Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 2. tammikuuta 2012

lampaan maito, lypsäminen ja lypsimet

Tämän verran jo vähän umpeen menneestä tissistä

 Lampaan maidossa on enemmän vitamiineja, ravintoaineita ja mineraaleja kuin lehmänmaidossa. Siinä on  A, B C ja E vitamiinia, foolihappoa. Se sisältää myös vähän, tiamiinia, B2, niasiinia, B6, B12 ja B5 vitamiinia.

Kalsiumia, fosforia, kaliumia ja magnesiumia ja natriumia. Se sisältää myäs vähän, seleeniä, sinkkiä ja rautaa.
Siinä on myös korkeampi rasvaprosentti ja se on vatsaystävällisempää.

Saippuassa lampaanmaito on ihanteellinen!
Sen kerma ei juoksetu ja koska maidolla on korkea rasvaprosentti se on hoitavampaa ja kosteuttavampaa. Myös luonnolliset AHA-hapot uudistavat ja kosteuttavat ihoa.

 Tässä on hyvä linkki mistä löytää maitojen erot. Linkissä on tarkat tiedot lampaanmaisosta ja hakua käyttämällä saa lähes minkä vain ruoka-aineen tiedot.


Lampaan lypsäminen
(kerron miten minä olen päättänyt tehdä tämän, tapoja on varmasti monia)

Aikataulutus
  • Lypsy aloitetaan, kun karitsat ovat 14 päivän ikäisiä. Lypsetään kerran päivässä aamulla.
  • Kun karitsat ovat 30 päivää vanhoja, aloitetaan myös iltalypsy.
  • Jos useampi karitsa kuin kaksi, lypsy aloitetaan 6 viikoisena aamulypsyllä ja 8 viikkoisena kahdesti päivässä
  •  Jos imetys tapahtuu vain toisesta lohkosta, aloitan toisen lohkon lypsyn heti ja jatkan, jos karitsat yhä vain imevät vain toista puolta.
  • Lammasta lypsetään 6kk ja aloitetaan umpeen laitto.
 Minulla ei ole tarkoitus vieroittaa karitsoita, emo saa tehdä sen itse. Tyydyn siihen maitomäärään mitä tulee.


Lypsäminen
Utare, pallukka(tissi) missä vetimet (nännit) on kiinni
Vetimet, ne pitkät törröttimet eli nännit joista karitsa imee.

Ennen lypsämistä pestään utareet ja vetimet nihkeällä rätillä. Sen tulisi olla vähintään 55 asteinen.
Pyyhi hieroen, rätin molemmilla puolilla. Ja laita sitten rätti pesuun. Samaa rättiä ei käytetä uudestaan, eikä varsinkaan toiseen uuheen.
Minä matkin ennen lypsyä karitsojen tapaa tökkiä turvalla utaretta. Sievästi nyrkillä vähän "nyrkitän" utaretta ja sen jälkeen aloitan lypsyn.
Puhtailla käsillä puristetaan muutama koeveto vetimistä hukkaan ja loput lypsyastiaan.
Muista puhtaus! Pidän lampolassa käsidesiä ja sillä pesen kädet ennen koevetoja.

Jäähdytä maito mahdollisimman nopeasti! Käytä vaikka pakastimessa jonkin aikaa.

Tekniikka
Lypsämiseen on oma tekniikka, se on tärkeää, ettei pilaa vedintä.
Vedintä ei vedetä tai nyitä. Tarkoitus on lypsää puristamalla.
Koko vedin otetaan nyrkkiin ja suljetaan ensimmäisenä tiukasti peukalo ja etusormi ja siitä järjestyksessä sormet kerrallaan alaspäin mennessä.
Rasvan kanssa tulee helposti vedintä vedeltyä. Minun mielestä olisi hyvä opetella puristamistekniikka ilman rasvaa. Silloin tekniikka on varmasti oikea.
Kun lypsetään, käsitellään vain vedintä. Utaretta ei saa puristella.
Rytmikäs liike missä aina nostetaan nyrkkiä edesauttaa herumista.

Hyvä käsin lypsäjä lypsää nopsaan käsin, mutta ostin itselleni Ebaysta lypsimen. Se on paljon hygieenisempää, kun maitoon ei tipu roskia ja minusta helpompaa.
Pidän tästä omasta lypsimestä, koska siinä on kaikki letkujen päässä. Minun ei tarvitse kannatella mitään ja kun lypsimessä on hyvä alipaine, voin vaikka rapsutella uuhta vapain käsin.

Vastustelevaa uuhta varten myydään vuohien nilkkaremmejä. Olen tilannut itselleni sellaiset, Hobble.
Päkää tänään lypsäessäni sidoin jalkoihin pehmeän huivin.
Hobble laitetaan ehdottomasti Kinnernivelen yläpuolelle! Eli niinkuin polvien yläpuolelle, reisien ympärille.
Minulla on arka ja tiukkalypsyinen uuhi, Päkä. Yritin käsin ja lypsimellä. Ero on huikea. Lypsimellä saan oikeasti maitoa ja ihan ilman hikeä :)



Huolto
Lypsyn jälkeen, olisi hyvä, että uuhi ei heti menisi makoilemaan. Vedinten reiät eivät heti umpeudu ja niin kauan kuin ne ovat auki, on suurempi riski bakteereille ja siten utaretulehdukselle.
 Pyrin tämän takia opettamaan, että uuheni saa palkkion lypsyn jälkeen. Että se jäisi syömään lypsyn jälkeen ja alkaisi makoilemaan vasta myöhemmin.
Minä rasvaan vetimet lypsyn jälkeen. Se helpottaa myös seuraavan kerran puhdistusta. Vetimet ovat puhtaammat jos iho on joustava ja kimmoisa.

Maidon tulon jatkuminen

Uuhelle tulee antaa ruokaa maidon mukaan.
Tässä on yksi esimerkki,
vapaa heinä
kauraa 1litra per karitsa
3dl rypsiä per karitsa
1,5dl melassia per karitsa
Talvisin ADE+seleeni vitamiinia
kivennäiset + ruokintakalkki

Sain nämä ohjeet Hakapellon lammastilalta

Minä sovellan näitä ohjeita vähän, koska annan lampaille myös leipää ja juureksia.
Valkuaisena on rypsi, pellava ja herne.
Ja käytän myös Greenlinea.

Mutta esimerkistä näkee, että imettävä ja siten myös lypsävä lammas tarvitsee paljon ravintoa! Ja olen ajatellut oman lypsyni vievän vähintään karitsan verran.

Päivitän tähän vähän.
Uuheni ovat saaneet enemmän rypsiä, nyt kun imettävät. Sillä seurauksella, että kakka on muuttunut pötkökakaksi!!?
Se on sen merkki, että saavat liikaa vakuaista ruuassaan.
Kyselin asiasta lampolassa ja Kats neuvoi näin:
Heinäruokinnalla suositellaan väkirehua 400g per karitsa (70kg uuhi). Tästä väkirehun määrästä (kiloissa laskien) 85% on viljaa ja 15% valkuaisväkirehua.

Esim. 1L kauraa painaa noin puoli kiloa. Oikein hyvälaatuinen 550g ja huonolaatuinen alle 500g.

Eli annan siis liikaa valkuaista uuhilleni. Päätin vähentää pikkuhiljaa kunnes kakka normalisoituu ja jättää määrän sitten siihen.
Päivittelen, kunhan saan jotain mittaa mitattua :)

Lypsytarvikkeeni


Kun lähden lypsylle laitan puhtaaseen ämpäriin,
lypsimen, tummelin, sakset ja lypsyrätit.

Huuhdon kaksi rättiä kuumalla vedellä ja käärin uuhen lypsyrätin toisen sisään, että se pysyy lämpimänä.
Toinen rätti on omia käsiäni varten.
Sakset on roikkuvia villoja varten. Niitä ilmestyy uusia kuin tyhjästä.
Tummeli on lypsyn jälkeiseen rasvaukseen.

Minulla on lampolassa valmiina käsidesi ja lampaiden herkut.


Minä aloitin siis tänään jo lypsämisen, koska Päkän karitsat imevät vain toisesta utareesta ja kun yritän tyrkyttää karitsoita toiselle, Päkä vain potkiskelee.
Utare oli jo alkanut kuivua. Sen vedin oli jo ihan pieni ja utare surkastunut.
Jatkan käyttämättömän utareen lypsyä kahdesti päivässä jos karitsat eivät ala sitä käyttämään.

Olen tässäkin vain aloittelija. Olen omistanut 10v sitten lypsykutun ja lypsänyt sitä vuoden. Joten pohjaan tämän postauksen, siihen kokemukseen, nettisurffailuun ja järkeilyyn. (esim. mitä tehdä useamman karitsan kanssa)
Joten vinkkejä otetaan vastaan, niin kokeneilta kuin kokemattomiltakin :)
Varsinkin utaretulehduksien ehkäisy, se aihe on mielenkiintoinen!

5 kommenttia:

  1. Kauhean flunssan iskiessä on ollut joutilasta aikaa katsoa telkkaria. Tänään Teemalta tuli joku matkailuohjemla, jossa vierailtiin roomalaisella lypsylammastilalla. Hauskan näköistä kun lampaat seisoivat rivissä lypsyasemalla lypsettävinä. Täällä Suomessa ei tule ajatelleeksikaan, miten arvostettua esim. lampaan juusto maailmalla on.

    VastaaPoista
  2. Juusto kiinnostaisikin kovasti!!!

    VastaaPoista
  3. Hei!

    Kertoisitko tuosta lypsimestä, millainen se on, mitä osia jne. Mies teki samantyylisen, mutta ei toiminut meidän kutuilla :(

    VastaaPoista
  4. Siinä on alipainepumppu letkulla purkkiin. Eli imee purkista ilmat ja toinen letku purkista menee tissille.

    Helpompi lypsää yksin jos on vain yhdelle tissille.
    Ei munulla onnistu kunnolla kahdelle.

    VastaaPoista
  5. Hei! mielenkiintoinen blogi! :)
    tuota lypsykonetta minäkin ihmettelin, teimme lehmälle samanmoisen, mutta ei toimi kunnolla..
    Mikä tuo mainitsemasi nettikauppa on, ebay..?
    katsoin sen sivuja,mutta eivät olleet suomenkielellä,joten enpä juuri ymmärtänyt, miten sieltä oikein voi tilata?

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...