Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 21. lokakuuta 2010

Ihra taliksi ja talisaippuaksi

Minulla on tässä kotiteurastetun sian ihraa.
Ihra on se mitä kerätään eläimen sisältä, kuten sisäelinten ympäriltä ja vatsan peitteistä.
Munuaisen ympärillä oleva ihra on kuulemma parasta.

Ihrasaippuan pitäisi vaahdota jopa kaksi kertaa paremmin kuin kasviöljyn ja olla muutenkin hyvä saippua.

Osa kertoo, että se ei ole niin hellävaraista. Mutta kotisaippua on aina hellävaraisempaa, kuin kaupan säilöntä ja lisäaine kimpaleet :)
Olen nyt surffaillut netissä etsien tietoa eläinrasvojen käytöstä saippuana.
Ja olen törmännut monen saippuantekijän kertomaan. He kertovat, että talisaippuat ovat itseasiassa hellävaraisia.
Harhaluulo johtuu siitä, että useimmissa kaupan saippuoissa on talia ja nehän ovat kuivattavia. Huonot ominaisuudet johtuvat kuitenkin lisä ja säilöntäaineista ei itse talista.
Parhaat saippuat tulevat kun talisaippuaan lisää kookosrasvaa tai kookosöljyä ja oliiviöljyä.
Mielenkiinnolla odotan ensimmäistä omaa!


Myös eettisistä syistä ei käytetä eläinrasvoja. Mutta koska minun possuni on kasvanut onnellisen eettisesti, voin tästä ihrasta tehdä eettistä saippuaa. :)



Tarvitset näitä

Ihraa
veitsen ja leikkuulaudan
kattilan
suolaa
siivilän
astian
vettä
(perunasurvin)

Suolaa tulee kukkura ruokalusikallinen per 500g ihraa. Tarkemmin 3,33ml per 100g.
Eli esim. jos sinulla 650g ihraa, niin laske 3,33 x 6,5 = 21,65ml. Yksi rkl on 15ml ja yksi tl on 5ml. Eli 650g ihraa laittaisin ruokalusikallisen ja reilun teelusikallisen suolaa.

Ihra on pilkottava hyvin pieneksi, mieluiten jauhaa.
Laita ihra kattilaan ja mittaa suola kattilaan.

Peitä reilusti vedellä. Niin, että voit kiehutella rauhassa ilman, että palaa pohjaan.

Laita kattila liedelle ja kiehauta. Kun seos kiehuu laske lämpöä kunnes kattila porisee hilajisesti.
Mitä pienempää murua ihra on sitä nopeammin tämä käy.
Seosta tulee kiehutella kunnes kaikki rasva on irronnut ja sulanut ja kalvot ja liha on erikseen.

Perunasurvimella voi litistellä ja yrittää jouduttaa prosessia.

Lopuksi kaada seos siivilän läpi astiaan ja puristele viimeinenkin rasva jätteistä.

Anna rasvan jäähtyä kunnes se on kovettunut levyksi astiaan ja irroittele sitten puukon avulla irti.

Pyyhi takapuoli paperilla ja pese levy kylmän veden alla.
Pilko ja pussita.
Säilyy vuoden pakastimessa. Joten voit säilyttää sitä ja murtaa paloja saippuaresepteihisi.

Täältä löydät alkuperäisen tekstin


Minun kokeiluni


Punnitsin ihran, että näkisin hävikin ja voisin laskea suolan määrän

Ihraa oli 572g, eli suolaa tulisi noin 20ml.


Pilkoin ihran ja laitoin kattilaan ja mittasin suolan. Yksi rkl ja yksi tl.


Peitin vedellä. Minulla meni noin litra vettä.

Laitoin kiehumaan ja nyt on kiehunut reilu puoli tuntia ja ei riitä vielä lähellekkään :)


Perunasurvimesta ei ollut paljoa hyötyä.

Kun ihra on keittynyt niin kauan, että se alkaa painua alemmas, eikä kellu pinnalla kannattaa se painaa siivilän läpi!
Se nopeuttaa selkeästi prosessia.
Painelin mäskin siivilän läpi, niin hyvin kuin pystyin ja sitten kaadoin loputkin takaisin kattilaan ja jatkoin kiehuttelua.
Tässä menee monta tunita.
Rasva kannattaisi jauhaa ja tehdä iso satsi kerralla.


Jäähytin yön yli ulkona. Minusta ei ollut tarpeeksi kylmää. Sakka oli vaikea poistaa koska tali oli yhä pehmeää.


Sain lopuksi 313g painavan talilevyn :)


Ensikerralla jauhan ihran.
Ja lopuksi siivilöin toisen kerran teesihvilällä. Se varmasti helpottaa sakan poistamista. Ja laitan tarpeeksi kylmään jäähtymään.

Seuraavaksi SAIPPUAA!!

Tässä linkki toiseen tapaan

Ja tässä Possusaippua

3 kommenttia:

  1. Kiitos monista mielenkiintoisista bloggauksista! Osaatko sanoa jääkö tuo suola osittain sinne rasvan sekaan vai liukeneeko kokonaan veteen?

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia kommentista! :-)
    En osaa tarkkaan sanoa, mutta hyvin suolattomalta se ihra maistuu.

    VastaaPoista
  3. Hei rakas saippuantekijä,todela hyvän tuntuista saippuaa tuli,mutta täällä kerrostalossa naapurit ei tykänny tuosta saippuan tekemisen prosessista.Muuten hyvää käyttötavaraa,mutta aika vaivalloista tehdä.Kiitos hyvästä ohjeesta kuitenkin ja hyvää jatkoa tuleville vuosille.

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...