Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 24. marraskuuta 2011

Uutta verta Kanalaan!

Ainokainen sai postista munia alleen!

Tällainen paketti odotti postissa!

Munat oli hyvin ja tukevasti pakattu
 Nyt on jännittävää, koska posti on aina riski munille. Alkio saattaa kuolla matkalla.
Ja toinen riski on emoni!
Se on jo hautonut yhtä munaa yli viikon. Nyt sen pitäisi jaksaa hautoa 21 päivää lisää!!
Mutta onneksi on kyse Katajavuoren Ainokaisesta. Se on yksi parhaista kanoistani. Olen lähes satavarma, että se jaksaa hautoa loppuun asti :)
Ainakin se innoisaan veti munat alleen ja joka kerta nokkaisi minua kipeästi...

Kuplista vielä ympärilla ja päällä

Minä olen liittynyt muutama vuosi sitten MTTn säilytysohjelmaan. Säilytän Suomalaista Alhon maatiaiskana kantaa.
Minulla on ollut jo jonkin aikaa tarkoituksena hävittää sekarotuiset ja siirtyä pelkästään Alhoihin.
Mutta jostain syystä aina se varjelluin ja tärkein tipue kohtaa jotain kamalaa. Joko naapurin koira hävittää ne tai Siili käy tappamassa tiput. Huono onni tuntuu vainoavan juuri Alhojen tipuja.
Nyt päätin käyttää syyshaudontoja hyväksi. Kanat ovat talven kanalassa ja sinne eivät Hallit pääse ja korpitkin pysyvät kaukana.

Joten tilasin postin kautta uusia Alhon munia, jotka eivät ole kanoilleni sukulaisia. Ja siten ensi keväänä myyn tai teurastan pois kaikki sekarotuiset. Ja Alhot saavat koko kesän lisääntyä rauhassa ja saan parveni kasvamaan kokoa.

Olen todella ihastunut Alhoihin.
Minun alhoni ovat, rauhallisia, viisaita ja ahkeria. Pitävät rutiineista ja tekevätkin kaiken yleensä kellon tarkkuudella. Ne ovat myös kestäviä ja ulkoilevat -10 asteen pakkasessakin jos ei ole paljon lunta.
Ne ovat reviiritietoisia ja pysyvät tontilla jos vain alussa ajaa ne aina takaisin, jos harhautuvat.
Kukot ovat kyllä vihaisia toisilleen. Jos haluaa useamman kukon, tulee olla tilaa ja veljekset tai samaan aikaan kuoriutuneet tulevat parhaiten toimeen. Myös jos kukoilla on iso ikäero.
Munivat pienehköjä munia, mutta tasaisesti.
Ovat hyviä emoja ja saavat helposti hautomakuumeen.

Minun tavoite on, että kasvatan vain emon alla tipuja. En käytä hautomakonetta.
Yksi tavoitteeni on myös karsia kaikki Alhot, joilla on väärän väriset jalat. Ne kuuluu olla kovasimen harmaat. En myöskään pelasta tipuja lampun alle, ellei kyseessä ole onnettomuus.
Eli jos joku tipu on niin heikko, ettei pysy emon perässä ja jää aina jälkeen, minä lopetan sen. En myöskään auta kuoriutumisessa.
Tämä ihan sen takia, että minä haluan vain vahvojen säilyvän ja muodostavan siten vahvan lauman.
Minusta se edistää Alhon kannan pysymistä terveenä.
Yleensä 12 munan laumasta yksi tai kaksi tipua on heikompia kuin muut. Ne eivät pysy perässä ja saavat kylmää. Paleltuminen aiheuttaa ripulia.
Sen heikon yksilön huomaa äkkiä. se kompastelee perässä ja on pörhöllään ja pylly on suttuinen ripulista. Lopetan tällaisen yksilön heti. Muu olisi vain kärsimysten pitkittämistä.
Loput tiput ovatkin yleensä vahvoja ja kasvavat aikuisiksi asti, ellei satu onnettomuutta.

Minun alhoistani ei yksikään ole kuollut sairauteen. Yhden aikuisen on koira tappanut ja yhden kissa ja tipuja olen menettänyt myös koiralle ja siilille ja typerälle vesiastialle :(

Tarkoituksena olisi jättää Hopia, eli nykyinen pääkukkoni ja lisäksi kaksi kukkoa näistä uusista munista. Se toisi vähän laajempaa geenipohjaa.
Yksi kukko menisi naapuriin säilöön :)

Toiveena olisi saada kaikki kukot eri värisenä! Saas nyt nähdä montako jää eloon :) Naapurillakin on melkein yhtä monta kukkoa kuin kanaa :D

5 kommenttia:

 1. Ihana kirjoitus ja tärkeää työtä teet! Ja juuri oikein! Suomalaisten maatiaiskantojen geenipohjan säilyttäminen on yksi tärkeimmistä hommista mistä meidän pitää huolehtia. Ikinä tiedä mitä maailmassa tapahtuu, mutta maatiaiset selviävät mistä tahansa, jos niiden vaan annetaan säilyä.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Sauvajyvänen! Minäkin ajattelen noin, että kyllä varalta tulee olla näitä vahvoja ja selviytymiskykyisiä maatiaisia.
  Ei pelkästään koneiksi jalostettuja, jotka tarvitsevat optimaaliset olosuhteet ja ruokinnan.

  VastaaPoista
 3. Löysin vasta blogisi ja liityn lukijoihisi :) Mielenkiintoista. Itsekin asumme maalla ja haaveilen samasta kuin sinä, tosin teurastukset kyllä jää minulta tekemättä :) Meillä on myös alhoja ja risteytyksiä ollut viime kesästä asti. Miten tiput ja aikuiset kanat tulevat toimeen keskenään? Eristätkö niitä aluksi ja liittyvätkö hyvin laumaan myöhemmin? Meillä myös ainakin yksi olisi innokas hautoja ja ajattelin keväällä antaa sille mahdollisuuden :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos kivasta kommentista! Meillä tulee tiput ja aikuiset todella hyvin toimeen.
  Yleensä tuleekin ellei joukossa tai kanoissa ole paljon oikein pitkälle jalostettuja muniakanoja. Ne saattavat olla agressiivisempiä ja vähän huonoja puhumaan ja ymmärtämään kanojen kieltä :)

  Minulla ei ole eristyksessa muulloinkuin silloin jos joku aina vain menee sekaan munimaan! Silloin saattaa tapahtua vahinkoja ja tipuja kuolee kuoriutuessa tai ollessaan vasta kuoriutuneena.
  Nyt eristin viikoksi. Ettei kukaan jatka pesään munimista ja sitten otan häkin päältä pois.
  Meillä ei ole koskaan kukaan kana tai ankka tehnyt tipuille pahaa. Vaikka ankat ovat kovempia komentamaan ja tukistelemaan tipujakin.

  VastaaPoista
 5. Hei, itse olin ensimmäisiä MTT:n suojeluohjelmaan liittyneitä 2000-luvun alkupuolella. Minulla oli Savitaipaleen kantaa, sitä yleisintä. Se oli kivaa aikaa, mutta talvi oli kanalassa ongelmallinen ja siksi kanalan pito loppui parin vuoden jälkeen.

  Kanssakarppaajana tässä muulle elämäntavallenne lyhyesti: jes! C:

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...