Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 30. tammikuuta 2012

Kasvis lisukkeeseen marjoja?

Jopa RM tykkäsi??

Minulla oli lihana possua. Hakkasin pihvit litteäksi ja ruskistin kevyesti pannulla, molemmat puolet.
Laitoin pataan pakastimesta lihalientä ja ruskistetut lihat sekaan.
Paistoin uunissa kansi päällä  200 asteessa 40 minuuttia. Sitten lisäsin kastikkeeseen tilkan kermaa ja homejuustoa ja juustoraastetta. Paistoin ilman kantta vielä noin 10 minuuttia.
Liha oli todella hyvää ja kastike maukasta.

Lisukkeena oli tylsästi vain kuullotettua sipulia ja paprikaa voissa.

Minua harmitti, kun lisuke oli niin peruskamaa, jota laiskana teen useasti. Halusin jotain siihen lisäksi.
Jääkaapissa oli mustikkaa ja tyrniä sekaisin kipossa. Lisäsin sitten marjoja muutaman reilun lusikallisen lisukkeeseen. En sen kummemmin lämmitellyt. Sekoitin vain kuumaan lisukkeeseen ja tarjoilin saman tien.
Hitsi, että olikin hyvää :)
Tyrni on niin kirpakkaa, että sopi mainiosti ja mustikka tuli hienosti perässä.
Teen toistekkin :)

Kannattaa kokeilla. Puolukka kävisi helposti tyrnin tilalta ja vaikka ainoana marjana.


Uunista otettuna
Lapsetkin söi lisukkeen kitisemättä :)


12 kommenttia:

  1. Mahtavaa kun rohkenet kokeilla absurdeiltakin tuntuvia ideoita! Niinhän se on, että parhaat ideat ja reseptit syntyvät usein sattumalta, monet esimerkiksi väärien aineiden sekoituttua erehdyksessä toisiinsa--ja kappas; tuloksena onkin todellinen kulinaarinen taidonnäyte! :)

    Yksi oiva esimerkki on suklaa, jonka syntyhistoriaan liittyy monenlaisia myyttejä. Kerrotaan, että Maya-intiaanit löysivät kaakaopavun hyvän maun sattumalta heittäessään pavut nuotioon. Tätä ennen oli maisteltu vain kaakaopuun hedelmien kuivahkoa hedelmälihaa ja papuja pidettiin turhan kitkerinä. Tuoksu valloitti intiaanit ja ei aikaakaan, kun paahdettuja papuja keksittiin murskata ja sekoittaa veteen. Myöhemmin joukkoon lisättiin aineita kuten hunajaa ja vaniljaa, ja myöhemmin rasvaa ja sokeria. Intiaanien keskuudesta tästä arvostetusta juomasta tuli jumalten juoma ="choko latl" =) Legendat ovat kerrassaan kiehtovia!

    Tyrnit ovat muuten mieletön lisäpotku näinkin perinteisen liha-ruoan lisukkeeksi! D-vitamiinia lukuun ottamatta niissä on KAIKKIA vitamiineja(jopa B-ryhmän vitamiineista jokaista), E vitamiinia enemmän kuin missään muissa marjoissa, flavonoideja, biotiinia, sinkkiä, kuituja, tulehduksia estävää entsyymiä sekä tyrniöljyä (sis. oleiini-, steariini, linoli-, palmetoliini- ja öljyhappoa). Lisäksi on todistettu, että vitamiinit toimivat elimistössä parhaiten keskenään(erityisesti C ja E, sekä flavonoidit), eikä erikseen. Tyrnissä yhdistyvät nämä kaikki.

    Kaiken lisäksi vitamiineja ja öljyjä on paitsi marjojen hedelmälihassa, myös niiden kuorissa ja siemenissä, puun lehdissä sekä puun kuorissa ja juurissa. Marja sisältää myös paljon monityydyttämättömiä rasvahappoja.

    Tuolla satsilla täyttyvät kyllä antioksidantti ja vitamiinitarpeet ainakin päivän ajaksi! ;) Lapsille kans!

    VastaaPoista
  2. Maama, kiitos kommentista :D
    Oli kyllä oikeasti hyvää ja ihan vahingossa :D

    Mutta tuo tyrni!! Olipa todella kiva kuulla siitä nuita juttuja. Kerron äidille. Tyrnit ovat hänen puutarhasta. Ja olemme opetelleet ihan väkisin niitä syömään. Alku oli vaikea, koska ovat niin hapokkaita. Parhaiten onnistui sekoittamalla mansikkaan.
    Nyt niitä syö kaikki paitsi mies. Lapset onkin minusta tarkeimmät :D
    Äiti painostaa ottamaan niitä joka päivä tai ainakin useasti viikossa, että säilyy se tykkääminen. Ettei unohdu ja sitten joutuu taas opettelemaan väkevyyteen.

    Ei ilmeisesti tarvitse Goji-marjoja, kun on kotimaista tyrniä?!!

    VastaaPoista
  3. http://www.satakunnantyrniseura.fi/tyrni.html

    Heippa.
    Tuolta löytyy tuhti pläjäys tyrnitietoa.

    VastaaPoista
  4. Marjat ovat tosiaan loistava oivallus ripotella sinne tänne. Kasvislisukkeeseen, jes. Aion matkia ;)

    VastaaPoista
  5. Tyrniä voi käyttää lihan marinointiliemissä, kun se on niin hapanta.

    VastaaPoista
  6. Kotiäiti: Hyvä mummo! Mummojen neuvoja on joskus kuunteleminen ;) Tyrni on pohjoisen supermarja ja päihittää gojin mennen tullen sekä ravintoainerikkaudessaan että ekologisuudessaan. On aivan turha rahdata tänne lisäaineilla ryyditettyjä goji-kuormia maan ääristä ja vielä aivan hirveillä hinnoilla, kun omassa maassa kasvaa todelliset terveyspusikot =) Happamuutensa ansiosta tyrni tekee tosiaan kivan makuvivahduksen perinteisiinkin ruokiin. Eikun rohkeasti kokeilemaan!

    Meillä on tehty tyrnistä hilloa ja hyytelöä, mutta parhaimpia ne ovat ihan viilin/jogurtin seassa. Tulipa mieleen pistää sinulle pieni kokeiluhaaste, kun olet tuollainen reseptikokeilija; Miten mahtaisi onnistua tyrniraakasuklaa? ;) Voi kyllä olla että tyrnit kannattaa kuivattaa ensin esim. kuivurissa ja sitten ripotella taikinan sekaan. Voi äsh, pitikin tulla mieleen :)

    VastaaPoista
  7. Hep. Minä olen kokeillut kuivattua tyrniä "heikkilänsuklaan" seassa. Syötyä tuli, mutta puolukka ja karpalo maistuivat suklaan kanssa paremmalta.

    VastaaPoista
  8. Tulipas tänne hienoja vinkkejä tyrnin käyttöön!!! Kiitos!!

    VastaaPoista
  9. Anonyymi; Hyvä tietää että tyrnisuklaakokeilu on tehty :> Jos tulee itse kokeiltua, niin täytyy tehdä pieni annos alkuun, ettei jää syömättä.

    VastaaPoista
  10. Minä tein suklaat leivosvuokiin tai karkkivuokiin. Ripottelin vuokien pohjille sattumat (marja- ja pähkinärouheet) ennen kuin kaadoin suklaamassan päälle. Voi tehdä erilaisia makukokeiluja.
    Makujahan on monenlaisia.
    Kävisiköhän tyrnisuklaan kanssa minttu tai kardemumma tai chili tai pikakahvijauhe (se on kyllä hirveän epäterveellistä, tiedetään)? Sekin on hyvä, ettei suklaasta tule liian hyvää, tulee syötyä liian äkkiä....

    VastaaPoista
  11. Tuo on hyvä pointti ettei saa olla liian hyvää!! Happamuus vähentää minulla ainakin ahmimista ja siten tyrni vois olla hyvä lisä :)

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...