Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 31. maaliskuuta 2015

Sokeriton omenasose tölkkiin, WB menetelmä


WB, water bath menetelmästä tarkemmat kuvat tässä, kliks

Tarvitset:
puhtaita lasitölkkejä ja ehjät kannet
ison kattilan, minulla tämä
omenoita
ceylonkanelia

hyvä olisi olla tölkkipihdit ja kori, minulla on ebaysta tölkitys sarja

Soseeseen voit käyttää kakkosluokan omeniakin, pese ne ja lohko ja leikkaa huonot kohdat pois.
Jätä kuoret paikalleen.
Minä harjoittelin sosetta mummolan omenia varten ja käytössä oli vain ulkomaisia joten huuhtelin omput vielä etikkavedessä.

Omenan lohkoja on tässä mainio.






Lohkoin 10 litran kattilan täyteen.
Laita kattilan pohjalle kaksi senttiä vettä ja laita levy täysille.
Kun vesi kiehuu, sekoita ja laita levyä pienemmälle ja anna kiehua hiljalleen kannen alla. Tunteroinen menee ainakin kunnes omenat ovat pehmeitä






Kun omput ovat pehmenneet massa soseutetaan.
Tähän on ihan MUST ostos sosemylly!!! 13 euroa halpahallista ja ihan mahottoman näppärä!!

Tässä vaiheessa kannattaa laittaa lasitölkit jo uuniin 125 asteeseen lämpiämään noin puoleksi tunniksi ja tölkin kannet veteen kiehumaan noin 10 minuutiksi. Sievä kupliminen riittää.



Kun massa on soseena, laita se takaisin kattilaan ja lisää CEYLON kanelia.
Tavallista kanelia ei minun mielestä hyövää laittaa.

Sosetta oli 10l kattila vähän alle puolenvälin, laitoin 2 rkl. Enemmänkin olisi voinut laittaa, mutta en uskaltanut, kun en tiedä voiko tölkitys voimistaa makua.
Kuumenna sose kuplivaksi.

Tässä vaiheessa on hyvä laittaa jo isoon kattilaan vettä kiehumaan umpiointia varten.


Laita massa tölkkeihin, jätä noin 1,5cm ilmarako väli.


Käy purkit läpi lastalla että saat varmasti kaikki ilmakuplat pois.



 Pyyhi tölkkien reunat hyvin puhtaaksi, etikkaan kastettu pumpuli on tässä hyvä.




Laita kannet paikoilleen.


Käytä sormenpää otetta. Älä siis väännä kämmenellä liian tiukkaan, vaan sormenpäillä lujasti.

Tölkit nostetaan isoon kattilaan veteen. Veden tulee ylittää 2-4cm korkeimmat tölkit.

Pidä levyä täysillä kunnes vesi kiehuu kunnolla ja aloita ajanotto.
Kiehuta 10minuuttia. Voit laskea levyn lämpöä, mutta huolehdi, että vesi kiehuu.

Omenasoseen kohdalla on hyvä työntää kattila sievästi pois levyltä ja antaa tölkkien olla vielä 15 minuuttia vedessä.
Näin paine tasaantuu hitaammin, eikä soseeseen tulee turhia ilmakuplia.

Nosta sitten tölkit sievästi pois vedestä ja nosta pyyhkeelle jäähtymään.
Kansiis ei saa koskea.
Kannet napsahtelevat vähitellen sinettiin tölkkien jäähtyessä.


WB tölkitykseen olisi hyvä olla kattilaan kori jolla tölkit on helppo nostaa ja tölkkien nostamiseen pihdit.
Itse tilasin ebaysta oman sarjani.

Pidä tölkit vuorokauden pöydällä, tarkista sinetit ja merkitse ja varastoi, mielellään viileässä ja pimeässä.
Säilyy vuoden tai yli. Mutta älä koskaan käytä tölkkiä joka ei napsahda avattaessa tai näyttää tai maistuu oudolle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...