunut.

   Minusta siihen ei tarvita uutta valua jos lattia on sellainen että sen saa kohtuu helpolla tyhjennettyä jos pehkut pitää vaihtaa.
   Periaatteesa sitä aluetta, missä siat nukkuu ei tarvi koskaan puhdistaa. Riittää kun vaan lisää olkea.
   Mutta jos siat joutuu tekeen tarpeet sisälle niin se on hankalempi homma.
   Pelkkää pissaa tulee 10-20l päivässä.
   Eli silloin pitää olla helposti puhdistettava lattia.

   Poista
  2. Kiitos! lampaita olemme tuohon betonittomaan tilaan miettineet, seinän toisella puolen on vanha sikala, ja se olisi suunniteltu kanoille, vanhasta karjakeittiöstä pääsee sinne kätevästi. Mutta kaikki vielä vasta suunnitteilla :)

   Poista
 5. Villasiat on hyvin sympaattisen näköisiä verrattuna noihin möhköihin mitä meilläkin oli kesällä. Siitä olen samaa mieltä, että siat on ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, vaikka tykkään möhköistäkin kun ovat kivan luonteisia. Tämä laikukas möhkö on juuri sellainen. Kiltti ja ihana ja haluaa seuraani.
   Varsinkin kun kerran pelastin sen kuopasta mihin se oli jumittinut, niin sen jölkeen se on ollut erityisen kiltti minulle! :)

   Poista
 6. Voisitko kirjoittaa possuista enemmän? :)

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...