Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 22. tammikuuta 2011

Kermajogurtin resepti


Itse tehtynäkin onnistuu helposti ja on hyvää!!
Happamuuden saa itse säädettyä. Mitä pitempään antaa käydä sen voimakkaampaa.
Jogurtissa mummolan luumuja voissa kuumennettuna, herkullista







1 litra tinkimaitoa tai täysmaitoa
3dl kermaa
200g turkkilaistajogurttia tai muuta omaa lempijogurttia, kunhan se on luonnon jogurttia.
Itse tykkään eniten lindhalin luomu turkkilaisesta. Tämä toimii JUURENA

Minulla on oikeat jogurtinteko ohjeet tässä. Mutta tekeminen ei ole niin nuukaa.
Tärkeintä on että ei kiehauta maitoa (onnistuu vaikka kiehahtaisikin)
Ja että juuren lisää alle 50 asteessa eikä kuumenna enää yli 50 asteen.
Itse yleensä aina vain peitän kattilan hyvin ja nostan lämpimään paikkaan ja annan olla koko yön rauhassa.

Mutta viralliset ohjeet Juustokirjasta tässä:

Lämmitä maito ja kerma 82 asteiseksi
Jäähdytä 47 asteiseksi ja lisää juuri, eli jogurtti.
Vispaa hyvin. Käytän tässä sauvasekoitinta.
Nosta lämpimään uuniin 47 astetta tai alle 50 astetta, kuudeksi tunniksi.
Tarkista ja ota pois jos koostumus ja maku on mieleinen.
Tämä lämpimänä pito jouduttaa prosessia ja tuottaa parhaiten terveellisiä bakteereita.

Minä lisään kylmän jogurtin, kun maito on 50 astetta. Se jäähtyy juuri sopivaksi 47 asteiseksi.
Laitan kattilaan kannen ja nostan joko leivinuunin päälle tai jääkaapin yläpuoliseen kaappiin. Se on aina lämmin.
Peitän todella hyvin. Monta kerrosta peitettä ja annan olla rauhassa noin 12 tuntia.

Sitten jäähdytys ja jogurttia voi alkaa syömään.

Jos haluaa paksumpaa tai vähemmän hiilareita, voi jogurttia valuttaa kankaassa.
Joko ihan musliinikankaassa tai vaippaharsossa.
Tarpeeksi kauan kun valuttaa muuttuu jogurtti tuorejuustoksi :)
Arvot/100g
125kcal3gProt4.4gHH10.7gRasvaa



Minä tein isomman satsin eilen.
4l maitoa
1l kermaa
500g turkkilaista jogurttia
Samalla ohjeella tein.
Tästä riittää lapsille ja tuorejuustoon :)
Arvot/100g
118kcal3gProt4.4gHH9.8gRasva






Jogurtti peitteiden alta kaivettuna.
Sopiva koostumus.
Sekoitin hyvin ja laitoin jäähtymään.

Tässä on myös mainio ohje joka on kuin parasta kermajogurttia!
Amerikkalainen kermarahka

10 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta, tuli hyvää! Alkuun vähän epäilytti, mutta kyllä siitä ihan kelpo jogurttia sitten tekeytyi :) Valutin ehkä turhankin kauan, mutta tykättiin vähän tuhdimmasta koostumuksesta, kermalla notkistettiin, niin sai rasvatkin kohdilleen ;) Kohta uusi satsi tulemaan...

    t: naatu

    VastaaPoista
  2. Mukava kuulla ja kiitos kun viitit tulla kommentoimaan ja kertomaan!!
    Mitä rasvaisempaa sen parempaa!! :)

    VastaaPoista
  3. meitsillä ei oikein onnistunu ainakaan ekalla kertaa, en tiedä johtuuko espanjalaisista aineksista, olen nimittäin espanjassa, vai johtuuko annoskoosta mutta yli 24h jälkeen jogurtti on vielä aika laihaa. Laitoin 2,5l maitoa ja 500g jogurttia ja kermaa tietty noin 6dl. pistin uuniin pariks tunniks lämpimään ja sit piti lähtee asioille niin laitoin uunin pois päältä ja illalla kun tulin kotiin niin jogurtti oli vielä laihaa. peittelin sitä sitten vähä paremmin ku otin ulos uunista mutta seuraavana aamunakin se oli vielä löysää eli bakteeri ei hirveen hyvin toiminu. Mulla ei ollu lämpömittaria kun lämmitin maitoa eli arvioin vain suurinpiirtein lämpötilaa...

    VastaaPoista
  4. Ompa harmi!!
    Se siemen ei saisi käydä yli 50 asteen lämmössä.
    Kokeile lisätä huoneenlämmin siemen uudelleen ja pidä lämpimässä paikassa yön yli. Sillä lailla isäni sai kerran korjattua jogurttinsa.

    VastaaPoista
  5. Miksi minun jogurtistani tuli venyvää eli toisin sanottuna viiliä? Haluan jogurttia joka ei veny. Mikä meni pieleen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä käytit siemenenä? Viilimäistä tuotetta tulee tietyistä bakteereista. Ne viihtyvät parhaiten huoneenlämmössä. Tuossa korkeammassa lämmössä pitäisi viihtyä eri bakteeri,
      Joten näin yhtäkkiä arvioisin, että lämpötilasi on ollut väärä.

      Poista
    2. Tein näin:
      1 litra täysluomumaito ja 1 dl maustamatonta laktoositonta jogurttia. Kuumensin maidon n. +70 asteeseen , jäähdytin +37 asteeseen. Lisäsin jogurtin, sekotin ja kaadoin isoon kulhoon. Peitin liinalla ja annoin olla vuorokauden lämpimässä leivinuunin kljessä. Kaadoin kannuun ja viilensin ja viiliähän siitä tuli :)

      Yritän seuraavalla kerralla tällä ohjeella jossa jogurtti "kypsennetään" uunissa? http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/46711/Itsetehty%20Jogurtti/

      Poista
    3. :D tuo kotikokin ohje on tuttu.
      Tämä on lähes sama.
      Eli uunissa se lämpö pysyy varmemmin yli neljänkymmenen.
      Kylmä jugurtin siemen saattaa yllättävän paljon jäähdyttää nestettä.
      Viiliä siis tulee alemmissa lämpötiloissa

      Poista
    4. Onnistuin kun tein näin: lämmitin täysmaidon kiehuvaksi ja jäähdytin alle +50 asteiseksi. Lisäsin bulgarian jogurttijuuren ja annoin hapantua huoneenlämmössä peitettynä 1-1 1/2 vrk. Nyt jogurtti on lusikoitavaa jogurttia, joskin löysää mutten viitsi valutella kun menee se noinkin.

      Eli joo, viiliä tulee varmaankin silloin kun maitoa ei kiehuteta liian kuumaksi ja juuri lisätään hyvin jäähtyneeseen maitoon (alle +40 astetta), Näin sain viiliä luonnonjogurtti juurestakin. Viiliä kun voi tehdä huoneenlämpöiseen maitoonkin.

      Täytyy kyllä sanoa ettei tämä ole niin yksinkertaista kuin luulisi... Pitäs olla oma lehmä että voisi rauhassa testailla näitä juttuja laskeksimatta raaka-aine kuluja :D Mukavaa tämä on silti.

      Poista
    5. kyllä ihan samaa mieltä! lehmä pitää saada :D

      Poista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...