Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 2. joulukuuta 2011

Vauva karppaa

Gluteenitonta keksiä Hiidenuhman keittiöstä

Meillä lähestyy 8kk neuvola. Mediassa on uhkailtu karppaavien lasten huostaanotolla ja minä jo kerran olen saanut säikähtää lasteni puolesta.

Mitä siis teen kun neuvolassa kysytään aamu ja iltapuurosta?
Olen pyrkinyt noudattamaan Antti heikkilän suositusta mahdollisimman pitkälle. Hänen mielestään viljoja ei saisi syöttää alle kolmevuotiaalle lapselle

Meillä vauva syö tällä hetkellä lyhyesti sanottuna, lihaa, kalaa ja kasviksia ja rasvaa. Sekä marjoja, että hedelmiä.
Rintamaito on yhä pääruoka

Kun luin Andreas Eenfeldtin kirjan "Ruokavallankumous" päätin osallistua hänen haasteeseensa ruokavallankumouksesta. Kertoa neuvolassa ja kouluterkkarilla, että lapseni karppaavat kotona.
Nyt kaikki tämä häly lastenhuostaanotosta on saanut miettimään asioita uudemman kerran. Pitääkö minun oikeasti olla vain hiljaa. Tai valehdella.
Vauvani syö muuten samaa ruokaa kuin muut, mutta puurot ja vellit puuttuvat. Myös peruna puuttuu. Mutta ei niin tiukasti kuin viljat.

Hänen ruokavalionsa on silti hyvin monipuolinen ja minusta oikein kattava kaikkien tärkeiden mikroaineiden kannalta. Olen myös ajatellut, että koska tämä alku on lähinnä opettelua ja totuttelua, hän petaa nyt tulevaisuuttaan. Hän oppii syömään kaikkia näitä tärkeitä ja ravitsevia kasviksia. Kasviksia joille monet lapset nyrpistävät nenäänsä.

Miksi en voisi kertoa, että meillä aamupuuron korvaa kananmuna ja iltavellin parsakaali??
Pitääkö minun oikeasti pelätä viranomaisia vai voinko olla vain oma itseni?
Olen silti kuullut huhuja, että odottaville äideille oltaisiin suunnittelemassa ohjevihkosta karppaukseen. Jos neuvola on näin myötämielinen, mitä se sanoo vauvakarppauksesta?

Pitäisikö minun miettiä etukäteen lista. Lista mihin kirjoitan vaikka viikon syömiset.
Ja jos heitä epäilyttää jokin, niin siitä listasta voisi katsella ja laskeskella, mitä vauvaltani puuttuu?

Onkos kenelläkään kokemusta neuvoloista ja lapsen karppauksesta!??

Muoks ja Edit. 
Moni on sitä mieltä, että karppaus on vain laihduttajille ja lapsille ei saisi syöttää laihduttajien ruokaa, ettei siitä saa tarvittavaa energiaa kasvuun. Tähän haluan muistuttaa, että olemme korvanneet hiilihydraatit rasvalla. Ja tunnetusti rasvassa on enemmän energiaa kuin hiilihydraatissa. Joten ainakaan energianpuute ei yhtäkään  lastani  vaivaa :)

Ruokavaliossa on mm.

kananmunaa ja possun läskisiä lihoja

Hirvenlihaa

kananmunaa, banaania, mandariinia, tomaattia

mansikkaa ja vadelmaa

possua ja HMPtä, osa meni jo suuhunkin!

sipulia

lihapullia luomulihasta ja kasviksista

parsakaalta

kuivattuja hedelmiä, luomuna

avokadoa

banaania

kukkakaalia
vihreät pavut

26 kommenttia:

 1. Ihan turhaan stressaat neuvolaan menoa :) Ei lasta voi ottaa huostaan ruokavalion perusteella. Varsinkin kun sinulla on niin hyvinvoivat lapset. Riittää että sanot että vauva syö sormiruokana samoja ruokia teidän kanssa. Neuvola ei ole auktoriteetti, vaan paikka jossa on tarkoitus että lapsiperheet saa apua ja tukea.
  Mites jos lapsen suolisto ei siedä viljoja ja perunasta tulee ihottmaa? Silloinhan vauva "karppaa". Ja jos vertaa niin eihän kasvisruokaa syövää lastakaan oteta huostaan.
  T:karppaava neuvolatäti

  VastaaPoista
 2. Kiitos kovasti karppaava neuvolantäti!!!
  Olipa kiva kuulla ihan ammattilaisen mielipide!!
  Oikeasti, hymyssäsuin kijoitan sinulle vastausta :)
  Ja keliakiahan taitaa tosiaan olla jo aika yleinen vaiva.

  VastaaPoista
 3. Hei mietipä, kuinka monet vanhemmat syöttää ton ikäselle karkkia ja ranskalaisia. Kyllä mä sanon, että siihen verrattuna teidän vauvelilla on oikein hyvä ruokavalio. :)

  VastaaPoista
 4. Ihanan tyytyväisen näköinen vauveli.
  Pidä vain oma linjasi ja lapsesi kasvavat rakastavassa virikkeitä antavassa kodissa.
  Kiva katsoa lasten ilmeitä kun he saavat touhuta ja oppia uusia asioita.
  Grasu

  VastaaPoista
 5. Minä olin aikoinaan varovainen viljojen kanssa viimeisten lasten kanssa, kun yksi lapsi oli vilja-allerginen todistetusti.
  Niin, että mitä jos sinäkin olisit varovainen :)

  VastaaPoista
 6. Ja lisään vielä, että keliakia ja vilja-allergia on sitten eri taudit, vaikka sama ruokalaji aiheutttaa.

  VastaaPoista
 7. Minä en kertonut muuta kuin mitä kysyttiin. Ja joka kertahan sitä kysyttiin: "oletko puuroa antanut". Ja sanoin aina että en vielä. Ja että viivytän vielä viljojen aloitusta kun en niitä itsekään oikein siedä. Joka kerta tuli vinkkiä minkälaista puuroa voisi tehdä :) Mutta ei muuta. En lähtisi etukäteen tekemään ruokalistoja, vasta jos terkka osoittautuu hankalaksi. Silloinkin kuvittelisin että lähettäisi teidät ennemmin ravitsemusterapeutin opastettavaksi, tuskin monikaan neuvolantäti osais ruokalistoista kattoa saako lapsi kaikkea tarpeellista.


  Pelko pois! Vastaile rehellisesti muttei provosoivasti, niin laajenee neuvolanyätienkin maailma!

  VastaaPoista
 8. Onhan niitä muitakin puuroja, kuin kaurahiutaleista tehtyä. Tee puuro vaikka perunasta, nauriista tai muista kasviksista, jos siltä tuntuu :)
  Ja voit käyttää myös muita jauhoja tai ryynejä, kävisikö riisi tai maissi tai?

  Pääasia, että lapsi voi hyvin, ja äiti on tyytyväinen.

  VastaaPoista
 9. Mä en oo ihan varma tuon kuvan perusteella, että syökö vauva vattuja ja mansikoita vai käyttääkö niitä johonkin muuhun

  VastaaPoista
 10. Ei sinun tarvitse olla huolissaan lasten ravintoaineista. Teillä syödään poikkeuksellisen monipuolisesti. Ja lapset pitävät kasviksista/juureksista. Ei allergiset lapsetkaan kasva huonosti vaikka heillä vasta rajoitettu ruokavalio onkin. Lapsesi saa sen mitä tarvitsee. Ja näet sen viimeistään 8kk neuvolassa kun kasvukäyriä näytetään :)
  T:Karppaava neuvolatäti

  VastaaPoista
 11. Hurmaava pikkumukelo <3

  Todella ihanan monipuolisesti lapsukaisesi syövät. Ja vielä niin reippaasti ainakin maistavat kaikkea uutta. Poikasellani oli vauvan maitoallergia ja monenmoista ruoka-aineallergiaa - kasvoi ensimmäiset kaksi vuotta enimmäkseen porkkana-perunamössöllä. Hmph!

  VastaaPoista
 12. Kiitoksia kommenteista. En ole provosoiva lupaan :) !
  Ja tuo Jussun kommentti kyllä nauratti!!! :D

  Minä en kyllä viljaa taida ihan kunnolla sietääkkään, koska lihon niillä ja vatsa ei toimi kunnolla jos syön viljaa. Ennen sitä ei vain ymmärtänyt, koska ei ollut ollut ilman. Joten en kovasti valehtelekkaan jos kerron tuon, etten viljoja siedä ja puuroja lykätään.

  VastaaPoista
 13. Tai sitten sanot vaan neuvolan tädille että teillä syödään kaikkea terveellistä kohtuudella. Ei sitä tarvitse erikseen mainita että se terveellinen ei välttämättä ole kaikille sama asia ;) Varsin turhalta tuntuisi virallisten oppien aivopesemän ihmisen kanssa neuvolassa kinastella siitä mikä on terveellistä ja minkä sanotaan olevan sitä.

  Toisille tieto lisää tuskaa ja mitä ei tiedä, se ei satuta.

  VastaaPoista
 14. enpä ole tajunnut että banaanista voisi ottaa kuoren pois tuolla tavalla, kironnut vaan aina vauvan hyppysistä lentelevää banaania :D

  Tiina

  VastaaPoista
 15. Eihän karppauksesta tarvitse puhua sellaisenaan. Kerrot vain mitä kaikkea lapsi syö, ja tosiaan että edelleen se rintamaito on ykkösasia. Saattaahan täti vähän kummastella, mutta metakan nostamiselle ei varmasti löydä aihetta. Ihan puistattaa ajatella, että on tuon ikäisiä, jotka ei saa rintamaitoa enää ja ruoka koostuu valmisvelleistä ja -puuroista ja soseista ja vähän maidoketta päälle... Kyllä saa paljon syödä, että tulee tarpeeksi energiaa, ja se sotkee nälänhallinnan jo heti alkuunsa! Mutta silti mikroravinteet jäänee vajaaksi, toisin kuin sinun lapsillasi. Ihania kuvia, tyytyväinen ipana! :)
  -Leena

  VastaaPoista
 16. Miten hieno Blogi ja hienot lapset sinulla on.
  Näkeehän sen jo päällepän että he on hyvinvoivan näkösiä ja että heistä pidteään hyvää huolta. Ei kukaan ota lapsiasi, heillä ei ole oikeutta siihen, yksinkertaisesti.
  Onnea ja menestystä sinulle ja perheellesi.
  Terv. Nora12

  VastaaPoista
 17. Hei Nora12! Ja kiitos kommentistasi :)
  Mukava kuulla kehuja :)

  VastaaPoista
 18. Kuvien perusteella lapsesi ei näytä ketokarppaavan, joten eipä huolta. :) Ketokarppihan on se laihduttajan ruokavalio, kyllä lähes kaikki ns gurut käskevät lisäämään hiilareita kun tavotepaino on saavutettu.

  VastaaPoista
 19. Sea, minä en pidä ketoosia vaarallisena. ketoosissa voi olla vaikka ei laihdukkaan. Silloin pitää vain syödä rasvaa niin paljon, että saa sen energian syömästään rasvasta.

  Mutta kun näin kommenttisi, niin mittasin huvikseni kaksi vuotiaan aamupissasta, että onko hän ketoosissa. Ei ollut ainakaan tänä aamuna. :)

  En ollut minäkään eilen illalla. Joten ketoosin välttämiseksi riittää, että yhdellä aterialla on papuja ja yhdella vähän marjoja.

  VastaaPoista
 20. Hienolta näyttää, onnellinen ja hyvinvoiva ipana.
  Niinkuin jo palstalla sulle ehdotin, sanot, että syötte hyviä hiilihydraatteja, liukenevia kuituja ja että kiinnität huomiota rasvanlaatuun! :D

  VastaaPoista
 21. Käväisenpä taas välillä täällä vilkaisemassa että mitä tänne kuuluu?
  Kaikesta päätellen pelkkää hyvää vaan.
  Hyvin olet jaksanut pitää tätä Blogiasi yllä.
  Toivosttavasti tämä on täällä vielä jatkossakin, mielenkiintoinen Blogi ja tästä on tällaieslle karppialoittajalle paljon hyötyä

  Terv. Nora12

  Ps. Me tavattiin kerran **Karppausfoorumilla ja annoit siellä Blogisi osoitteen. Et taida muistaa enää
  Hyvää jatkoa sinne ja tälle Blogillesi menestystä!

  VastaaPoista
 22. aivot tarvitsevat hiilihydraatteja koska niiden solukalvo ei läpäise rasvoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä olet oikeassa ja siksipä ihmisen elimistö osaa glukoosia valmistaa ihan itse ja näin aivojenkin ravinto on varmistettu :)

   Poista
 23. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 24. Hei, Meillä on myös 8 kk vauva. Äidinmaito pääasiallinen ruoka ja kiinteät lisänä. (ei viljaa, perunaa). Vauva kasvaa ja voi hyvin. Miten sulla vauva, heräileekö yöllä useasti syömään maitoa? Annatko kuinka useasti kiinteitä ruokia päivässä? Meillä on rintamaidon lisäksi 3 kiinteää ateriaa päivässä, lähinnä vihanneksia kalaa/kanaa marjoja :)

  Terveisin,
  Jenni Pohjoisesta

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...