Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 14. marraskuuta 2010

Laardi, rendering tallow


Minusta tämä oli helppo tapa sulattaa ja puhdistaa ihra.
Tämän linkin ohjeita seurasin suunnilleen.

Tässä minun toinen tapa puhdistaa, keittämällä

Tämän verran tuli ihraa kesäpossun sisältä.
Olen iloinen, että possu oli pullea :)


Jauhoin tällä kertaa lihamyllyssä rasvan. Se nopeutti prosessia ja helpotti!! Suosittelen.




10 litran kattila tuli täyteen. Painoin rasvan aika tiiviisti kattilaan, että saisin mahtumaan.
Sulaessaan massa painuu kuitenkin.
Sitten kattila työnnetään uuniin.
Linkin ohjeissa sanotaan näin, 90 astetta ja noin 45 minuutin jälkeen alkaa sulaminen.
Minä laitoin leivinuuniin, missä oli noin 150 astetta.
Hyvin meni. Silti tämä iso kattila joutui olemaan 4-5 tuntia uunissa.
Leivinuuni on edullisempi vaihtoehto sähköuunille!
MUTTA kannattaa olla kärsivällinen ja noudattaa hitaan sulatuksen sääntöä, mitä miedommalla lämmöllä rasva sulaa, sen parempaa, hajuttomampaa ja valkoisempaa laardia tulee.

Tuosta kattilallisesta tuli sitten 4,5kg puhdasta talia!!


Välillä sekoittelin ja annoin olla uunissa kunnes oli jäljellä enää ruskeita murusia ja kirkasta rasvaa.


Tämän jälkeen rasva siivilöidään.
Kaadoin karkeammalla siivilällä ensin kippoihin ja sitten tiheämmän siivilän kautta takaisin kattilaan.
(kanat oli hulluna tähän jätemössöön :) )

Kun rasva on kattilassa, kattilaan lisätään vettä ja pari kuorittua perunaa.
Minulla ei ole mitään hajua miksi perunaa!??
Mutta kaikissa ohjeissa näin sanotaan.

Laitoin tähän määrään kaksi litraa (määrällä ei ole niin väliä, idea on, että veteen laskeutuu jäte ja rasva on pinnalla. Helpompi siis kuoria puhdas rasva pois.)

Vielä pitää keittää noin tunnin.

Sitten siivilöidään uudelleen ja viedään ulos jäähtymään.
Kun rasva on jäähtynyt se vain lohkotaan pois kattilasta ja kaavitaan jäte pohjasta pois.
Pakastetaan sopiviin annoksiin!



Jäähtymässä.


Seuraavana päivänä.


Kiersin reunat puukolla ja kaadoin koko kattilan ammeeseen.



Näin kaunis tali pala sieltä lumpsahti!?
Roskaa oli hyvin vähän, pari murusta nappasin sormella pois!??


Olin aikasen ylpee ;)


Pussitin annoskokoihin.
Yhteensä tuli 4,5kiloa!!



Tässä linkki Possusaippuaan

4 kommenttia:

  1. Wau, vitsit kun olis kiva päästä tekemään ihan rasvasta asti omat saippuansa! :) Ihan mahtavaa! Mikähän tuon perunan funktio tosiaan on... Ehkä tärkkelys siinä sitoo jotenkin niitä jätteitä...?

    VastaaPoista
  2. Minä mietin samaa tuosta perunasta!
    En löytänyt mitään selitystä. Jos vain joku tietää olisi kiva kuulla.

    Kohta menen hakemaan talin ja puhdistan loppuun :)

    VastaaPoista
  3. Perunallahan saa kuulemma suolaa pois ainakin ruuasta, jos on mennyt liikaa. Mutta ei tietysti tässä kuulosta loogiselta, kun tuohan on suolatonta rasvaa.

    VastaaPoista
  4. Niin. Mutta jospa siinä rasvassa olisi itsessään jonkin verran suolaa??
    En osaa sanoa. Kiinnostaisi tietää tuon potun merkitys :)

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...